• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 19 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Lekker vegetarisch!

Redactie door Redactie
in Stamppot
1
Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas – Wat is er nu lekkerder dan een ovenschotel die je alleen nog even in de oven hoeft te schuiven als je thuiskomt? Een gegratineerde hutspot met Leidse kaas is daar een goed voorbeeld van. Eigenlijk is het een gegratineerde stamppot waarbij de groente wat grover is gesneden, en je gratineert hem met de kaas afkomstig uit de hutspotstad bij uitstek. In tegenstelling tot hoe hutspot meestal gegeten wordt, namelijk met klapstuk of rookworst en spekjes, is dit gerecht helemaal vegetarisch. Gegarandeerd je dat je het vlees niet zult missen bij de gegratineerde hutspot met Leidse kaas.

Hutspot en Leiden

Volgens de geschiedenisboeken is hutspot ooit ontstaan tijdens Leidens Verzet in 1574, toen de stad Leiden van de Spanjaarden werd bevrijd door de watergeuzen. De uitgehongerde Leidse bevolking werd vervolgens gevoed met een soort hutspot. Dit zou toen een mengsel zijn geweest van peen, uien, pastinaken en vlees, zonder aardappels. Hieruit is het hedendaagse gerecht hutspot ontstaan van wortels, uien en aardappels, zoals wij dat kennen. Elk jaar op 3 oktober wordt het Leidens Ontzet nog gevierd met het eten van hutspot. Omdat niet iedereen vlees wil eten, heeft Lekker Tafelen een vegetarische variant bedacht, en wel gegratineerde hutspot met Leidse kaas. Het gerecht blijft echt Leids dus!

Leidse kaas, die is al eeuwen oud!

In Leiden wordt al eeuwen lang een heerlijke kaas met komijn gemaakt. Die komijnekaas was vroeger een bijproduct bij het maken van boter. De melk werd na het melken een nacht weggezet, zodat de room op de melk ging drijven. Die room werd dan van de melk afgeschept om boter van te maken. De overgebleven magere melk werd gebruikt om kaas te maken. Daar werd dan komijnzaad aan toegevoegd. Dit werd gedaan om de kaas langer houdbaar te maken. De Leidse kaas werd vanaf ongeveer 1600 meegenomen op de VOC-schepen, als eiwitbron voor de bemanning. De Leidse kaas werd echter ook gebruikt als ruilmiddel. Tegenwoordig wordt de Leidse kaas met de rode korst nog steeds gemaakt. Omdat het een 35+ kaas is, zit er flink wat minder vet in dan in Goudse kaas, maar dat gaat niet ten koste van de smaak.

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je makkelijk voorbereiden

Dit is een gerecht dat zich bij uitstek laat voorbereiden, om op een later tijdstip op te warmen en te gratineren in de oven. Maak de gegratineerde hutspot met Leidse kaas dan voor volgens de instructie, maar laat hem afkoelen in plaats van het in de oven te zetten. Bewaar het gerecht afgedekt in de koelkast. Wil je gaan eten? Zet het gerecht dan 25 minuten in de oven, die je hebt voor verwarmd op 200 graden.

Als je niet van komijnekaas houdt, kun je de hutspot ook gratineren met bijvoorbeeld belegen Goudse kaas, zonder komijn.

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!

Hutspot recepten

Hutspot recepten, zes keer een recept voor aardappel, wortel en ui

Ook met de klassieke hutspot kun je variëren. Met deze hutspot recepten ontdek je hutspot opnieuw en ook nog met een geschiedkundig tintje!

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Porties: 4-5 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 750 gram kruimig kokende aardappels, geschild en in blokjes
  • 500 gram winterpeen, geschrapt en in blokjes van ruim 1x1 cm
  • 250 gram pastinaak, geschrapt en in blokjes van ruim 1x1 cm
  • 350 gram uien, in niet te dunne kwart ringen
  • 1 volle eetlepel verse tijmblaadjes (1 theelepel gedroogde)
  • 2 teentjes knoflook, in zeer dunne plakjes
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 50 gram boter
  • 25 gram boter
  • 75 ml warme melk
  • 150 gram Leidse kaas, in kleine blokjes
  • 50 gram Leidse kaas, geraspt
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gegratineerde hutspot met Leidse kaas:

Kook de winterpeen en de pastinaak samen in een pan water met zout beetgaar. Laat uitlekken in een vergiet.

Verhit, in een koekenpan of braadpan, 50 gram boter. Bak de uien met de knoflook aan, bestrooi ze met het gerookte paprikapoeder en voeg de tijm toe. Laat het uienmengsel op een laag vuur gaar worden.

Kook de aardappels gaar in een pan water met zout. Giet ze af en laat ze even droogstomen. Stamp de aardappels fijn met een pureestamper. Voeg de warme melk en 25 gram boter toe om een smeuïge puree te maken. Breng de aardappelpuree op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schep eerst het uienmengsel, en vervolgens de winterpeen en de pastinaak door de puree. De blokjes groente moeten heel blijven, dus niet meer stampen. Schep vervolgens de blokjes Leidse kaas erdoor.

Doe de hutspot over in een vuurvaste schaal. Bestrooi het gerecht met de geraspte kaas.

Zet de hutspot een minuut of 20 in het midden van de oven, om de kaas te laten smelten.

Serveer direct.

Tafel lekker !!

DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

spinaziestamppot met een Italiaans tintje
Stamppot

Spinaziestamppot met een Italiaans tintje; uiteraard van VERSE spinazie

Stamppot spinazie venkel
Stamppot

Stamppot spinazie en venkel, een geweldige combinatie!

Hemel en aarde
Stamppot

Hemel en aarde; hete bliksem met gebakken uien en spek

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes
Stamppot

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes

Hutspot met bruine bonen
Stamppot

Een Veluws streekgerecht; hutspot met bruine bonen

Rode kool stamppot met bacon en ui
Stamppot

Rode kool stamppot met bacon en gebakken ui

Reacties 3

  1. Mieke, says:
    2 jaar geleden

    wat een lekker gerecht .waar je de komijn boven uit proeft .
    zalig ( kan andere het ook aanraden )

    Beantwoorden
  2. Mieke, says:
    2 jaar geleden

    wij hebben jou gerecht gemaakt .
    Ik kan het een ieder aanraden ,
    de heerlijke smaak van de leidse kaas (proef je goed
    Is voor herhaling vatbaar super lekker

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 jaar geleden

      Fijn dat je het lekker vond, Mieke! Dankjewel voor het compliment.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!