• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Rijstgerechten

Risotto van bospaddenstoelen met schartong

0
Risotto van bospaddenstoelen met schartong

Risotto van bospaddenstoelen met schartong – Het klinkt als een hele mond vol, maar vandaag presenteer ik je graag het recept voor een feitelijk eenvoudige risotto. Een mooie risotto met de krachtige tonen van de herfst. Bospaddenstoelen zijn mijn hoofdingrediënt in deze risotto. We geven smaak met rozemarijn, frisheid met citroen en kracht met Parmezaan. In alle eenvoud maken we een mooie risotto en serveren deze met verse vis. Rolletjes van tongschar. O ja, de saus. Deze wordt maar al te vaak vergeten. Een saus kan een gerecht net dat beetje extra geven. De eenvoudige saus mist zijn uitwerking niet bij dit gerecht en ik wil je dan ook zeker uitdagen dit gerechtje eens zelf te maken. Laat je het resultaat weten?

Paddenstoelen

Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!

In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?

platvis

Platvis; Heerlijke vissoorten die vaker op tafel mogen

Platvis is er van groot tot klein, hier vind je de lekkerste recepten en tips om thuis heerlijk bereide platvis te serveren.

Risotto van bospaddenstoelen met schartong

Porties: 2 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: Makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 12 eetlepels Arborio rijst
  • 1 bosuitje, in fijne ringetjes
  • scheutje olijfolie
  • ca. 1 liter kippenbouillon
  • 1/4 van een ingelegde citroen fijngesneden (alleen de schil) (recept onderaan)
  • 100 a 150 gram gemengde bospaddenstoelen
  • geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel fijngesneden rozemarijn
  • 2 schartongen gefileerd en in 2 gesneden (8 fijne filetjes)
  • visbouillon
  • citroenpeper
  • wortel, fijngesneden
  • selderij, fijngesneden
  • ui, fijngesneden
  • koppen en schalen van garnalen
  • een paar blokjes koude boter
  • room
  • een mespuntje kurkuma
  • een beetje witte wijn

Bereidingswijze van dit recept

De risotto van bospaddenstoelen met schartong maak je zo:

Kruid de tongfilets met citroenpeper en zout en rol de tongetjes strak op. Stoom de rolletjes gaar met visbouillon in de oven of in een stoommandje. Reken maximaal 5 minuten, afhankelijk van de dikte van de filets.

Stoof de bosuitjes aan in olijfolie en voeg de Arborio rijst toe. Meng tot de rijst gaat glanzen. Kruid met peper en zout en bevochtig met wat kippenbouillon tot deze net onder staat. Roer tot al het vocht geabsorbeerd is en herhaal dit tot de rijst gaar is.

Bak de schoongemaakte bospaddenstoelen aan in olijfolie. Doe ze vervolgens bij de gare risotto samen met de fijngesneden rozemarijn, de fijngesneden citroen en de Parmezaanse kaas.

Doe wortel, selderij, ui in een pan. Voeg koppen en pellen van de garnalen bij en vul met koud water en witte wijn. Laat ca. 20 minuten sudderen. Giet in een zeef en vang de fond op. Laat deze iets inkoken en voeg een mespuntje kurkuma toe. Voeg dan ook room toe en laat nog even licht sudderen. Naar smaak kruiden bijvoegen.

Schik de risotto met bospaddenstoelen met behulp van een rechthoekige vorm op een bord. Let 3 schartong rolletjes op de risotto. Werk af met wat fijne kruiden (kervel, dille, waterkers…)

Maak de saus af met een paar stukjes koude boter (voor de glans) en mix deze heel vlug op voor een mooi schuimig resultaat. Leg wat schuim op de visrolletjes en versier je bord met de saus naar eigen creativiteit.

Tafel lekker !!

Ingelegde citroenen koop je in de toko maar je maakt ze ook makkelijk zelf.

Deze van oorsprong Marokkaanse specialiteit is bovendien een feestelijke sfeermaker in je keuken.

Was 12 biologische citroenen. Snijd er 8 in vieren, maar net niet helemaal door. De boven- en onderkant moeten aan elkaar blijven zitten. Verdeel tussen de parten in elke citroen 1 theelepeltje grof zout. Doe ook een eetlepel grof zout in een royale en brandschone glazen pot. Doe de citroenen in de pot en druk ze goed aan. Doe er dan nog een eetlepel zeezout overheen. De 4 overige citroenen pers je uit en schenk je in de glazen pot. Sluit de pot goed af en zet 3 dagen in de vensterbank (zorg voor voldoende licht) zodat het zout voldoende tijd krijgt het sap uit de citroenen te trekken. Maak de pot open en druk de citroenen nog eens goed aan. Zorg dat ze onder het sap staan. Lukt dit niet, dan vul je het sap aan met wat lauw water. Sluit de pot weer goed af en laat het geheel een maand staan. De ingelegde citroenen zijn, zelfs na het openen van de pot, nog een jaar houdbaar.

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • oven gegaarde zalm in roomsaus

    Ovengegaarde zalm in roomsaus

  • schol bakken

    Schol bakken; puur, eenvoudig en vooral erg lekker

  • pasta met gerookte makreel

    Pasta met gerookte makreel – gezond, betaalbaar en met heel veel smaak

  • Forel pakketje

    Forel pakketje uit de oven

  • haring salade

    Rode bietjes-haring salade

  • Hele dorade uit de oven

    Hele dorade uit de oven

  • lekkerbek

    Lekkerbek zelf maken doe je zo

  • Rijkgevulde vissoep

    Rijkgevulde vissoep met tomaten en veel verse groenten

  • gebakken mosselen

    Gebakken mosselen met paprika en ui; dit wil je proeven!

  • Kibbeling zelf maken

    Kibbeling zelf maken; gebakken vis naar jouw eigen smaak

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.