Spätzle met zuurkool en spek – Bij die groente en dat vlees denk je al snel aan stamppot, maar serveer het eens met Spätzle. Maak van een oer-Hollands gerecht, een traditioneel Duits gerecht als spätzle met zuurkool en spek. Daar ga je geen spijt van krijgen. Je gaat dat recept ongetwijfeld vaker maken.
Maar wat is spätzle?
Nu kun je denken ‘leuk, spätzle met zuurkool en spek. Maar geen idee wat spätzle is.’ Wel nu, het is een soort pasta of noedels. Het wordt gemaakt van meel, water, zout en meestal zitten er ook eieren in. Compleet iets anders dus dan de aardappels waarmee je stamppot maakt. Maar spätzle past zeker net zo goed als die aardappels bij zuurkool en spek. Dus wil je eens iets anders eten, dan is dit gerecht zeker een heel goed idee.
Spätzle met zuurkool en spek, geen Hollandse pot
Als je het over zuurkool met spek hebt, denk je al snel aan de Hollandse pot. Meestal maak je er een stamppot van of eten het met gekookte aardappels en jus of met aardappelpuree. Als je in plaats van aardappels spätzle gebruikt heb je met een kleine aanpassing een totaal ander gerecht.
Niet koken, maar stoven
Als je zuurkool klaarmaakt, ben je al snel geneigd om die met water op te zetten en gaar te koken. Niets mis mee, maar probeer eens om de zuurkool te stoven. Zeker voor een gerecht als de spätzle met zuurkool en spek geef je de zuurkool zo een heerlijke smaak mee. Door het aanbakken van de ui in een beetje boter, voordat je er de zuurkool bij doet, en er maar een klein beetje vocht aan toe te voegen, krijg je een boterzachte zuurkool. In plaats van de scherpe zure zuurkool als je het in water kookt. Als je dit eenmaal zo gemaakt hebt, doe je niet anders meer, zo lekker is dit. Zo krijg je zelfs zuurkoolhaters over de streep.
Zuurkool; niet alleen in de stamppot!
Wat weet jij van verse zuurkool? Want ondanks dat deze gefermenteerde kool een bewerkt product is, is er verse en gekookte zuurkool te koop.
Spätzle met zuurkool en spek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- voor 4 personen verse spätzle of 400 gram gedroogde
- 4 speklappen
- 400 gram zuurkool
- 1 ui
- roomboter
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je spätzle met zuurkool en spek:
Snijd de ui in stukjes en bak ze kort aan in een grote pan met een klein beetje roomboter.
Voeg de uitgelekte zuurkool er aan toe en bak die kort mee. Schenk een half kopje water bij de zuurkool en laat het op een zacht vuurtje 15 minuten gaar stoven. Roer tussentijds door en voeg eventueel nog een beetje water toe om aanbranden te voorkomen, voeg echter niet te veel vocht toe, het restwater vormt de saus voor de spätzle.
Kook de spätzle volgens recept gaar.
Kruid de speklappen met zout en peper en een klein beetje kerrie. Bak de speklapjes in een droge koekenpan aan beide zijden gaar. Snijd reepjes van de gebakken speklapjes.
Schep de spätzle bij de zuurkool in de pan en verhit dit even samen goed door. Voeg op het laatste moment de reepjes speklapjes toe en serveer de spätzle met zuurkool en spek direct.
Tafel lekker !!
Dit gerecht is Pools gerecht die heeft niks mee te maken met Duitsland. Is er uberhaupt goed nagechekt waar komt dit gerecht vandaan?
Hoi Justyna, gerecht spätzle met zuurkool en spek, komt veel voor in Duitsland, maar inderdaad ook in Polen, Slowakije, Oostenrijk en vast nog meer landen. Zoals met veel gerechten is de oorspronkelijke herkomst vaak niet erg duidelijk.