Andijviestamppot op z’n Italiaans – Combineer de typische Hollandse maaltijd met lekkere ingrediënten uit Italië, en je komt op deze lekkere stamppot. Het is een keer wat anders dan de klassieke versies die we allemaal al kennen. Ik ben zelf gek op de Hollandse stamppot, het doet mij denken aan de tijd dat ik nog bij mijn moeder woonde. Mijn moeder maakte de lekkerste stamppotten! Het leek mij leuk om hiermee te experimenten. De Italiaanse keuken is mijn favoriete keuken, dus voor mij is dit bord één groot feest! Het is een extra gezonde maaltijd omdat ik de aardappelen heb vervangen door zoete aardappelen. Wat ook fijn is aan deze stamppot andijvie is dat hij binnen 30 minuten op tafel staat!
Andijvie; niet alleen voor een stamppot
Verse andijvie is er het hele jaar. Toch is het niet allemaal hetzelfde. Andijvie komt uit de kas, van de volle grond of uit het buitenland.
Andijviestamppot op z’n Italiaans
Stamppot voor 4 personen
- 1100 gram zoete aardappelen
- 300 gram andijvie
- 60 gram rucola
- 2 bosuien
- 60 gram pijnboompitten
- 140 gram gedroogde tomaten, in reepjes
- 20 gram roomboter
- scheut slagroom
- 100 gram Parmezaanse kaas geraspt
- snufje nootmuskaat
- peper
- zout
Kook de zoete aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Rooster de pijnboompitten goudbruin en snijd de bosui fijn. Giet de gekookte aardappelen af, zet de pan met aardappelen terug op het vuur en voeg de boter, slagroom, nootmuskaat, en peper en zout toe. Stamp het geheel tot een romige puree.
Voeg nu de rest van de ingrediënten (andijvie, rucola, pijnboompitten, gedroogde tomaten, bosui en de Parmezaanse kaas) bij de aardappelen en roer het geheel gedurende 5 minuten op hoog vuur tot alles goed gemengd is.
Tip: Heerlijk met een rookworst of een lekkere zelfgemaakte gehaktbal.