• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 19 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Hete bliksem met spek

Een authentiek Nederlands gerecht

Redactie door Redactie
in Stamppot
0
Hete bliksem met spek

Hete bliksem met spek – ‘Dat is nog eens een gerecht met een bijzondere naam’, denk je misschien als je dit gerecht niet kent. Hete bliksem met spek is een traditioneel Nederlands gerecht, afkomstig uit de boerencultuur. Het is dus een stuk minder exotisch dan je misschien had verwacht, en het heeft ook niets met onweer te maken. Wat het dan wel is? Dat lees je hier onder!

Hete bliksem met spek is een authentiek Nederlands gerecht

Het gaat hier over een lekkere oud-Hollands stamppot, dat wordt gemaakt met aardappels en appels. Met fruit dus. En vooruit, er komt ook nog een beetje groente aan te pas. Zoals bij alle traditionele gerechten is er geen ‘juist recept’. Hete bliksem met spek is, zoals je al kon lezen, afkomstig uit de vroegere boerencultuur. Het leven was niet altijd een vetpot en men was dus soms aangewezen op de ingrediënten die voorhanden waren. Aardappels en appels waren meestal in de winter nog wel voorhanden, iets wat met verse groente niet altijd het geval was. De appels en de aardappels werden in de stamppot aangevuld met gekookte witte bonen. Die waren goedkoper dan vlees, en zorgden er voor dat het gerecht toch voedzaam genoeg was om er een volwaardige maaltijd van te maken. Gerookt spek was iets wat natuurlijk op een boerderij ook nog wel eens te vinden was. Door wat uitgebakken spek toe te voegen aan de hete bliksem ontstond er een wat luxere variant. Het hartige van het spek combineert heerlijk met de zoete appels en de witte bonen. Dus ook nu er in de winter veel meer verse groente ter beschikking is, is het stiekem best erg lekker om hete bliksem met spek te eten.

Zoete appels, maar welke kies je dan?

Traditioneel gebruik je voor het maken van hete bliksem, al dan niet met spek, zoete appels. Bij voorkeur kies je voor het Nederlandse ras Sweet Caroline of Dijkmanszoet. Je zult even moeten zoeken naar die rassen, want ze liggen zelden in de supermarkt. Mocht je ze niet kunnen vinden, kies dan voor een andere zoete appels als Jonagold.

appels

Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem

Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!

Hete bliksem met spek

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo kruimig kokende aardappels
  • 800 gram Jonagold appels
  • 250 gram gekookte witte bonen (uitgelekt)
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 50 gram boter
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • het kookvocht van de witte bonen
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je hete bliksem met spek:

Bak het spek zachtjes uit in een koekenpan, zonder extra vet toe te voegen.

Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze gaar in wat water met zout.

Schil ondertussen de appels. Haal het klokhuis eruit en snijd ze in stukjes.

Warm de bonen op als de aardappels halverwege de kooktijd zijn. Doe de appels erbij en kook ze mee tot ze zacht zijn.

Giet de aardappels af, voeg de boter en wat van het kookvocht van de bonen toe en pureer de aardappels met een stamper. De aardappels hoeven niet heel fijn gestampt te worden, wat stukjes in de puree is niet erg.

Voeg de bonen en de appels toe aan de aardappelpuree en roer alles door elkaar. Breng op smaak met de mosterd en wat zout en peper.

Je kunt het uitgebakken spek door de hete bliksem roeren, of je serveert het er apart bij. Garneer de hete bliksem eventueel met wat gehakte tuinkruiden.

Tafel lekker !!

DeelPin3VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

spinaziestamppot met een Italiaans tintje
Stamppot

Spinaziestamppot met een Italiaans tintje; uiteraard van VERSE spinazie

Stamppot spinazie venkel
Stamppot

Stamppot spinazie en venkel, een geweldige combinatie!

Hemel en aarde
Stamppot

Hemel en aarde; hete bliksem met gebakken uien en spek

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes
Stamppot

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes

Hutspot met bruine bonen
Stamppot

Een Veluws streekgerecht; hutspot met bruine bonen

Rode kool stamppot met bacon en ui
Stamppot

Rode kool stamppot met bacon en gebakken ui

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!