Spaanse aardappelschotel – Eigenlijk stiekem een gewoon AGV’tje, maar wel een bijzondere, die heerlijk gekruide aardappelschotel, met paprika en chorizo! Je maakt hem helemaal zelf, met vers gekookte krieltjes, lekker pittige chorizo en kleurige paprika. Verras jij je tafelgenoten vanavond met een Spaanse aardappelschotel met paprika en chorizo?
Aardappels, die kook je toch zelf?
Er zijn voor de Spaanse aardappelschotel verse krieltjes gebruikt. Vers betekent, in dit geval, gewoon zelf krieltjes koken. Geen kant-en-klaar, voorgekookte aardappeltjes uit het koelvak van de supermarkt dus. Je denkt nu misschien, ‘maar dat is toch lekker makkelijk?’ Klopt helemaal, maar makkelijk is zeker niet altijd lekkerder. En zeg nu zelf, wat is de moeite van het zelf koken van de aardappeltjes? Je hoeft ze niet te schillen, en het koken kost je hooguit een kwartier. Daarnaast zijn gewone aardappels een stuk voordeliger dan voorgekookte, geschilde aardappels uit de koeling!
Spaanse aardappelschotel; met paprika en chorizo – tips
In dit gerecht is pittige chorizo gebruikt. Chorizo is een Spaanse, droge worst, met een kruidige smaak. Er bestaan hele pittige, maar ook veel mildere varianten van die Spaanse delicatesse. Hou je van pittig? Dan gebruik je een pittige variant, mag het wel wat zachter van smaak? Dan kies je gewoon voor een mildere soort. Kortom, kies wat jou het beste past.
Als je de Spaanse aardappelschotel hebt klaargemaakt, dan is het het lekkerst om hem meteen te serveren. Wil je niet gelijk eten? Kook dan de krieltjes voor, en zet ze in de marinade. De krieltjes kunnen gerust een paar uur in de marinade staan. Dat zal de smaak intenser maken, maar dat is eigenlijk nog wel lekkerder misschien. Snijd en hak de groenten vast. Zet alles afgedekt in de koelkast. Zo kun je het gerecht heel snel afmaken op het moment dat je de Spaanse aardappelschotel wilt gaan serveren.
Aardappelschotels; heerlijke recepten!
Vind jij een vers bereide aardappelschotel er ook zo heerlijk uitzien? Met deze recepten maak jij zelf de lekkerste aardappelschotels!
Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes
Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!
Paprika; in alle kleuren van de regenboog!
Met paprika's, de supergezonde groente, die in alle kleuren van de regenboog wordt geteeld, maak je de lekkerste en mooiste gerechten!
Spaanse aardappelschotel; met paprika en chorizo
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo krieltjes, ongeschild
- 3 paprika's, bijvoorbeeld rood, geel en groen, in reepjes
- 200 gram pittige chorizo, in stukjes van ongeveer 1 cm
- 1 rode ui, in niet te dunne kwart ringen
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel chilivlokken
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 3 eetlepels olijfolie
- 1,5 theelepel zout
- 20 gram bladpeterselie, gehakt
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een Spaanse aardappelschotel:
Was de krieltjes en kook ze in water met zout in ongeveer 15 minuten gaar. Giet ze af en laat ze goed uitdampen.
Meng in een schaal de olijfolie, het gerookt paprikapoeder, de oregano, de chilivlokken, het zout tot een marinade. Schep hier de gekookte krieltjes in om en zet even weg.
Snijd intussen de paprika, de ui en de chorizo. Hak de knoflook en de peterselie.
Verhit een wok of grote braadpan. Gebruik hierbij geen olie of andere vetstof. Bak de chorizo aan. Hieruit zal voldoende vet losgelaten worden Let er op dat de worst niet verbrandt, want dat kan heel snel gaan.
Doe de gemarineerde krieltjes bij de chorizo in de pan en bak ze een paar minuten mee.
Voeg dan de ui, de knoflook en de paprikareepjes toe. Bak alles, terwijl je het regelmatig omschept, tot de paprika en de ui beetgaar zijn.
Zet het vuur uit en schep de peterselie door het aardappelmengsel.
Serveer de Spaanse aardappelschotel direct.
Tafel lekker !!