• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Rijstgerechten

Risotto uit de oven; met verse spinazie en feta

Lekker makkelijk te maken en ook nog eens vegetarisch!

Redactie door Redactie
in Rijstgerechten
0
Risotto uit de oven

Risotto uit de oven – Het sleutelwoord bij het klaarmaken van een risotto is roeren. Heel geduldig roeren. En hoewel best veel mensen van risotto houden, is het zelf klaarmaken van die Italiaanse klassieker dan weer een ander verhaal. Vaak wordt er afgehaakt bij het idee dat je echt een half uur bij die pan moet blijven staan en je je moet focussen op dat roeren. Jammer, want risotto is gewoon lekker comfortfood en dat wil je gewoon zelf kunnen maken, toch?

Risotto uit de oven? Het kan echt!

Voor diegene, voor wie risotto klaarmaken op de traditionele manier geen relaxed klusje is, is er goed nieuws. Je kunt risotto namelijk ook in de oven klaarmaken. Zonder te roeren. Het klinkt misschien gek, of je gelooft het niet. Maar het kan echt. Risotto uit de oven kost je zeker net zoveel tijd als risotto koken in een pan. Maar er is een significant verschil; je hoeft er niet in te roeren en je kunt 40 minuten lang iets anders doen. Makkelijker risotto koken dan met dit recept kan niet.

En hoe werkt dat dan?

Een risotto uit de oven maak je in twee eenvoudige stappen. Eerst ‘kook’ je de rijst, in de bouillon, in de oven. Na een minuut of veertig is de rijst dan gaar en heeft die de meeste bouillon opgenomen. Daarna voeg je de andere ingrediënten, in dit geval Parmezaanse kaas, boter, feta en verse spinazie toe. Je bestrooit het hoofdgerecht met geroosterde, gehakte hazelnoten, en je serveert heel makkelijk een heerlijke, romige risotto. Het fijne van dit recept is dat je de verse spinazie laat slinken in de hete risotto. Je hoeft de groente niet te koken of te wokken, en je hebt dus, behalve die ene ovenschaal, geen vuile pannen.

Verse, jonge spinazie

Voor het recept van de risotto uit de oven kun je het beste jonge, verse spinazie gebruiken, omdat je de groente niet gaart voor je het door de rijst roert. Let er dus op dat je niet te grove bladeren hebt. Als je aan babyspinazie kunt komen, gebruik dat dan.

Variëren met risotto uit de oven

Je kunt de basis van de risotto uit de oven ook gebruiken voor een andere risotto dan die met spinazie en feta. Maak de risotto dan in de oven klaar zoals beschreven. Voeg als je het gerecht uit de oven haalt de Parmezaanse kaas en de boter toe. Verder kun je de risotto dan aanvullen met ingrediënten die jij graag in een risotto ziet.

Wilde spinazie

Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer

Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.

Risotto uit de oven

Porties: 4-5 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 300 gram arboriorijst, of andere risottorijst
  • 1 liter groentebouillon
  • 150 ml witte wijn
  • 40 gram roomboter
  • 80 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • 200 gram verse, niet te grove spinazie
  • 100 gram feta
  • 100 gram hazelnoten zonder vlies
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je risotto uit de oven:

Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Let op dat ze niet verbranden. Laat ze afkoelen en hak ze grof.

Rasp de Parmezaanse kaas.

Zet de feta en de boter klaar.

Verwarm de oven voor op 180 ⁰C.

Doe rijst en de wijn en de bouillon in een ovenschaal (van ongeveer 2 ½ à 3  liter) en roer goed om. Dek de schaal zorgvuldig af met aluminiumfolie.

Zet de schaal nu in de oven, en controleer na een half uurtje hoever de rijst gaar is. Risottorijst moet niet papperig worden, maar nog een lichte ‘bite’ houden. Na 40 minuten in de oven zou de rijst goed moeten zijn en de meeste bouillon opgenomen door de rijst. Maar dat kan ook iets eerder zijn, of iets langer duren. Proeven dus!

Meng de parmezaan en de boter door de risotto tot beide gesmolten zijn. Breng op smaak met zout en peper. Laat de spinazie, in gedeelten, slinken in de hete risotto.

Schep de risotto uit de oven in diepe borden of grote kommen. Verkruimel over elk bord wat feta en bestrooi het gerecht tenslotte met de hazelnoten. Serveer direct.

Tafel lekker !!

DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kipfilet in zoetzuur
Rijstgerechten

Kipfilet in zoetzuur

Rijst met spicy gehakt en mango
Rijstgerechten

Rijst met spicy gehakt en mango, een smaakexplosie met verse ingrediënten

Risotto met bospeen, zeekraal en mosselen
Rijstgerechten

Risotto met bospeen, zeekraal en mosselen

Risotto met rode bieten
Rijstgerechten

Risotto met rode bieten

Gebakken rijst met ei
Rijstgerechten

Gebakken rijst met ei (Egg fried rice)

Citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen
Rijstgerechten

Citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!