Speklapjes met rijst op z’n Aziatisch – Dit is een ideaal recept voor een doordeweekse dag. Het is makkelijk om te maken en de Aziatische ingrediënten zijn bij de meeste supermarkten wel te koop. Als groente kiezen we voor ui. Meestal word ui als smaakmaker gebruikt maar je kunt uien ook prima gebruiken als hoofdgroente. Om wat balans te brengen aan dit gerecht maken we er nog een komkommer in zoetzuur bij.
Speklap
Speklappen komen meestal van de buik van het varken. Hier zit namelijk meer vlees aan dan aan rugspek wat voornamelijk uit vet bestaat. Als je een speklap bij de slager koopt zul je zien dat je ook echt een speklap krijgt en niet zo’n dun lapje wat stijf staat zoals in de meeste supermarkten. Ook qua smaak is er zeker verschil. Waar je in de supermarkt vooral zout proeft zit er aan een speklap van de slager meer smaak, ik noem het altijd een varkenssmaak. Je hebt het gevoel dat je echt vlees eet en zo hoort het ook te zijn.
Sambal
In dit gerecht maken we gebruik van 4 Aziatische ingrediënten zoals sojasaus, ketjap en zoete chilisaus. Ook de heilige gember, knoflook en ui ontbreken niet. Een andere smaakmaker is sambal. Sambal is gemaakt van gemalen chilipepers. In Nederland is sambal oelek de bekendste, een rauwe sambal die bestaat uit alleen chilipeper, zout en soms azijn. Heel pittig. Een wat mildere sambal is gebakken sambal, zoals sambal badjak en sambal manis die gebakken worden met uitjes. Die laatste is ook wat zoeter van smaak want manis staat namelijk voor zoet. In het totaal zijn er wel honderden soorten sambal wereldwijd. Als je sambal koopt bij de toko helpen ze je graag bij het vinden van jouw persoonlijke favoriet voor deze speklapjes met rijst op z’n Aziatisch.
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Speklapjes met rijst op z’n Aziatisch
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 slagers-speklappen
- 2 grote witte uien
- 2 grote rode uien
- 3 cm gember
- 3 tenen knoflook
- 2 el. zonnebloemolie
- 4 el. ketjap
- 2 el. sojasaus
- 1 tl. sambal manis
- 2 el. zoete chilisaus
- 100 ml. water
- 1 komkommer
- 100 gr. suiker
- 100 ml. azijn
- rijst voor 4 personen
Bereidingswijze van dit recept
Kook als eerste de rijst volgens de verpakking. De kookwijze hangt namelijk af van het type rijst dat je hebt. Vervolgens beginnen we met de speklap. Snij de speklap in korte repen van ongeveer 3 cm. Doe deze in een kom. Pers hierbij de knoflook. Maak de gember schoon en rasp deze bij de speklappen. Voeg de ketjap, sojasaus en sambal manis er aan toe en laat dit marineren.
Maak nu de komkommer in zoetzuur. Dit doen we door de komkommer in dunne plakjes te snijden. Hoe dunner, des te sneller de suiker en azijn in de komkommer trekken. Doe de komkommer in een kom met de azijn en suiker en schep dit goed door elkaar. Zet het opzij om te laten trekken.
Maak de uien schoon en snij deze in partjes. Omdat de ui de hoofdgroente is wil je deze niet te fijn hebben. Zet een hapjespan op het fornuis en doe hier de olie in en verwarm deze. Voeg de ui toe en laat deze wat glazig worden op middelmatig vuur maar niet bruin worden. Voeg de speklapstukjes met marinade en al aan de pan toe en blijft dit bakken op middelmatig vuur. Op hoog vuur zal de marinade namelijk verbranden waardoor het gerecht bitter wordt.
Voeg 100 ml. water toe en de zoete chilisaus. Laat de speklapjes 15 minuten stoven met het deksel op de pan tot ze gaar zijn. Roer ondertussen nog een keer door de komkommer zodat de suiker en azijn overal goed tussen de plakjes komt.
Als het vocht van de saus gehalveerd is kun je de saus proeven en eventueel op smaak brengen met wat zout & peper. Giet de komkommer af en laat deze even uitlekken. Ondertussen kun je de tafel dekken. Na 5 minuten is alles klaar en kun je genieten van je speklapjes met rijst op z’n Aziatisch.
Tafel Lekker
Hoe lang moeten de speklapjes bij de uien voor het water/chili erin mag?
5 tot 10 minuten Earl