Vegetarische Rijstschotel voor versliefhebbers! – Ben jij ook lyrisch van het werken met verse ingrediënten? Hou je van Lekker Tafelen en ben je graag vaste klant bij een goede groenteman? Maak dan deze vegetarische rijstschotel maar eens. Eén en al vers en één en al geur. Een heerlijk gerecht om te maken, barstensvol gezonde ingrediënten. De potten rijstsaus blijven na het maken van dit gerecht voor altijd bij de supermarkt staan. Laat de plofkip maar liggen, we gebruiken verse feta in deze rijke rijstsaus. Laat dat kippetje maar scharrelen, je mist ‘m echt niet in je maaltijd!
Goed, ben ik te enthousiast? Ik snap het, ik zal je snel de feiten vertellen.
Vegetarische Rijstschotel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 courgettes
- 3 flinke tomaten
- 2 rode uien
- 1/3 deel van een knolselderij
- handje vol verse tijm
- handje vol verse bieslook
- handje vol verse peterselie
- 2 eetlepels olijfolie
- scheutje sojasaus
- 2 eetlepels tomatenpuree
- flink stuk feta (ong. 200 gram)
- 250 ml groenten bouillon
- 300 gram witte rijst
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je deze vegetarische rijstschotel:
Was de tomaten en courgettes. Snijd in blokjes van gelijke grootte. Pel en snipper de rode uien grof. Schil de knolselderij en snijd in blokjes van ongeveer dezelfde grootte als de courgette- en tomatenblokjes. Was de kruiden en laat goed uitlekken. Knip de peterselie fijn. Rits de tijm blaadjes van de steeltjes en snijd de bieslook klein. Snij de feta in kleine blokjes.
Kook ondertussen de rijst, zoals je gewend bent.
Verhit de olie in een wok. Roerbak hierin eerst de knolselderij tot deze bijna zacht is. Voeg courgette en rode uien toe. Bak ong. 1 minuut mee. Voeg de tomaten toe en roerbak nog 1 minuut. Doe de bieslook, tijm en tomatenpuree bij de groenten en schep goed om. Blus af met de 250 ml groenten bouillon. Laat eventjes een paar minuutjes doorkoken. Breng op smaak met een flinke scheut sojasaus. Schep de blokjes feta door het gerecht.
Giet de rijst af en serveer met de verse saus. Garneer met wat peterselie.
Tafel lekker!!
Leuk recept en ook niet echt lastig.
Dat kun je vaker maken en dan zijn de volgende smaakvariaties misschien wel geslaagd:
– vervang de feta door panir/paneer. Dat is een kaas die je van te voren in wat olie kunt bakken;
– korianderblad ipv peterselie;
– ipv bieslook een keertje een theelepel nigella-zaad.
Zoals je kunt lezen, is er geen zout toegevoegd. Japanse sojasaus zoals Kikkoman is bremzout en dient als smaakmaker éń´áĺś´vervanger van keukenzout.
Er is ook een zoutarmere versie te koop (groene dop), die is voor de huidige zoutnorm al aan de stevige kant. Daarin zit wel extra suiker. Wil je dat niet, kun je bij een bio-super terecht: die verkopen ook zoutbeperkte versies zonder suiker. Neem daar dan meteen wat panir mee.
Dat klinkt als heerlijke combinaties David! Leuk dat je ze deelt! En de Kikkoman heb ik natuurlijk in beide varianten in m’n kastje staan. De zoutarme versie gebruik ik alleen als ik de basic te krachtig vind.