• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Groene koolstamppot met spek

Maak eens een originele stamppot!

Redactie door Redactie
in Stamppot
1
Groene koolstamppot met spek

Groene koolstamppot met spek – Savooiekool, ook wel groene kool genoemd, is zo’n groente die een beetje wordt ondergewaardeerd. En dat is jammer, want die gezonde kool is ook nog eens heel erg lekker. Zeker in het recept voor een groene koolstamppot met spek komt de najaars- en wintergroente goed tot zijn recht. Dus, doe eens gek, en koop in plaats van boerenkool eens een groene kool, en ga voor een heerlijke, andere, originele, stamppot! Het gerecht wordt afgemaakt met een wat pittig mengsel van gerookt spek, uien, chilipeper en tomaat. Krijg je al trek? Het recept staat onderaan het artikel.

Groene kool of savooiekool

Je hebt ongetwijfeld wel eens een verse groene kool of een savooiekool bij de groenteboer zien liggen. Je weet wel, die met die grote, een beetje ‘bubbelige’ bladeren. Maar heb je er ook al eens een gekocht? Groene kool is echt seizoensproduct en wordt lokaal geteeld. Dat zijn al twee redenen om eens voor een groene koolstamppot met spek te gaan. De hoofdreden is uiteraard dat het gewoon een erg lekker recept is!

Snijd je kool zelf

Meestal wordt er naar zakjes voorgesneden kool gegrepen, want dat bespaart tijd en werk. Maar zoals bij alle voorgesneden groenten gaat ook hier op dat zelf snijden de moeite meer dan waard is. Vers gesneden kool in je recept voor groene koolstamppot met spek smaakt echt beter dan voorgesneden kool uit een zakje. Kook de savooiekool niet te lang. Hoe langer je kookt, hoe sterker de koolsmaak. Je kunt de kool ook heel goed roerbakken.

Groene koolstamppot met spek, én natuurlijk aardappels

Als je dan kiest voor lokaal geteelde groente bij het maken van het recept, dan ga je natuurlijk ook voor Nederlandse, lokaal geteelde, aardappels. Neem een Eigenheimer, of Doré, bijvoorbeeld. Dat zijn kruimig kokende soorten, die dus heel geschikt zijn voor een lekkere groene koolstamppot met spek. Zo maak je van jouw stamppot een gerecht dat is samengesteld uit lokale, verse producten. Dat is niet alleen duurzaam, maar vooral ook erg lekker!

Savooiekool

Savooiekool of groene kool; twee namen voor één koolsoort

De savooiekool word ook wel groene kool genoemd. Waar komt die vandaan? Waar let je op bij de aankoop? En wat kun je ermee maken?

Uien

Uien; veelzijdig en onmisbaar

Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.

Groene koolstamppot met spek

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo kruimig kokende aardappels
  • 1 groene kool
  • 2 grote uien
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 1 rode chilipeper
  • 100 gram halfdroge tomaatjes
  • 1 laurierblad
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 2 theelepels komijnzaad
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je groene koolstamppot met spek:

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukjes.

Haal de bladeren van de groene kool los en verwijder de grote nerven. Snijd de kool in dunne repen.

Snijd de ui in niet te dunne halve ringen. Hak de knoflook en snijd de chilipeper in ringen. Verwijder eventueel het zaad.

Doe de aardappels in een grote pan. Voeg zoveel water toe dat ze net onderstaan. Leg de kool bovenop de aardappels en leg daar boven op het laurierblaadje. Breng aan de kook en kook ongeveer 20 minuten.

Verhit, terwijl de aardappels en de kool koken, een koekenpan en bak hierin het spek wat uit.

Voeg de ui, de knoflook en de chilipeper toe en bak tot de uien gaar zijn. Doe het gerookte paprikapoeder en de halfdroge tomaatjes erbij en bak ze heel even mee. Breng het mengsel op smaak met wat zout en peper.

Giet de aardappels en de kool af, maar bewaar wat van het kookvocht. Laat even uitdampen.

Stamp de aardappels en de groene kool goed door elkaar met een aardappelstamper. Voeg wat van het kookvocht toe om er een smeuïge stamppot van te maken. Meng het komijnzaad erdoor, en breng het gerecht op smaak met zout en peper.

Verdeel de stamppot over de borden en schep het spek-uien-mengsel er overheen.

Serveer de groene koolstamppot met spek direct.

Tafel lekker !!

DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

spinaziestamppot met een Italiaans tintje
Stamppot

Spinaziestamppot met een Italiaans tintje; uiteraard van VERSE spinazie

Stamppot spinazie venkel
Stamppot

Stamppot spinazie en venkel, een geweldige combinatie!

Hemel en aarde
Stamppot

Hemel en aarde; hete bliksem met gebakken uien en spek

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes
Stamppot

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes

Hutspot met bruine bonen
Stamppot

Een Veluws streekgerecht; hutspot met bruine bonen

Rode kool stamppot met bacon en ui
Stamppot

Rode kool stamppot met bacon en gebakken ui

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!