Gegratineerde hutspot met Leidse kaas – Wat is er nu lekkerder dan een ovenschotel die je alleen nog even in de oven hoeft te schuiven als je thuiskomt? Een gegratineerde hutspot met Leidse kaas is daar een goed voorbeeld van. Eigenlijk is het een gegratineerde stamppot waarbij de groente wat grover is gesneden, en je gratineert hem met de kaas afkomstig uit de hutspotstad bij uitstek. In tegenstelling tot hoe hutspot meestal gegeten wordt, namelijk met klapstuk of rookworst en spekjes, is dit gerecht helemaal vegetarisch. Gegarandeerd je dat je het vlees niet zult missen bij de gegratineerde hutspot met Leidse kaas.
Hutspot en Leiden
Volgens de geschiedenisboeken is hutspot ooit ontstaan tijdens Leidens Verzet in 1574, toen de stad Leiden van de Spanjaarden werd bevrijd door de watergeuzen. De uitgehongerde Leidse bevolking werd vervolgens gevoed met een soort hutspot. Dit zou toen een mengsel zijn geweest van peen, uien, pastinaken en vlees, zonder aardappels. Hieruit is het hedendaagse gerecht hutspot ontstaan van wortels, uien en aardappels, zoals wij dat kennen. Elk jaar op 3 oktober wordt het Leidens Ontzet nog gevierd met het eten van hutspot. Omdat niet iedereen vlees wil eten, heeft Lekker Tafelen een vegetarische variant bedacht, en wel gegratineerde hutspot met Leidse kaas. Het gerecht blijft echt Leids dus!
Leidse kaas, die is al eeuwen oud!
In Leiden wordt al eeuwen lang een heerlijke kaas met komijn gemaakt. Die komijnekaas was vroeger een bijproduct bij het maken van boter. De melk werd na het melken een nacht weggezet, zodat de room op de melk ging drijven. Die room werd dan van de melk afgeschept om boter van te maken. De overgebleven magere melk werd gebruikt om kaas te maken. Daar werd dan komijnzaad aan toegevoegd. Dit werd gedaan om de kaas langer houdbaar te maken. De Leidse kaas werd vanaf ongeveer 1600 meegenomen op de VOC-schepen, als eiwitbron voor de bemanning. De Leidse kaas werd echter ook gebruikt als ruilmiddel. Tegenwoordig wordt de Leidse kaas met de rode korst nog steeds gemaakt. Omdat het een 35+ kaas is, zit er flink wat minder vet in dan in Goudse kaas, maar dat gaat niet ten koste van de smaak.
Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je makkelijk voorbereiden
Dit is een gerecht dat zich bij uitstek laat voorbereiden, om op een later tijdstip op te warmen en te gratineren in de oven. Maak de gegratineerde hutspot met Leidse kaas dan voor volgens de instructie, maar laat hem afkoelen in plaats van het in de oven te zetten. Bewaar het gerecht afgedekt in de koelkast. Wil je gaan eten? Zet het gerecht dan 25 minuten in de oven, die je hebt voor verwarmd op 200 graden.
Als je niet van komijnekaas houdt, kun je de hutspot ook gratineren met bijvoorbeeld belegen Goudse kaas, zonder komijn.
Hutspot recepten, zes keer een recept voor aardappel, wortel en ui
Ook met de klassieke hutspot kun je variëren. Met deze hutspot recepten ontdek je hutspot opnieuw en ook nog met een geschiedkundig tintje!
Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?
Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!
Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram kruimig kokende aardappels, geschild en in blokjes
- 500 gram winterpeen, geschrapt en in blokjes van ruim 1x1 cm
- 250 gram pastinaak, geschrapt en in blokjes van ruim 1x1 cm
- 350 gram uien, in niet te dunne kwart ringen
- 1 volle eetlepel verse tijmblaadjes (1 theelepel gedroogde)
- 2 teentjes knoflook, in zeer dunne plakjes
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 50 gram boter
- 25 gram boter
- 75 ml warme melk
- 150 gram Leidse kaas, in kleine blokjes
- 50 gram Leidse kaas, geraspt
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gegratineerde hutspot met Leidse kaas:
Kook de winterpeen en de pastinaak samen in een pan water met zout beetgaar. Laat uitlekken in een vergiet.
Verhit, in een koekenpan of braadpan, 50 gram boter. Bak de uien met de knoflook aan, bestrooi ze met het gerookte paprikapoeder en voeg de tijm toe. Laat het uienmengsel op een laag vuur gaar worden.
Kook de aardappels gaar in een pan water met zout. Giet ze af en laat ze even droogstomen. Stamp de aardappels fijn met een pureestamper. Voeg de warme melk en 25 gram boter toe om een smeuïge puree te maken. Breng de aardappelpuree op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schep eerst het uienmengsel, en vervolgens de winterpeen en de pastinaak door de puree. De blokjes groente moeten heel blijven, dus niet meer stampen. Schep vervolgens de blokjes Leidse kaas erdoor.
Doe de hutspot over in een vuurvaste schaal. Bestrooi het gerecht met de geraspte kaas.
Zet de hutspot een minuut of 20 in het midden van de oven, om de kaas te laten smelten.
Serveer direct.
Tafel lekker !!
wat een lekker gerecht .waar je de komijn boven uit proeft .
zalig ( kan andere het ook aanraden )
wij hebben jou gerecht gemaakt .
Ik kan het een ieder aanraden ,
de heerlijke smaak van de leidse kaas (proef je goed
Is voor herhaling vatbaar super lekker
Fijn dat je het lekker vond, Mieke! Dankjewel voor het compliment.