Spätzle met spek en ui – Het spek en de uien maken dit een heerlijk verwarmend gerecht. Dit is echt een maaltijd waar je graag voor thuiskomt.
Spätzle
Spätzle is een pastagerecht wat zijn oorsprong heeft in Duitsland. Het is echte boerenkost dat behalve erg lekker ook nog eens goedkoop is. Er zijn heel veel manieren om dit hoofdgerecht te serveren, maar met spätzle met spek en ui is toch wel een van de bekendsten. En niet voor niets, want het is lekker en erg simpel te maken.
Spätzle met gerookt spek en ui
In Duitsland gebruiken ze graag gerookt spek. Dit smaakt totaal anders dan gedroogd spek. De rooksmaak geeft het gerecht net dat beetje extra wat het zo lekker maakt. In plaats van gerookt spek zou je ook Schwarzwälder schinken kunnen nemen. Daarin zit iets minder vet dan in spek en de smaak is geweldig lekker. Je kunt hiervan dan ook gerust iets minder nemen, omdat bij het spek veel meer vet uitbakt.
Lekker rustig bakken
Laat de uien lekker rustig bakken in het vet wat uit het spek gekomen is. Voeg nog wat extra roomboter toe als dit nodig is. Zorg ervoor dat de uien mooi karameliseren, zo worden ze lekker zoet wat samen met het zoute van het spek zorgt voor het lekkerste eindresultaat van de spätzle met spek en ui.
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Spätzle met spek en ui
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 x recept verse spätzle of 400 gram gedroogde spätzle
- 6 uien
- 200 gram gerookt ontbijtspek
- 100 gram geraspte kaas
- roomboter
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je spätzle met spek en ui:
Maak de spätzle volgens het recept of kook de gedroogde spätzle volgens de gebruiksaanwijzing.
Snijd de uien in halve ringen en snij het ontbijtspek in reepjes. Bak het ontbijtspek in een klontje roomboter tot het mooi verkleurt. Haal het ontbijtspek uit de pan en bak de uien in het resterende vet. Voeg indien nodig nog wat roomboter toe.
Voeg als de uien mooi gekarameliseerd zijn het spek toe aan de uien en kruid alles met een flinke snuf peper. Zout is niet nodig omdat het spek al vrij zout is.
Schep de spätzle bij de uienmassa en warm alles goed door, voeg eventueel nog een beetje kookvocht toe om er een smeuïg geheel van te maken.
Schep de spätzle met spek en ui op borden en strooi er een beetje geraspte kaas over. Serveer direct.
Tafel lekker !!
hej,
i.p.v. spek (had ik niet) gebruikte ik pittige verse wordt, in stukjes op hoog vuur gebakken,
daarna rode uien in de pan .
smaakt zoals het klinkt,….lekker.
Dat geloof ik direct Eric. Leuke tip. Dank je.