Risotto met groene erwten – Gedroogde groene erwten zijn altijd handig om in je voorraadkast te hebben. Want groene erwten zijn lekker en gezond en verse doperwten zijn nu eenmaal niet altijd voorhanden. Je vindt hier een recept voor een heerlijke, romige, risotto. Vol groene erwten en met als verse toevoeging regenboogwortels. Samen met de groene erwten zorgen de blokjes regenboogwortel voor een vrolijk gekleurd bordje comfortfood! Kun je geen regenboogwortels vinden? Uiteraard kun je dit recept dan ook maken met gewone, oranje wortels. Of je kunt in blokjes gesneden winterpeen nemen. Het recept is helemaal vegetarisch en je zult door de groene erwten het vlees niet missen. Mocht je er toch iets van vlees of vis bij willen eten, gerookte zalm is een prima combinatie met de risotto met groene erwten.
Gedroogde erwten voor de risotto met groene erwten
Hier zijn in het recept voor de risotto met groene erwten, gedroogde erwten gebruikt. Dat betekent dat je die erwten eerst zult moeten weken en daarna koken. Dat klinkt erg omslachtig, want waarom zou je ze zelf koken als je ook een pot of een blik kunt opentrekken? Nou, misschien omdat het gewoon lekkerder is? Zelf gekookte groene erwten hebben meer smaak en meer ‘bite’ dan die uit een potje. Daarnaast, zoveel werk is het nu ook weer niet om het zelf te doen. Weken is een kwestie van in het water zetten. Dit kun je ’s nachts doen. En dat koken zal ongeveer een half uurtje in beslag nemen. In die tijd kun je mooi de rest van het recept voor de risotto voorbereiden toch? Een ander voordeel is dat gedroogde groene erwten (peulvruchten) een heel goede vleesvervanger zijn. Ze zijn een prima bron van plantaardige eiwitten en bevatten veel vezels. Alles bij elkaar is het een goed idee om eens wat vaker gedroogde groene erwten op tafel te zetten!
Gedroogde erwten; met deze recepten scoor je altijd!
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Risotto met groene erwten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram gedroogde groene erwten
- 600 gram regenboog wortels, in kleine blokjes
- 1 sjalot, fijn gesnipperd
- 400 gram risottorijst
- 1250 ml warme groentebouillon
- een flinke scheut witte wijn
- 4 eetlepels crème fraîche
- 75 gram geraspte Parmezaanse kaas (plus eventueel wat extra)
- olie om in te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je risotto met groene erwten:
De avond van tevoren: controleer de gedroogde groene erwten op zaken die er in niet in horen en spoel ze af in een zeef. Doe ze in een diepe schaal en zet ze ruim onder water. Laat minimaal 12 uur weken.
Spoel de groene erwten af en zet ze op in schoon water. Hoe lang ze moeten koken is een beetje afhankelijk van hoe oud de erwten zijn, het ras, et cetera. Bij ons waren ze na een half uur koken gaar. Controleer of de groene erwten gaar zijn door af en toe even te proeven, vanaf dat ze ongeveer 25 minuten gekookt hebben. Giet ze daarna af.
Kook ondertussen de in blokjes gesneden wortels beetgaar in wat water met zout. Giet af en spoel ze koud in een zeef om doorgaren te voorkomen.
Verhit wat olie in een flinke pan en zet hier de sjalot in aan. Een beetje glazig is genoeg, niet bruin laten worden. Voeg dan de rijst toe en bak die heel even mee. Roer de rijst goed door de olie, zodat elke rijstkorrel een laagje olie krijgt. Blus af met de wijn.
Zodra de wijn bijna verdampt is, doe je een scheut bouillon bij de risotto. Terwijl je blijft roeren wordt de bouillon opgenomen door de rijst. Zodra de bouillon is opgenomen, doe je er weer een scheut bij. Steeds blijven roeren. Dit proces duurt ongeveer 18 à 20 minuten. Dan zou de rijst beetgaar moeten zijn en de bouillon op. Proef na 18 minuten of de rijst gaar is. Als dat niet het geval is laat het dan nog even koken.
Zodra de rijst gaar is voeg je de crème fraîche en de Parmezaanse kaas toe. Roer dit goed door de risotto heen.
Schep vervolgens de groene erwten en de wortel erdoor en warm het geheel nog even goed door. Breng de risotto met groene erwten op smaak met vers gemalen zwarte peper en als dat nodig is nog wat zout.
Serveer de risotto met groene erwten direct. Bestrooi eventueel met nog wat geraspte Parmezaan.
Tafel lekker !!