Risotto met snijbonen en blauwe kaas – Zin in een bordje vegetarisch comfortfood? Dan is risotto met snijbonen en blauwe kaas precies wat je nodig hebt! De blauwaderkaas geeft het hoofdgerecht een lekkere, kazige smaak, en de snijbonen geven er een zomers tintje aan. Want verse snijbonen zijn een heerlijke zomerse groente en ze passen prima in een risotto, ondanks dat Italianen waarschijnlijk niet eens snijbonen kennen. En, risotto maken is echt niet moeilijk. Als je de stappen in de receptbeschrijving volgt en zorgt dat alle ingrediënten klaarstaan, dan kan er weinig mis gaan.
De lekkerste snijbonen snijd je zelf!
Ze werden lang als ouderwets beschouwd, maar tegenwoordig zie je ze weer volop, verse snijbonen. Vaak liggen ze voorgesneden in het koelvak van de groenteafdeling in de supermarkt, en natuurlijk ook in glazen potten. Maar wij gaan natuurlijk voor vers in de risotto! De lekkerste snijbonen snijd je gewoon zelf. Met een ouderwetse snijbonenmolen, want jawel, die worden nog steeds verkocht. Heb je geen snijbonenmolen? Met een scherp mes lukt het uiteraard ook. Eventueel kun je een keukenmachine gebruiken.
Welke kaas in de risotto met snijbonen en blauwe kaas?
Wij hebben voor dit recept roquefort gebruikt. Dit is een van de pittigste blauwaders onder de Franse kazen en die geeft een stevige kaassmaak aan de risotto. Uiteraard kun je ook kiezen voor een ander soort blauwaderkaas. Denk aan Danish blue, Castello blue, of de Nederlandse blauwklaver.
Snijbonen; verrassend lekker en zeker niet ouderwets!
Het zijn allang geen 'scheermesjes' meer. Snijbonen zijn niet ouderwets en passen goed in de huidige manier van koken. Een verrassende boon!
Roquefort; Wereldberoemde Franse kaas
Roquefort de blauwaderkaas met behoorlijk wat pit gemaakt volgens eeuwenoude traditie. Een kanjer voor op je kaasplank en in de keuken.
Risotto met snijbonen en blauwe kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram risottorijst
- 400 gram snijbonen, gesneden
- 1 ui, fijn gesnipperd
- 100 ml droge witte wijn
- 1250 ml warme groentebouillon
- 200 gram pittige blauwaderkaas, verkruimeld
- witte peper
- zout
- nootmuskaat
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je risotto met snijbonen en blauwe kaas:
Kook de gesneden snijbonen beetgaar, in water met wat zout. Let er op dat ze niet te gaar worden. Giet ze af in een zeef en spoel ze koud onder de kraan. Laat de snijbonen goed uitlekken.
Verhit wat olijfolie in een ruime en voeg de gesnipperde ui toe. Bak ze in een paar minuten glazig.
Doe dan de risottorijst erbij en roer goed door de olie en bak heel even mee, zodat alle rijstkorrels glanzen. Blus af met de witte wijn.
Als de wijn verdampt is, giet je een scheutje van de warme groentebouillon bij de rijst. Je blijft roeren tot dit is opgenomen door de rijst. Dan doe je er weer een scheutje bouillon bij, blijven roeren etc. Dat herhaal je tot alle bouillon door de rijst is opgenomen en de rijst gaar is. Dit kan ongeveer 18-20 minuten duren.
Controleer of de rijst gaar is. Haal de pan van het vuur en roer de blauwaderkaas er goed doorheen. Schep vervolgens de snijbonen door de risotto. Breng het gerecht op smaak met een beetje nootmuskaat en wat witte peper. Voeg eventueel wat zout toe. Wel eerst proeven, want mogelijk is de risotto al zout genoeg door de bouillon en de kaas.
Serveer de risotto met snijbonen en blauwe kaas in diepe borden of grote kommen.
Tafel lekker !!