• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Spatzle

Verse spätzle maken

Connie Derks door Connie Derks
in Spatzle
0
4
verse spatzle maken

Verse spätzle maken – Spätzle wat is het eigenlijk? Spätzle is een soort pasta die vooral gegeten wordt in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Waar bij Italiaanse pasta de basis bloem en ei is, wordt er bij spätzle vaak ook nog melk aan toegevoegd. Het deeg is dan ook een stuk slapper. Pasta rol je uit, spätzle gaat door een spätzle zeef of je snijdt met een mesje reepjes deeg van een plankje. De vorm is dan ook veel grilliger en de smaak is zachter misschien wel een beetje romiger dan Italiaanse pasta. Soms worden er groenten en kruiden door het deeg verwerkt zoals spinazie, gekookte biet of verse kruiden.

Vers of gedroogd

Zoals met alle pasta is ook spätzle gedroogd te koop. Deze is lekker, maar niet te vergelijken met de door jou zelfgemaakte spätzle. Een enkele supermarkt en/of delicatessenzaak verkoopt ook koelverse spätzle, maar nog steeds haalt deze het niet bij de huisgemaakte spätzle. Verse spätzle maken is echt eenvoudig en je hebt de (goedkope) ingrediënten bijna altijd in huis.

Verse spätzle maken op de ouderwetse manier

Verse spätzle maken kan met een spätzle zeef. Deze kun je er speciaal voor kopen, maar voor de meesten onder ons is het dan weer zo’n apparaat dat weer achter in het keukenkastje terechtkomt, omdat je het te weinig gebruikt. Met een klein beetje oefenen lukt het ook met een dun plankje en een mes. Gebruik er een plastic deegkrabber voor en een glaceermes. Het belangrijkste is dat het plankje dun is en het mes een gladde onderkant heeft. Breng een royale pan water met zout aan de kook. Neem een plankje of een stevig stuk plastic zoals een deegkrabber, verdeel hier een flinke lepel deeg over. Neem nu een mes en snij steeds kleine beetjes deeg af boven het kokende water. Dip steeds je mes in het water om het snijden te vergemakkelijken. Kook niet te veel in een keer anders koelt het water te snel af en de spätzle worden niet gelijkmatig gaar. Het koken duurt maar 2 minuten ongeveer, zodra ze gaar zijn komen ze bovendrijven.

Boerenkost

Gerechten gemaakt met spätzle zijn vaak vrij sober, het was dan ook echte boerenkost, het vult goed en verse spätzle maken is snel en ook nog eens goedkoop. Vaak wordt het met spek, ui, zuurkool, reepjes vlees of een roomsaus opgediend.

Verse spätzle maken

Porties: 1 persoon
Bereidingstijd: 75 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 100 gram bloem
  • 1 ei
  • 1/2 theelepel zout
  • 50 gram melk

Bereidingswijze van dit recept

Verse spätzle maken doe je zo:

Meng de ingrediënten met een mixer tot je een dikke egale massa hebt die nog enigszins loopt. Is het mengsel te dun? Voeg er dan nog een beetje bloem aan toe. Is het te dik? Voeg dan een beetje meer melk toe. Meng het deeg zeker 5 minuten, de bloem moet gluten vormen om makkelijker te kunnen verwerken. De hoeveelheid melk heeft te maken met de kwaliteit van de bloem. Laat het deeg het liefst een uurtje rusten, dit vergemakkelijkt het maken van de spätzle.

Kook steeds kleine porties zoals hierboven omschreven. De spätzle is gaar als het komt bovendrijven. Schep de spätzle uit de pan over in een kom met koud water zodat ze niet aan elkaar plakken. Wanneer ze allemaal gekookt zijn, zijn ze klaar voor verdere verwerking.

Tafel lekker !!

Tags: OostenrijkZwitserland
DeelPin1VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Verse spinaziespätzle met ricotta
Spatzle

Verse spinaziespätzle met ricotta

Spatzle met spek en ui
Spatzle

Spätzle met spek en ui

Spatzle met zuurkool en spek
Spatzle

Spätzle met zuurkool en spek

Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
Spatzle

Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof

Ovenschotel met witte kool en spatzle
Spatzle

Ovenschotel met witte kool en spätzle

Reacties 4

  1. JHM says:
    2 jaar geleden

    schrijffout,… Is het mengsel te dik voeg er dan nog een beetje bloem aan toe, te dik een beetje meer melk.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Dankjewel, we lossen het gelijk even op.

      Beantwoorden
  2. Casper says:
    3 jaar geleden

    Heerlijk spätzle. Om het zelf te maken, hebben we in Duitsland een speciale knijper aangeschaft. We eten het niet vaak maar zo af en toe maak ik het. Eigenlijk hoort het met ietwat zure riblappen, maar ik geef er meestal mijn eigen draai aan.
    Met vriendelijke groet Casper

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 jaar geleden

      Er zijn inderdaad knijpers, schaven en andere hulpjes voor, erg handig als je het vaker maakt.
      Spätzle kan op veel manieren worden geserveerd, een fijn product ook om er een eigen draai aan te geven.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond
  • Krokante pasteitjes met camembert; simpel zelfgemaakt voorgerecht
  • Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!