Risotto met rode bieten – Risotto is een gerecht uit de Italiaanse keuken, dat erg geliefd is bij veel mensen. En wie weet ook bij jou. Het is een hoofdgerecht waarmee je geweldig kunt variëren met de toegevoegde ingrediënten. Hou je van kleur op je bord? Ga dan eens voor risotto met rode bieten. In plaats van de gebruikelijke witte wijn gebruik je rode wijn, de witte ui vervang je door een rode en de geraspte rode bieten maken de prachtige rode kleur helemaal af. Doordat je behoorlijk wat bieten toevoegt, pak je meteen ook een behoorlijke deel van je dagelijkse 250 gram groente mee. Mooi meegenomen toch?
Bieten of kroten
Risotto met rode bieten dus. Of zijn het kroten? Ze zijn vooral bekend als rode bieten, maar in sommige streken worden ze ook wel kroten genoemd. Lekker zoet, en ook nog eens heel erg gezond. Behalve gewoon koken kun je veel meer met de knolgroente doen. Rode bieten zijn veelzijdig, je maakt er de leukste gerechten mee. Door de kleur zien de gerechten er al snel ook heel mooi uit. Kijk maar naar de risotto met rode bieten. De mooie donkerrode knollen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, al zijn er wel zomer- en winterbieten. Zomerbieten zijn wat kleiner en koop je met het loof er nog aan. Winterbieten hebben vaak een wat flinker formaat en worden zonder loof verkocht. Je kunt in de supermarkt zakjes met voorgekookte bieten kopen. Lekker makkelijk natuurlijk, maar voor de risotto kook je ze toch zeker zelf?
Risotto met rode bieten, ook om arancini te maken
Mocht je een restje overhouden? Maak dan eens arancini. Arancini zijn een soort ‘bitterballen’ met een risotto vulling. Als je daar risotto met rode bieten voor gebruikt geeft de rode kleur van die vulling natuurlijk een prachtig effect, waar je ongetwijfeld indruk mee maakt.
Houd er rekening mee dat de opgegeven bereidingstijd exclusief het koken van de bieten is. Dit is een klusje wat je ook beter van tevoren kunt doen. Kokend hete bieten raspen is niet zo’n fijn klusje.
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Risotto met rode bieten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram risottorijst
- 1 rode ui, gesnipperd
- 500 gram rode bieten, gekookt en geraspt
- 200 ml rode wijn
- 1 liter groentebouillon
- 100 gram Parmezaanse kaas
- 1 bol mozzarella
- 2 eetlepels crème fraîche
- zout en peper
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je risotto met rode bieten:
Zorg er voor alles wat je nodig hebt klaar staat. Zo kun je je aandacht bij het klaarmaken van de risotto houden en voorkom je dat het gerecht aanbrandt, omdat je niet op tijd bouillon toegevoegd hebt of geroerd. Op die manier is risotto met rode bieten koken een relaxed klusje.
Verhit de olie in een braadpan, en bak hierin op een laag vuurtje de rode ui. Hij hoeft niet bruin te worden, glazig is goed. Doe de rijst erbij en roer die goed, zodat alle rijstkorrels een laagje vet krijgen. Blus af met de rode wijn. Zodra de wijn is opgenomen door de rijst, schenk je een scheutje van de warme groentebouillon bij de rijst. Je blijft roeren tot dit geheel is opgenomen door de rijst. Dan doe je er weer een scheutje bouillon bij, blijven roeren etc. Dat blijf je herhalen je tot alle bouillon door de rijst is opgenomen. De rijst zou nu gaar moeten zijn. Dit proces zal ongeveer 20 minuten duren. Ongeveer 5 minuten voor het einde van de kooktijd voeg je de geraspte rode biet toe. Je laat die even meekoken zodat de kleurstof uit de rode bieten goed wordt opgenomen door de risotto.
Proef nu of de risotto met rode bieten gaar is.
Roer de Parmezaanse kaas door de risotto en laat hem goed smelten. Roer de crème fraîche erdoor. Haal de pan van het vuur. Breng de risotto op smaak met zout en peper. Let er op dat de bouillon en de kaas ook zout bevatten. Dus eerst proeven voor je extra zout toevoegt.
Schep de risotto met rode bieten in diepe borden of grote kommen. Verdeel wat mozzarella over elk bord. Garneer eventueel met wat peterselie.
Serveer de risotto direct.
Tafel lekker !!