• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Rijstgerechten

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Redactie door Redactie
in Rijstgerechten
0
Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas – Risotto, dit rijstgerecht uit de Italiaanse keuken leent zich voor een eindeloos aantal variaties. Risotto koken vergt wel even wat aandacht, je staat bijna 20 minuten te roeren. Maar daarna heb je een heerlijke, smeuïge risotto! Dit recept voor risotto met venkel, citroen en geitenkaas is een lichte, lekker frisse variant, waar een zomers tintje aan zit door het gebruik van de citroen.

Venkel is heel goed te combineren

Eet jij wel eens venkel? De groente wordt hier, in tegenstelling tot de landen rond de Middellandse Zee, weinig venkel gebruikt. Er mag in Nederland best wat meer venkel gegeten worden. Venkel is een echte zomer- en herfstgroente. De lichte anijssmaak van de groente leent zich voor veel combinaties. Hierdoor is venkel in veel gerechten toe te passen is. In het recept voor risotto met venkel zorgt de geitenkaas voor het hartige tintje en geeft de citroen er een fris smaakje aan. Verder kun je venkel op allerlei manieren klaarmaken. Gebakken, gestoofd, gekookt, of rauw … met venkel kun je echt alles.

De lichtgroen met witte venkelknollen van Nederlandse teelt zijn verkrijgbaar van juni tot en met oktober. De rest van het jaar is er geïmporteerde venkel te koop.

Nederlandse geitenkaas in een Italiaanse risotto met venkel

Geitenkaas is kaas die gemaakt wordt van geitenmelk. Er bestaan zachte en half harde varianten. Door dat de vetzuurmoleculen in geitenmelk kleiner zijn is het lichter verteerbaar dan koemelk. Geitenkaas is dus ook lichter verteerbaar dan kaas van koemelk. In dit recept maak je gebruik van zachte geitenkaas. Er is allerlei geitenkaas te koop uit verschillende landen. Maar waarom zou je voor buitenlandse kaas kiezen als er in ons eigen land ook heerlijke geitenkaas wordt gemaakt? Ga dus gewoon voor kaas uit eigen land.  Dat is duurzamer en je steunt de Nederlandse economie zelfs door middel van je risotto met venkel.

Venkel

Venkel; een groente met een bijzondere smaak!

Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 300 gram risottorijst
  • 1 ui, heel fijngesnipperd
  • 1 liter groentebouillon, warm
  • 100 ml droge witte wijn
  • 2 venkelknollen, in dunne reepjes (groen bewaren voor garnering!)
  • het sap en de rasp van 1 citroen
  • 150 gram zachte geitenkaas
  • olijfolie om te bakken
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je risotto met venkel, citroen en geitenkaas:

Verhit de olie in een kookpan en voeg de gesnipperde ui toe. Bak die in een paar minuten glazig. Doe dan de rijst erbij en roer goed door de olie en bak heel even, zodat alle rijstkorrels glanzen. Blus af met de wijn.

Als de wijn verdampt is, giet je een scheutje warme bouillon bij de rijst. Je blijft roeren tot dit is opgenomen door de rijst. Dan doe je er weer een scheutje bouillon bij, blijven roeren etc. Dat herhaal je tot alle bouillon door de rijst is opgenomen en de rijst gaar is. Dit zal ongeveer 18-20 minuten duren.

Na 16 minuten rijst koken voeg je de venkel, de citroenrasp en het sap toe. De venkel kan zo nog even meekoken en wordt dan beetgaar.

Haal de pan van het vuur, en voeg de geitenkaas toe. Roer dit er goed doorheen. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Wees wel voorzichtig met zout. De bouillon en de kaas bevatten ook al zout.

Serveer direct. Garneer eventueel met wat groen dat is overgebleven van de venkelknollen of wat takjes dille of iets dergelijks.

Tafel lekker !!

DeelPin3VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kipfilet in zoetzuur
Rijstgerechten

Kipfilet in zoetzuur

Rijst met spicy gehakt en mango
Rijstgerechten

Rijst met spicy gehakt en mango, een smaakexplosie met verse ingrediënten

Risotto met bospeen, zeekraal en mosselen
Rijstgerechten

Risotto met bospeen, zeekraal en mosselen

Risotto met rode bieten
Rijstgerechten

Risotto met rode bieten

Gebakken rijst met ei
Rijstgerechten

Gebakken rijst met ei (Egg fried rice)

Citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen
Rijstgerechten

Citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen

Reacties 7

  1. Jeanne says:
    4 jaar geleden

    Heerlijk vanavond gemaakt en gesmuld.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      4 jaar geleden

      Fijn dat je het lekker vond, Jeanne. Dit soort berichtjes krijgen we graag!

      Beantwoorden
  2. Carl van Denzen says:
    5 jaar geleden

    Een indicatie van de hoeveelheid olie zou erg welkom zijn. Ik maak nooit risotto dus heb echt geen flauw idee. 1 Theelepel of een halve liter olie gaat waarschijnlijk wel verschil in smaak geven.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      5 jaar geleden

      Hoi Carl,
      Een scheutje van ongeveer twee eetlepels is genoeg om de uien in aan te zetten en de rijstkorrels van een laagje vet te voorzien.

      Succes met het maken van de risotto!

      Groet, Elise

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk
  • Ovenschotel met venkel en spinazie in filodeeg

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!