• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Spatzle

Ovenschotel met witte kool en spätzle

Weet jij wat spätzle is?

Connie Derks door Connie Derks
in Spatzle
2
Ovenschotel met witte kool en spatzle

Ovenschotel met witte kool en spätzle – Dit gerecht is puur comfortfood. Zoals de meeste ovengerechten dat zijn. Dit gerecht heeft een bijzondere basis, en dat is spätzle. Nooit van gehoord? Verderop in de tekst lees je wat het is. Je vindt onderaan de pagina ook een recept voor de ovenschotel met witte kool en spätzle. Overigens zitten er in dit gerecht nog veel meer groenten dan alleen de kool. Een lekkere manier om groenten binnen te krijgen dus!

Spätzle; de Duitse variant van pasta

Als je ooit in Duitsland of Oostenrijk op vakantie bent geweest ken je de spätzle vast al. Weet je niet wat het is? Je leest het hier en je krijgt er gelijk een lekker recept voor een romige ovenschotel met witte kool en spätzle bij. Wat wil je nog meer?

Spätzle is een soort pasta. Je maakt het net als pasta van eieren en meel. Het verschil met pasta is dat het deeg van de spätzle veel slapper is dan pastadeeg. Het is eigenlijk meer een soort stevig pannenkoekenbeslag. Dit komt door de toevoeging van water aan het deeg. Je vindt spätzle net als pasta in de gedroogde vorm in de winkel. Je kunt het ook zelf maken voor de ovenschotel met witte kool en spätzle.

Koop eens een hele witte kool

Een ander ingrediënt in dit recept is witte kool. Die kun je in zakjes kopen, maar of je dan voor de lekkerste optie gaat? Kies er eens voor om een hele kool te kopen en die zelf te snijden. Want wees eerlijk, het kost je slechts een paar minuten en verse gesneden is echt lekkerder. Natuurlijk heb je dan veel te veel om het recept van de ovenschotel met witte kool en spätzle te maken. Maar een hele kool is vaak goedkoper. En je vindt vast elders op de website nog wel een recept voor een lekker gerecht met witte kool.

Witte kool

Witte kool; veelzijdige en budgetvriendelijke recepten

Met een witte kool kan je vele kanten op of het nu een fris zoete salade is of een winterse stoofschotel; witte kool is er geschikt voor.

cottage cheese

Cottage cheese; Een gezonde keuze met heel veel mogelijkheden

Er is bijna geen moment van de dag te bedenken waarop je cottage cheese niet in kunt zetten. Ontdek waarom wij gek zijn van cottage cheese.

Ovenschotel met witte kool en spatzle

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 55 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 200 gram gedroogde spatzle
  • 500 gram witte kool
  • 500 gram varkenspoulet
  • 250 gram champignons
  • 100 gram prei
  • 200 gram cottage cheese
  • 150 gram geraspte kaas
  • 250 ml melk
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 1 theelepel venkelzaad
  • ½ eetlepel mosterd
  • boter of olie om in te bakken.

Bereidingswijze van dit recept

De ovenschotel met witte kool en spätzle maak je zo:

Snijd of schaaf de witte kool in dunne reepjes.

Zet een pan met royaal water en een theelepel zout op het vuur en kook hierin de witte kool samen met de spätzle 12 minuten. Voeg er de laatste 3 minuten de prei aan toe. Giet af en vang ongeveer 250 gram van het kookwater op.

Verwarm een klein beetje boter of olie in een koekenpan en bak hierin de venkelzaadjes kort.

Doe er de varkenspoulet bij en bak mooi bruin. Voeg er de champignons aan toe en bak even door, kruid alles naar smaak met zout en peper. Voeg 2 eetlepels kookwater toe en roer de aanbaksels los. Zet opzij.

Neem een steelpan en smelt hierin de boter. Voeg er de bloem aan toe en laat 1-2 minuten doorbakken tot de bloem gaar is. Voeg er beetje bij beetje de melk aan toe. Roer steeds goed door. Doe de cottage cheese en de mosterd in de roux en voeg er net zoveel kookvocht aan toe tot een mooie gladde en niet te dikke saus ontstaat. Breng op smaak met 100 gram van de kaas en zout en peper naar smaak.

Meng de saus met het witte kool/spätzle mengsel.

Vet een ovenschaal licht in met boter of olie en doe er de helft van het mengsel in. Maak nu een laag met het vleesmengsel en dek af met de rest van het spätzle mengsel. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas en zet de ovenschotel met witte kool en spätzle ongeveer 30 minuten in een oven van 180 graden tot zich een mooi korstje heeft gevormd.

Serveer de ovenschotel met witte kool heet.

Tafel lekker !!

DeelPin5VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Verse spinaziespätzle met ricotta
Spatzle

Verse spinaziespätzle met ricotta

Spatzle met spek en ui
Spatzle

Spätzle met spek en ui

Spatzle met zuurkool en spek
Spatzle

Spätzle met zuurkool en spek

Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
Spatzle

Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof

verse spatzle maken
Spatzle

Verse spätzle maken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!