Spaanse Tortilla – Een recept ontstaan uit eenvoud, en het kan zomaar een Hollands recept zijn.
Spaanse tortilla = Aardappelen, uien en eieren
Hier valt niet heel veel over te zeggen. Aardappelen, uien en eieren heb je nodig voor dit recept. Hollandser wordt het niet. Kies in ieder geval voor goede en smaakvolle aardappelen. Dat bepaalt voor een groot deel de uiteindelijke smaak van de Spaanse tortilla. Kies voor vastkokende aardappelen zoals de Nicola, de Bildstar, de Charlotte of de Desiree. Daarnaast heb je alleen een beetje olijfolie en wat zout en peper nodig.
In de serie budgetrecepten
Als je dit recept gaat maken hoef je dus alleen die aardappelen, uien en eieren te kopen. Olie, zout en peper heb je vast al in de kast staan. En die goede, smaakvolle aardappelen kun je ook heel voordelig aanschaffen. Ga dan niet naar de supermarkt, maar zoek een aardappelteler in de buurt. Je betaalt daar vaak veel minder per kilo en zo kun je heel voordelig maar echt lekker eten. Spaanse Tortilla kan dus ook met een klein budget.
Spaanse tortilla als hoofdgerecht, maar ook op de borrelplank
Je kunt een flinke punt als hoofdgerecht op tafel zetten. Als je dat wil doe je daar een stukje vlees of vis bij, maar je kunt het ook vegetarisch houden en er een salade bij serveren. Maar heb je er al eens aan gedacht om die Spaanse tortilla in blokjes te snijden en bij de borrel te serveren? Dit past uitstekend bij een biertje. Zie het dan als een tapa. Hier gaan je gasten gelukkig van worden. Maak dus vooral een grote Spaanse tortilla, zodat je wat overhoudt voor bij de borrel straks.
50 minuten bereidingstijd?
Ja, zeker. Je hebt 50 minuten nodig voor dit makkelijke recept. Een Spaanse tortilla moet nu eenmaal goed garen. De massa van aardappelen, uien en eieren heeft echt even tijd nodig. Niet dat je daar dan ook 50 minuten naast moet staan. Dus tijdens het garen van de Spaanse tortilla kun jij een salade maken om erbij te serveren. Zo heb je in een uur tijd een fantastische en betaalbare maaltijd op tafel staan.
Ei op de borrelplank; daar maak je vrienden mee
Serveer bij je avondje borrelen met vrienden eens ei op de borrelplank. Als salade, wrap of gefrituurd er is voor iedereen wel iets lekkers.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Spaanse tortilla
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 450 gram aardappelen, geschild in plakjes
- 1 grote ui, gesnipperd
- 7 eieren
- olijfolie
- zout en peper
- pimenton (paprikapoeder / optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Spaanse tortilla:
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan.
Bak de aardappels tot ze goudbruin en gaar zijn.
Bestrooi met zout en peper. Laat uitlekken in een vergiet.
Voeg de ui toe in de pan en bak al omscheppend tot de ui kleur krijgt.
Doe de ui in het vergiet bij de aardappelen.
Breek de 7 eieren in een kom, voeg zout en peper toe en kluts de eieren met een vork.
Doe de aardappelen en ui uit het vergiet bij dit eimengsel en roer zodat alles bedekt wordt met het ei.
Doe wat olijfolie in de koekenpan en giet alles in de pan zodra de olie heet is.
Laat alles op een zacht vuur garen met een deksel op de koekenpan.
Zodra de bovenkant iets gestold is de pan omdraaien, zodat de tortilla in de deksel terechtkomt en laat de tortilla met de ongebakken kant in de pan glijden zodat die bruin kan worden.
De Spaanse tortilla is zowel warm als koud erg lekker.
Tip
Voeg tijdens het bakken van de aardappelen en ui, pimenton toe, dat is een gerookt paprikapoeder wat de tortilla een extra smaakbeleving geeft.
Tafel lekker !!