• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
maandag 16 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Hemel en aarde; hete bliksem met gebakken uien en spek

Een beetje Hollands en een beetje Duits

Redactie door Redactie
in Stamppot
1
Hemel en aarde

Hemel en aarde – Het is misschien een wat vreemde naam voor een gerecht, maar het is wel erg lekker. Dus die rare naam moet je dan maar voor lief nemen. De naam zou verwijzen naar de appels uit de boom (hemel) en de aardappels uit de grond (aarde).

Hete bliksem is de basis van het recept

De basis van het gerecht hemel en aarde wordt gevormd door hete bliksem. Ook dat is natuurlijk al een bijzondere naam voor een gerecht. Hete bliksem is een oud-Hollands stamppotje, gemaakt van aardappels en appels. Daarnaast zitten er ook nog witte bonen in het gerecht. Dat werd vroeger gedaan om van een stamppot een wat voedzamer gerecht te maken. Dat was dan ook nodig, omdat er vroeger lang niet altijd vlees ter beschikking was, en witte bonen een prima vleesvervanger zijn.

Hemel en aarde; dat is hete bliksem met spek en gebakken uien

Tegenwoordig is er, als je dat wilt natuurlijk, wel makkelijk vlees beschikbaar. Vroeger was er op boerderijen vaak wel wat gerookt spek te vinden. Door dat gerookte spek in blokjes te snijden en te bakken, daar uien aan toe te voegen en dit bij het gerecht te serveren, ontstond er een variant op de basis hete bliksem die hemel en aarde werd genoemd.

Appels en aardappels, de hemel en de aarde

Als je aardappels en appels gaat kopen om hemel en aarde klaar te maken, bedenk dan dat je een authentiek Hollands (en misschien stiekem ook wel een beetje Duits) gerecht gaat maken. Koop dus lekker kruimig kokende Hollandse aardappels als bijvoorbeeld Eigenheimers. De zoete appels die traditioneel gebruikt worden voor het maken van hete bliksem zijn de Nederlandse rassen Dijkmanszoet en de Sweet Caroline. Kun je geen appels van die rassen vinden, kies dan voor een andere zoete appel als de Jonagold. Zo maak je een Hollands gerecht met lokale ingrediënten.

Uien

Uien; veelzijdig en onmisbaar

Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.

Hemel en aarde

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo kruimig kokende aardappls
  • 800 gram zoete appels (Dijkmanszoet of Sweet Caroline)
  • 250 gram gekookte witte bonen (uitgelekt)
  • wat kookvocht van de witte bonen
  • 50 gram boter
  • 250 gram gerookt spek, in blokjes of reepjes
  • 400 gram uien
  • 2 eetlepels (gerookt) paprikapoeder
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je hemel en aarde:

Pel de uien en snijd ze in halve ringen.

Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukjes. Kook ze gaar in wat water met zout.

Schil terwijl de aardappels koken de appels. Verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes.

Verhit ondertussen een koekenpan en bak hierin het spek uit, zonder een vetstof toe te voegen. Voeg de uien en het paprikapoeder toe en bak dat mee. Als de uien zacht zijn draai je het vuur uit en breng je het mengsel op smaak met zout en peper.

Warm de bonen op als de aardappels halverwege de kooktijd zijn. Voeg de stukjes appel toe en kook die mee tot ze zacht zijn.

Giet de aardappels af, voeg de boter en wat van het kookvocht van de witte bonen toe. Stamp dit fijn met een pureestamper. Het hoeft geen heel fijne puree te worden, er mogen best wat stukjes in blijven zitten.

Roer de witte bonen en de appels door de aardappelpuree. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Je hebt nu hete bliksem.

Verdeel de hete bliksem over de borden of doe het over in een grote schaal. Schep de uien en het spek er bovenop.

Serveer de hemel en aarde direct.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin2VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

spinaziestamppot met een Italiaans tintje
Stamppot

Spinaziestamppot met een Italiaans tintje; uiteraard van VERSE spinazie

Stamppot spinazie venkel
Stamppot

Stamppot spinazie en venkel, een geweldige combinatie!

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes
Stamppot

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes

Hutspot met bruine bonen
Stamppot

Een Veluws streekgerecht; hutspot met bruine bonen

Rode kool stamppot met bacon en ui
Stamppot

Rode kool stamppot met bacon en gebakken ui

Witlofstamppot
Stamppot

Witlofstamppot met ham en kaas

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief