Savooiekool met Ossenhaaspuntjes in paprikasaus – Wil je eens een hoofdgerecht op tafel zetten dat bomvol groente zit maar zonder dat je alleen maar groente op je bord ziet? Dit is zo’n winnaar. Ideaal voor een weekeind als je iets meer tijd hebt, maar ook door de week is deze prima te doen, je kunt namelijk veel al een dagje eerder voorbereiden. En zeg nu zelf, tegen deze verse groenten kan geen kant-en-klaar maaltijd op!
Met dit gerecht zet je een kleurrijke en verse maaltijd op tafel. De savooiekool met paprika is al een kleurenfestijn op zich. Daarnaast maken we de luxe ossenhaaspuntjes af met een zelfgemaakt paprikasausje. Ga voor die ossenhaaspuntjes wel naar een echte slager die weet waar het vlees vandaan komt, je proeft dit gegarandeerd terug op je bord. Serveer het vlees en de groenten met witte rijst.
Savooiekool of groene kool; twee namen voor één koolsoort
De savooiekool word ook wel groene kool genoemd. Waar komt die vandaan? Waar let je op bij de aankoop? En wat kun je ermee maken?
Paprika; in alle kleuren van de regenboog!
Met paprika's, de supergezonde groente, die in alle kleuren van de regenboog wordt geteeld, maak je de lekkerste en mooiste gerechten!
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Savooiekool met ossenhaaspuntjes in paprikasaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 rode puntpaprika
- 2 gele puntpaprika
- 1 oranje puntpaprika
- olijfolie
- 1 grote rode ui, fijngesneden
- 3 teentjes knoflook
- 2 x 1 theelepel paprika-chilikruiden
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- 50 ml water
- 150 ml slagroom
- peper en zout
- peterselie
- 1/2 savooiekool
- 400 gram ossenhaaspuntjes
- 1 eetlepel paprikapoeder
- een kleine citroen
Bereidingswijze van dit recept
Savooiekool met ossenhaaspuntjes in paprikasaus maak je zo:
Begin met het maken van de saus: Snijd een rode paprika, een gele paprika en een oranje paprika doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd dan de stukken nog een keer in de lengte door en een keer in de breedte. Snijd een rode ui in grove ringen. Pel drie knoflookteentjes en snijd ze doormidden. Leg paprika, ui en knoflook in een ingevette ovenschaal. Schenk er wat olijfolie over en meng de groente zodat alles een klein laagje olie heeft. Strooi er een theelepel Italiaanse kruiden over en zet dit in een voorverwarmde oven op 180 graden en laat dit een half uurtje garen. Schep dan de groente uit de ovenschaal en snij alles fijn. Schep de groente met 2 eetlepels olie in een maatbeker en pureer het geheel met een staafmixer. Schep dit mengsel in een klein pannetje en verwarm dit langzaam. Schenk het water en de room er bij en breng op smaak met een theelepel paprika-chilikruiden, peper en zout. Schep als laatste de versgehakte peterselie erdoor. (Deze saus zou je een dag van tevoren ook kunnen maken, dan hoef je hem alleen nog op te warmen voor het serveren)
Voor de kool: Snijd een halve savooiekool in reepjes en spoel de kool af met water. Verwijder de zaadlijsten van een rode en een gele paprika’s en snijd ze in de breedte in reepjes. Bak eerst de paprikastukjes totdat ze wat zachter worden. Schep daarna de kool erbij en bak dit totdat de gewenste hardheid is bereikt. Voor wat knapperige kool zal dit zo’n 2 – 3 minuten zijn en hoe langer je bakt, hoe zachter het wordt. Schep daarna 1 el paprikasaus door de groente en breng op smaak met peper en zout.
Voor de ossenhaaspuntjes:
Kruid de ossenhaaspuntjes met een marinade van 2 eetlepels olijfolie, 1 tl peper, 1 tl zout,1 tl paprika-chilikruiden,1 el paprikapoeder en sap van een halve kleine citroen. Dit kan eventueel al een dag van tevoren, maar korter marineren kan ook. Bak op hoog vuur de puntjes rondom mooi bruin en medium gebakken. Zet het vuur dan laag en schep de warme paprikasaus erdoor en laat alles nog 1 minuut doorwarmen.
Serveer het vlees met rijst en de savooiekool en strooi er nog wat peterselie over als garnering.
Tafel lekker !!