• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Spatzle

Spätzle met zuurkool en spek

Maak van een oer-Hollands gerecht eens een traditioneel Duits gerecht

Connie Derks door Connie Derks
in Spatzle
0
Spatzle met zuurkool en spek

Spätzle met zuurkool en spek – Bij die groente en dat vlees denk je al snel aan stamppot, maar serveer het eens met Spätzle. Maak van een oer-Hollands gerecht, een traditioneel Duits gerecht als spätzle met zuurkool en spek. Daar ga je geen spijt van krijgen. Je gaat dat recept ongetwijfeld vaker maken.

Maar wat is spätzle?

Nu kun je denken ‘leuk, spätzle met zuurkool en spek. Maar geen idee wat spätzle is.’ Wel nu, het is een soort pasta of noedels. Het wordt gemaakt van meel, water, zout en meestal zitten er ook eieren in. Compleet iets anders dus dan de aardappels waarmee je stamppot maakt. Maar spätzle past zeker net zo goed als die aardappels bij zuurkool en spek. Dus wil je eens iets anders eten, dan is dit gerecht zeker een heel goed idee.

Spätzle met zuurkool en spek, geen Hollandse pot

Als je het over zuurkool met spek hebt, denk je al snel aan de Hollandse pot. Meestal maak je er een stamppot van of eten het met gekookte aardappels en jus of met aardappelpuree. Als je in plaats van aardappels spätzle gebruikt heb je met een kleine aanpassing een totaal ander gerecht.

Niet koken, maar stoven

Als je zuurkool klaarmaakt, ben je al snel geneigd om die met water op te zetten en gaar te koken. Niets mis mee, maar probeer eens om de zuurkool te stoven. Zeker voor een gerecht als de spätzle met zuurkool en spek geef je de zuurkool zo een heerlijke smaak mee. Door het aanbakken van de ui in een beetje boter, voordat je er de zuurkool bij doet, en er maar een klein beetje vocht aan toe te voegen, krijg je een boterzachte zuurkool. In plaats van de scherpe zure zuurkool als je het in water kookt. Als je dit eenmaal zo gemaakt hebt, doe je niet anders meer, zo lekker is dit. Zo krijg je zelfs zuurkoolhaters over de streep.

Zuurkool

Zuurkool; niet alleen in de stamppot!

Wat weet jij van verse zuurkool? Want ondanks dat deze gefermenteerde kool een bewerkt product is, is er verse en gekookte zuurkool te koop.

Spätzle met zuurkool en spek

Porties: 4 pers
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • voor 4 personen verse spätzle of 400 gram gedroogde
  • 4 speklappen
  • 400 gram zuurkool
  • 1 ui
  • roomboter

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je spätzle met zuurkool en spek:

Snijd de ui in stukjes en bak ze kort aan in een grote pan met een klein beetje roomboter.

Voeg de uitgelekte zuurkool er aan toe en bak die kort mee. Schenk een half kopje water bij de zuurkool en laat het op een zacht vuurtje 15 minuten gaar stoven. Roer tussentijds door en voeg eventueel nog een beetje water toe om aanbranden te voorkomen, voeg echter niet te veel vocht toe, het restwater vormt de saus voor de spätzle.

Kook de spätzle volgens recept gaar.

Kruid de speklappen met zout en peper en een klein beetje kerrie. Bak de speklapjes in een droge koekenpan aan beide zijden gaar. Snijd reepjes van de gebakken speklapjes.

Schep de spätzle bij de zuurkool in de pan en verhit dit even samen goed door. Voeg op het laatste moment de reepjes speklapjes toe en serveer de spätzle met zuurkool en spek direct.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin1VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Verse spinaziespätzle met ricotta
Spatzle

Verse spinaziespätzle met ricotta

Spatzle met spek en ui
Spatzle

Spätzle met spek en ui

Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
Spatzle

Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof

Ovenschotel met witte kool en spatzle
Spatzle

Ovenschotel met witte kool en spätzle

verse spatzle maken
Spatzle

Verse spätzle maken

Reacties 2

  1. Justyna says:
    1 jaar geleden

    Dit gerecht is Pools gerecht die heeft niks mee te maken met Duitsland. Is er uberhaupt goed nagechekt waar komt dit gerecht vandaan?

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 jaar geleden

      Hoi Justyna, gerecht spätzle met zuurkool en spek, komt veel voor in Duitsland, maar inderdaad ook in Polen, Slowakije, Oostenrijk en vast nog meer landen. Zoals met veel gerechten is de oorspronkelijke herkomst vaak niet erg duidelijk.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief