• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Rijstgerechten

Risotto met rode bieten

Een gerecht vol kleur!

Redactie door Redactie
in Rijstgerechten
0
Risotto met rode bieten

Risotto met rode bieten – Risotto is een gerecht uit de Italiaanse keuken, dat erg geliefd is bij veel mensen. En wie weet ook bij jou. Het is een hoofdgerecht waarmee je geweldig kunt variëren met de toegevoegde ingrediënten. Hou je van kleur op je bord? Ga dan eens voor risotto met rode bieten. In plaats van de gebruikelijke witte wijn gebruik je rode wijn, de witte ui vervang je door een rode en de geraspte rode bieten maken de prachtige rode kleur helemaal af. Doordat je behoorlijk wat bieten toevoegt, pak je meteen ook een behoorlijke deel van je dagelijkse 250 gram groente mee. Mooi meegenomen toch?

Bieten of kroten

Risotto met rode bieten dus. Of zijn het kroten? Ze zijn vooral bekend als rode bieten, maar in sommige streken worden ze ook wel kroten genoemd. Lekker zoet, en ook nog eens heel erg gezond. Behalve gewoon koken kun je veel meer met de knolgroente doen. Rode bieten zijn veelzijdig, je maakt er de leukste gerechten mee. Door de kleur zien de gerechten er al snel ook heel mooi uit. Kijk maar naar de risotto met rode bieten. De mooie donkerrode knollen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, al zijn er wel zomer- en winterbieten. Zomerbieten zijn wat kleiner en koop je met het loof er nog aan. Winterbieten hebben vaak een wat flinker formaat en worden zonder loof verkocht. Je kunt in de supermarkt zakjes met voorgekookte bieten kopen. Lekker makkelijk natuurlijk, maar voor de risotto kook je ze toch zeker zelf?

Risotto met rode bieten, ook om arancini te maken

Mocht je een restje overhouden? Maak dan eens arancini. Arancini zijn een soort ‘bitterballen’ met een risotto vulling. Als je daar risotto met rode bieten voor gebruikt geeft de rode kleur van die vulling natuurlijk een prachtig effect, waar je ongetwijfeld indruk mee maakt.

Houd er rekening mee dat de opgegeven bereidingstijd exclusief het koken van de bieten is. Dit is een klusje wat je ook beter van tevoren kunt doen. Kokend hete bieten raspen is niet zo’n fijn klusje.

Rode bieten

Rode bieten; kleur op je bord!

Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!

Risotto met rode bieten

Porties: 4-5 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 350 gram risottorijst
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 500 gram rode bieten, gekookt en geraspt
  • 200 ml rode wijn
  • 1 liter groentebouillon
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 1 bol mozzarella
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • zout en peper
  • olie om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je risotto met rode bieten:

Zorg er voor alles wat je nodig hebt klaar staat. Zo kun je je aandacht bij het klaarmaken van de risotto houden en voorkom je dat het gerecht aanbrandt, omdat je niet op tijd bouillon toegevoegd hebt of geroerd. Op die manier is risotto met rode bieten koken een relaxed klusje.

Verhit de olie in een braadpan, en bak hierin op een laag vuurtje de rode ui. Hij hoeft niet bruin te worden, glazig is goed. Doe de rijst erbij en roer die goed, zodat alle rijstkorrels een laagje vet krijgen. Blus af met de rode wijn. Zodra de wijn is opgenomen door de rijst, schenk je een scheutje van de warme groentebouillon bij de rijst. Je blijft roeren tot dit geheel is opgenomen door de rijst. Dan doe je er weer een scheutje bouillon bij, blijven roeren etc. Dat blijf je herhalen je tot alle bouillon door de rijst is opgenomen. De rijst zou nu gaar moeten zijn. Dit proces zal ongeveer 20 minuten duren. Ongeveer 5 minuten voor het einde van de kooktijd voeg je de geraspte rode biet toe. Je laat die even meekoken zodat de kleurstof uit de rode bieten goed wordt opgenomen door de risotto.

Proef nu of de risotto met rode bieten gaar is.

Roer de Parmezaanse kaas door de risotto en laat hem goed smelten. Roer de crème fraîche erdoor. Haal de pan van het vuur. Breng de risotto op smaak met zout en peper. Let er op dat de bouillon en de kaas ook zout bevatten. Dus eerst proeven voor je extra zout toevoegt.

Schep de risotto met rode bieten in diepe borden of grote kommen. Verdeel wat mozzarella over elk bord. Garneer eventueel met wat peterselie.

Serveer de risotto direct.

Tafel lekker !!

DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kipfilet in zoetzuur
Rijstgerechten

Kipfilet in zoetzuur

Rijst met spicy gehakt en mango
Rijstgerechten

Rijst met spicy gehakt en mango, een smaakexplosie met verse ingrediënten

Risotto met bospeen, zeekraal en mosselen
Rijstgerechten

Risotto met bospeen, zeekraal en mosselen

Gebakken rijst met ei
Rijstgerechten

Gebakken rijst met ei (Egg fried rice)

Citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen
Rijstgerechten

Citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen

kip kerrie met ananas
Rijstgerechten

Kip kerrie met ananas

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!