Hemel en aarde – Het is misschien een wat vreemde naam voor een gerecht, maar het is wel erg lekker. Dus die rare naam moet je dan maar voor lief nemen. De naam zou verwijzen naar de appels uit de boom (hemel) en de aardappels uit de grond (aarde).
Hete bliksem is de basis van het recept
De basis van het gerecht hemel en aarde wordt gevormd door hete bliksem. Ook dat is natuurlijk al een bijzondere naam voor een gerecht. Hete bliksem is een oud-Hollands stamppotje, gemaakt van aardappels en appels. Daarnaast zitten er ook nog witte bonen in het gerecht. Dat werd vroeger gedaan om van een stamppot een wat voedzamer gerecht te maken. Dat was dan ook nodig, omdat er vroeger lang niet altijd vlees ter beschikking was, en witte bonen een prima vleesvervanger zijn.
Hemel en aarde; dat is hete bliksem met spek en gebakken uien
Tegenwoordig is er, als je dat wilt natuurlijk, wel makkelijk vlees beschikbaar. Vroeger was er op boerderijen vaak wel wat gerookt spek te vinden. Door dat gerookte spek in blokjes te snijden en te bakken, daar uien aan toe te voegen en dit bij het gerecht te serveren, ontstond er een variant op de basis hete bliksem die hemel en aarde werd genoemd.
Appels en aardappels, de hemel en de aarde
Als je aardappels en appels gaat kopen om hemel en aarde klaar te maken, bedenk dan dat je een authentiek Hollands (en misschien stiekem ook wel een beetje Duits) gerecht gaat maken. Koop dus lekker kruimig kokende Hollandse aardappels als bijvoorbeeld Eigenheimers. De zoete appels die traditioneel gebruikt worden voor het maken van hete bliksem zijn de Nederlandse rassen Dijkmanszoet en de Sweet Caroline. Kun je geen appels van die rassen vinden, kies dan voor een andere zoete appel als de Jonagold. Zo maak je een Hollands gerecht met lokale ingrediënten.
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Hemel en aarde
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappls
- 800 gram zoete appels (Dijkmanszoet of Sweet Caroline)
- 250 gram gekookte witte bonen (uitgelekt)
- wat kookvocht van de witte bonen
- 50 gram boter
- 250 gram gerookt spek, in blokjes of reepjes
- 400 gram uien
- 2 eetlepels (gerookt) paprikapoeder
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je hemel en aarde:
Pel de uien en snijd ze in halve ringen.
Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukjes. Kook ze gaar in wat water met zout.
Schil terwijl de aardappels koken de appels. Verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes.
Verhit ondertussen een koekenpan en bak hierin het spek uit, zonder een vetstof toe te voegen. Voeg de uien en het paprikapoeder toe en bak dat mee. Als de uien zacht zijn draai je het vuur uit en breng je het mengsel op smaak met zout en peper.
Warm de bonen op als de aardappels halverwege de kooktijd zijn. Voeg de stukjes appel toe en kook die mee tot ze zacht zijn.
Giet de aardappels af, voeg de boter en wat van het kookvocht van de witte bonen toe. Stamp dit fijn met een pureestamper. Het hoeft geen heel fijne puree te worden, er mogen best wat stukjes in blijven zitten.
Roer de witte bonen en de appels door de aardappelpuree. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Je hebt nu hete bliksem.
Verdeel de hete bliksem over de borden of doe het over in een grote schaal. Schep de uien en het spek er bovenop.
Serveer de hemel en aarde direct.
Tafel lekker !!