Spinazierisotto met feta en halfdroge tomaatjes – Wat is er nu lekkerder dan een bord vol comfortfood? En het recept voor deze prachtig groene risotto zit ook nog eens boordevol verse spinazie. De feta geeft de hartige touch aan het geheel, de halfdroge tomaatjes maken het helemaal af. Risotto maken betekent altijd dat je een minuut of 20 in een pan staat te roeren. Maar ach, het uiteindelijke resultaat maakt dat bij deze spinazierisotto met feta en halfdroge tomaatjes zeker de moeite waard!
Verse spinazie!
Natuurlijk maak je de spinazierisotto met verse spinazie. Het is makkelijk om een pak uit de diepvries te halen, maar echt, vers is zoveel lekkerder. In dit recept pureer je de verse spinazie in de blender. Je kookt die spinazie niet apart, maar je voegt de verse spinazie aan het eind van de kooktijd toe aan de risotto. Zo blijft ook de mooie groene kleur behouden. Wil je de spinazie wat grover of heb je geen blender? Hak de spinazie dan met een scherp mes. De risotto wordt dan wat meer wit met groen, maar voor de smaak zal het geen verschil maken.
Een weetje over feta
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, ‘witte kaas’ en ‘saladekaas’ zijn géén feta. Feta wordt alleen gemaakt in Griekenland, van schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk. Daarnaast, feta smaakt gewoon echt anders dan ‘witte kaas’. Proef ze maar eens naast elkaar, het verschil is je snel duidelijk en je koopt vast voortaan alleen echte feta. Voor de prijs hoef je het overigens niet te laten, in de meeste supermarkten is feta voor een heel schappelijke prijs te koop. Dus, gun je zelf bij dit recept het plezier van echte feta!
Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.
Spinazierisotto met feta en halfdroge tomaatjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram risottorijst
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 theelepels oregano
- 200 ml droge witte wijn
- 1 liter groentebouillon, warm
- 600 gram verse spinazie, gewassen
- 125 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 200 gram feta
- 4 eetlepels halfdroge tomaatjes
- peper en zout
- olijfolie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je spinazierisotto met feta en halfdroge tomaatjes:
Als je risotto gaat maken is het nodig dat je de zaken goed voorbereidt. Tijdens het daadwerkelijke koken van de risotto sta je bijna constant in de pan te roeren en heb je geen tijd om spinazie te hakken of kaas te raspen.
Snipper de ui heel fijn. Hak de knoflook. Als je Parmezaanse kaas aan een stuk hebt, rasp deze dan. Snijd de feta in blokjes, zet de tomaatjes en de wijn klaar en zorg dat de bouillon warm is.
Doe de spinazie, eventueel in gedeelten, in de blender, voeg wat koud water toe en pureer hem. Heb je geen blender, hak de spinazie dan met een scherp mes.
Verhit in een ruime pan wat olijfolie. Bak hierin de ui en de knoflook glazig. Voeg dan de rijst toe en roer deze er goed doorheen, zodat elke rijstkorrel een laagje olie krijgt. Blus af met de wijn. Als de wijn verdampt is, voeg dan een scheut bouillon toe. Voeg ook de oregano toe. Blijf in de risotto roeren. Als de bouillon bijna verdampt is voeg je een nieuwe scheut toe. Dit blijf je herhalen tot de risotto gaar is. Dat duurt ongeveer 18 minuten. Controleer dit van af een minuut of 15 van de kooktijd. Niet elke risottorijst is even snel gaar.
Als de rijst gaar is roer je de  spinazie erdoor en laat je deze heel even mee koken. Vervolgens voeg je de Parmezaanse kaas toe en breng je de risotto op smaak met peper en zout.
Serveer de spinazierisotto met feta en halfdroge tomaatjes direct, in diepe borden of grote kommen. Strooi er wat feta over en garneer rijkelijk met de halfdroge tomaatjes.
Tafel lekker !!