• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Rijstgerechten

Risotto van bospaddenstoelen met schartong

Redactie door Redactie
in Rijstgerechten
0
Risotto van bospaddenstoelen met schartong

Risotto van bospaddenstoelen met schartong – Het klinkt als een hele mond vol, maar vandaag presenteer ik je graag het recept voor een feitelijk eenvoudige risotto. Een mooie risotto met de krachtige tonen van de herfst. Bospaddenstoelen zijn mijn hoofdingrediënt in deze risotto. We geven smaak met rozemarijn, frisheid met citroen en kracht met Parmezaan. In alle eenvoud maken we een mooie risotto en serveren deze met verse vis. Rolletjes van tongschar. O ja, de saus. Deze wordt maar al te vaak vergeten. Een saus kan een gerecht net dat beetje extra geven. De eenvoudige saus mist zijn uitwerking niet bij dit gerecht en ik wil je dan ook zeker uitdagen dit gerechtje eens zelf te maken. Laat je het resultaat weten?

Paddenstoelen

Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!

In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?

platvis

Platvis; Heerlijke vissoorten die vaker op tafel mogen

Platvis is er van groot tot klein, hier vind je de lekkerste recepten en tips om thuis heerlijk bereide platvis te serveren.

Risotto van bospaddenstoelen met schartong

Porties: 2 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 12 eetlepels Arborio rijst
  • 1 bosuitje, in fijne ringetjes
  • scheutje olijfolie
  • ca. 1 liter kippenbouillon
  • 1/4 van een ingelegde citroen fijngesneden (alleen de schil) (recept onderaan)
  • 100 a 150 gram gemengde bospaddenstoelen
  • geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel fijngesneden rozemarijn
  • 2 schartongen gefileerd en in 2 gesneden (8 fijne filetjes)
  • visbouillon
  • citroenpeper
  • wortel, fijngesneden
  • selderij, fijngesneden
  • ui, fijngesneden
  • koppen en schalen van garnalen
  • een paar blokjes koude boter
  • room
  • een mespuntje kurkuma
  • een beetje witte wijn

Bereidingswijze van dit recept

De risotto van bospaddenstoelen met schartong maak je zo:

Kruid de tongfilets met citroenpeper en zout en rol de tongetjes strak op. Stoom de rolletjes gaar met visbouillon in de oven of in een stoommandje. Reken maximaal 5 minuten, afhankelijk van de dikte van de filets.

Stoof de bosuitjes aan in olijfolie en voeg de Arborio rijst toe. Meng tot de rijst gaat glanzen. Kruid met peper en zout en bevochtig met wat kippenbouillon tot deze net onder staat. Roer tot al het vocht geabsorbeerd is en herhaal dit tot de rijst gaar is.

Bak de schoongemaakte bospaddenstoelen aan in olijfolie. Doe ze vervolgens bij de gare risotto samen met de fijngesneden rozemarijn, de fijngesneden citroen en de Parmezaanse kaas.

Doe wortel, selderij, ui in een pan. Voeg koppen en pellen van de garnalen bij en vul met koud water en witte wijn. Laat ca. 20 minuten sudderen. Giet in een zeef en vang de fond op. Laat deze iets inkoken en voeg een mespuntje kurkuma toe. Voeg dan ook room toe en laat nog even licht sudderen. Naar smaak kruiden bijvoegen.

Schik de risotto met bospaddenstoelen met behulp van een rechthoekige vorm op een bord. Let 3 schartong rolletjes op de risotto. Werk af met wat fijne kruiden (kervel, dille, waterkers…)

Maak de saus af met een paar stukjes koude boter (voor de glans) en mix deze heel vlug op voor een mooi schuimig resultaat. Leg wat schuim op de visrolletjes en versier je bord met de saus naar eigen creativiteit.

Tafel lekker !!

Ingelegde citroenen koop je in de toko maar je maakt ze ook makkelijk zelf.

Deze van oorsprong Marokkaanse specialiteit is bovendien een feestelijke sfeermaker in je keuken.

Was 12 biologische citroenen. Snijd er 8 in vieren, maar net niet helemaal door. De boven- en onderkant moeten aan elkaar blijven zitten. Verdeel tussen de parten in elke citroen 1 theelepeltje grof zout. Doe ook een eetlepel grof zout in een royale en brandschone glazen pot. Doe de citroenen in de pot en druk ze goed aan. Doe er dan nog een eetlepel zeezout overheen. De 4 overige citroenen pers je uit en schenk je in de glazen pot. Sluit de pot goed af en zet 3 dagen in de vensterbank (zorg voor voldoende licht) zodat het zout voldoende tijd krijgt het sap uit de citroenen te trekken. Maak de pot open en druk de citroenen nog eens goed aan. Zorg dat ze onder het sap staan. Lukt dit niet, dan vul je het sap aan met wat lauw water. Sluit de pot weer goed af en laat het geheel een maand staan. De ingelegde citroenen zijn, zelfs na het openen van de pot, nog een jaar houdbaar.

DeelPin4VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kipfilet in zoetzuur
Rijstgerechten

Kipfilet in zoetzuur

Rijst met spicy gehakt en mango
Rijstgerechten

Rijst met spicy gehakt en mango, een smaakexplosie met verse ingrediënten

Risotto met bospeen, zeekraal en mosselen
Rijstgerechten

Risotto met bospeen, zeekraal en mosselen

Risotto met rode bieten
Rijstgerechten

Risotto met rode bieten

Gebakken rijst met ei
Rijstgerechten

Gebakken rijst met ei (Egg fried rice)

Citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen
Rijstgerechten

Citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen

Reacties 4

  1. Henny Schiltmeijer says:
    11 jaar geleden

    heerlijk recept maar weet er iemand of je paddestoelen online kan bestellen

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      11 jaar geleden

      Ja hoor dat kan Henny. Kijk eens op http://www.heerlijkeneerlijk.com/

      Beantwoorden
  2. Mireille Vereecken says:
    11 jaar geleden

    Ziet er zo als altijd overheerlijk uit Arianne!! Mooie presentatie!!!

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!