Elzasser zuurkool – In Nederland wordt zuurkool vooral als een stamppot gegeten. Een recept waarin dan vaak spekjes verwerkt zijn en waar rookworst bij geserveerd wordt. Hartstikke lekker natuurlijk, die klassieker, maar je wilt ook wel eens iets anders eten. En zoals met veel groenten, kun je met zuurkool ook heel goed andere dingen doen. Met een beetje inspiratie uit het buitenland bijvoorbeeld. Een heerlijk hoofdgerecht is Elzasser zuurkool. Compleet anders dan onze stamppot, maar zeker zo lekker. En de liefhebbers van vleeswaren en worst zullen er helemaal blij van worden. Het recept vind je onderaan het artikel.
Elzasser zuurkool of choucroute garnie
Ook in Frankrijk wordt zuurkool gegeten. Weliswaar niet in stamppotjes, maar meer als een stoofgerecht. Elzasser zuurkool of Choucroute garnie, op zijn Frans, is een echt klassiek recept uit de Franse keuken. De zuurkool, meestal gestoofd in halfzoete Riesling wijn, wordt geserveerd met verschillende soorten worsten, vleeswaren als Casselerrib en spek. Er worden ook bijna altijd gekookte aardappels bij geserveerd. Zoals bij veel traditionele gerechten, zijn er ook van Elzasser zuurkool talloze verschillende recepten in omloop. En wat dan het juiste recept is, dat zal altijd wel een mysterie blijven.
Worst en vleeswaren
Elzasser zuurkool wordt traditioneel geserveerd met verschillende worstsoorten en vleeswaren gemaakt van varkensvlees. Nu zijn niet alle soorten worsten die daar in Frankrijk voor gebruikt worden ook in Nederland te koop. Het recept is dus een beetje aangepast en worstsoorten gebruikt die je in Nederland kunt kopen. Een grove rookworst vervangt heel goed de Franse saucisse de Morteau, Frankfurters zijn in Nederland gewoon te koop. Gebruik je liever andere worst? Koken is creatief denken, dus vervang de worst door een soort die jij lekker vindt. Verder worden er vleeswaren als Casselerrib bij gegeten. Ook dit is in Nederland te koop, op de vleeswarenafdeling van de slagerij of de supermarkt. Plakjes uitgebakken bacon of ontbijtspek passen ook heel goed bij een Elzasser zuurkool.
Tips bij het maken van Elzasser zuurkool
Je kunt de zuurkool van tevoren maken. Bewaar hem dan tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Wil je geen alcohol gebruiken voor het stoven? Kies dan voor witte wijn zonder alcohol.
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Zuurkool; niet alleen in de stamppot!
Wat weet jij van verse zuurkool? Want ondanks dat deze gefermenteerde kool een bewerkt product is, is er verse en gekookte zuurkool te koop.
Elzasser zuurkool
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo zuurkool
- 2 uien, in halve ringen
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 250 gram vetspek blokjes
- 350 ml Riesling
- 200 ml water
- 8 jeneverbessen
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel karwijzaad
- 1 grove rookworst
- 6 Frankfurters
- plakjes Casselerrib, naar smaak
- plakjes gebakken bacon, naar smaak
- peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Elzasser zuurkool:
Verhit een grote braadpan en bak op een niet te hoog vuur de blokjes vetspek uit.
Voeg de ui en de knoflook erbij en bak die even mee. Laat ze niet bruin worden. Doe de laurier, de jeneverbessen en het karwijzaad erbij en bak ook even mee. Schep de zuurkool erbij. Schenk de wijn en het water in de pan. Breng alles aan de kook en laat 45 minuten stoven op een laag vuur.
Wel de Frankfurters en de rookworst 20 minuten in heet, net niet kokend water.
Bak de bacon uit.
Verwijder de laurierblaadjes en de jeneverbessen, voor zover je die laatste nog terug kunt vinden. Breng de zuurkool op smaak met wat peper.
Serveer de Elzasser zuurkool met de rookworst, de Frankfurters, de bacon en de Casselerrib. Gekookte aardappels zijn er lekker bij. En natuurlijk een glas koude Riesling.
Tafel lekker !!