Groene koolstamppot met spek – Savooiekool, ook wel groene kool genoemd, is zo’n groente die een beetje wordt ondergewaardeerd. En dat is jammer, want die gezonde kool is ook nog eens heel erg lekker. Zeker in het recept voor een groene koolstamppot met spek komt de najaars- en wintergroente goed tot zijn recht. Dus, doe eens gek, en koop in plaats van boerenkool eens een groene kool, en ga voor een heerlijke, andere, originele, stamppot! Het gerecht wordt afgemaakt met een wat pittig mengsel van gerookt spek, uien, chilipeper en tomaat. Krijg je al trek? Het recept staat onderaan het artikel.
Groene kool of savooiekool
Je hebt ongetwijfeld wel eens een verse groene kool of een savooiekool bij de groenteboer zien liggen. Je weet wel, die met die grote, een beetje ‘bubbelige’ bladeren. Maar heb je er ook al eens een gekocht? Groene kool is echt seizoensproduct en wordt lokaal geteeld. Dat zijn al twee redenen om eens voor een groene koolstamppot met spek te gaan. De hoofdreden is uiteraard dat het gewoon een erg lekker recept is!
Snijd je kool zelf
Meestal wordt er naar zakjes voorgesneden kool gegrepen, want dat bespaart tijd en werk. Maar zoals bij alle voorgesneden groenten gaat ook hier op dat zelf snijden de moeite meer dan waard is. Vers gesneden kool in je recept voor groene koolstamppot met spek smaakt echt beter dan voorgesneden kool uit een zakje. Kook de savooiekool niet te lang. Hoe langer je kookt, hoe sterker de koolsmaak. Je kunt de kool ook heel goed roerbakken.
Groene koolstamppot met spek, én natuurlijk aardappels
Als je dan kiest voor lokaal geteelde groente bij het maken van het recept, dan ga je natuurlijk ook voor Nederlandse, lokaal geteelde, aardappels. Neem een Eigenheimer, of Doré, bijvoorbeeld. Dat zijn kruimig kokende soorten, die dus heel geschikt zijn voor een lekkere groene koolstamppot met spek. Zo maak je van jouw stamppot een gerecht dat is samengesteld uit lokale, verse producten. Dat is niet alleen duurzaam, maar vooral ook erg lekker!
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Savooiekool of groene kool; twee namen voor één koolsoort
De savooiekool word ook wel groene kool genoemd. Waar komt die vandaan? Waar let je op bij de aankoop? En wat kun je ermee maken?
Groene koolstamppot met spek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels
- 1 groene kool
- 2 grote uien
- 250 gram gerookte spekblokjes
- 1 rode chilipeper
- 100 gram halfdroge tomaatjes
- 1 laurierblad
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 2 theelepels komijnzaad
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je groene koolstamppot met spek:
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukjes.
Haal de bladeren van de groene kool los en verwijder de grote nerven. Snijd de kool in dunne repen.
Snijd de ui in niet te dunne halve ringen. Hak de knoflook en snijd de chilipeper in ringen. Verwijder eventueel het zaad.
Doe de aardappels in een grote pan. Voeg zoveel water toe dat ze net onderstaan. Leg de kool bovenop de aardappels en leg daar boven op het laurierblaadje. Breng aan de kook en kook ongeveer 20 minuten.
Verhit, terwijl de aardappels en de kool koken, een koekenpan en bak hierin het spek wat uit.
Voeg de ui, de knoflook en de chilipeper toe en bak tot de uien gaar zijn. Doe het gerookte paprikapoeder en de halfdroge tomaatjes erbij en bak ze heel even mee. Breng het mengsel op smaak met wat zout en peper.
Giet de aardappels en de kool af, maar bewaar wat van het kookvocht. Laat even uitdampen.
Stamp de aardappels en de groene kool goed door elkaar met een aardappelstamper. Voeg wat van het kookvocht toe om er een smeuïge stamppot van te maken. Meng het komijnzaad erdoor, en breng het gerecht op smaak met zout en peper.
Verdeel de stamppot over de borden en schep het spek-uien-mengsel er overheen.
Serveer de groene koolstamppot met spek direct.
Tafel lekker !!