• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Hete bliksem met appels en peren

Een variant op het basisrecept

Redactie door Redactie
in Stamppot
0
Hete bliksem met appels en peren

Hete bliksem met appels en peren – Bij mensen die het gerecht ‘hete bliksem’ niet kennen, zal de naam ongetwijfeld wenkbrauwen doen fronsen. Het klinkt natuurlijk ook best bijzonder. Toch is dit gerecht een stuk minder exotisch dan je misschien in eerste instantie denkt. Het betreft hier een echte Hollandse klassieker, en wel een stamppot van aardappel en appel. De hete bliksem met appels en peren is een variant op dat basisrecept.

Hete bliksem met appels en peren kan heel goed zonder vlees

Hete bliksem met appels en peren is een vegetarisch gerecht. De stamppot kan heel goed zonder vlees gegeten worden, zonder afbreuk te doen aan de voedingswaarde. Zoals je in de ingrediëntenlijst kunt zien worden er ook witte bonen in het recept verwerkt. En die peulvruchten zijn heel geschikt als vleesvervanger. Van oudsher werd dit gedaan omdat vlees duur was, en de bonen de stamppot voedzamer maakten. Dus dit is een gerecht dat je heel goed kunt inzetten voor een dagje zonder vlees.

Een stamppot vol lokaal geteelde producten

Bij het koken van een oud-Hollandse stamppot als hete bliksem met appels en peren ga je natuurlijk uit van lokaal geteelde producten en niet van appels die geteeld zijn aan de andere kant van de wereld. Houd het dus gewoon dicht bij huis en een beetje duurzaam. Probeer of je aan Dijkmanszoet of Sweet Caroline appels kunt komen. Dit zijn de zoete appels die traditioneel voor hete bliksem gebruikt werden. Lukt dat niet, kies dan voor Jonagold. Dit is ook een zoete appel die in Nederland wordt geteeld.

Voor de peren in het gerecht kun je het best kiezen voor Doyenné du Comice of Conference. Dat eerste klinkt heel Frans en het tweede Engels, maar het zijn perenrassen die al decennia lang in Nederland de meest geteelde soorten zijn, en die kun je dus als lokaal beschouwen. Verder kies je natuurlijk voor dit recept voor hete bliksem met appels en peren een Nederlandse aardappel als Eigenheimer. Die hebben een goede smaak, koken lekker kruimig en ze laten zich dus makkelijk tot een stamppot verwerken.

Peren

Peren; Lekker, gezond en super veelzijdig

Hollandse peren moet je in het seizoen gewoon altijd op de fruitschaal hebben liggen. Ontdek deze recepten, dan wordt dat vanzelfsprekend.

appels

Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem

Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!

Hete bliksem met appels en peren

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo Eigenheimers (kruimig kokende aardappels)
  • 450 gram zoete appels (Dijkmanszoet of Sweet Caroline)
  • 450 gram peren (Doyenné du Comice of Conference)
  • 250 gram witte bonen (uitlekgewicht)
  • wat kookvocht van de bonen
  • 50 gram boter
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je hete bliksem met appels en peren:

Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappels gaar in wat water met zout.

Schil terwijl de aardappels koken, de appels en de peren. Verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes.

Warm de bonen op als de aardappels halverwege de kooktijd zijn. Voeg de stukjes appel en peer toe en kook ze mee tot ze zacht zijn.

Giet de aardappels af, voeg de boter toe en pureer de aardappels met een aardappelstamper. Je hoeft ze niet heel fijn te stampen, er mogen best wat stukjes in blijven zitten.

Voeg de bonen, de appels en de peren toe en roer ze door de aardappelpuree.

Serveer de hete bliksem direct. Je kunt om het gerecht te garneren er wat fijn gehakte tuinkruiden overheen strooien en er eventueel wat stukjes appel of peer in steken.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel receptenFruitGroenteVegetarisch
DeelPin2VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

spinaziestamppot met een Italiaans tintje
Stamppot

Spinaziestamppot met een Italiaans tintje; uiteraard van VERSE spinazie

Stamppot spinazie venkel
Stamppot

Stamppot spinazie en venkel, een geweldige combinatie!

Hemel en aarde
Stamppot

Hemel en aarde; hete bliksem met gebakken uien en spek

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes
Stamppot

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes

Hutspot met bruine bonen
Stamppot

Een Veluws streekgerecht; hutspot met bruine bonen

Rode kool stamppot met bacon en ui
Stamppot

Rode kool stamppot met bacon en gebakken ui

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Fruit

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief