Zuurkoolstamppot – In herfst en winter gaat er niets boven een oer-Hollandse stamppot met rookworst en spek. Daar komt Nederland ’s avonds graag weer voor thuis. Maar zuurkool is niet bij iedereen populair. Boerenkool en Hutspot genieten echt meer populariteit. Toch gaan we natuurlijk proberen om ook de zuurkoolstamppot populair te maken. Want met een paar simpele tips wordt dit alledaagse gerecht echt beter.
Zuurkoolstamppot tip: Gescheiden koken
De ouderwetse zuurkoolstamppot mag wat ons betref vaker op tafel. Er zijn echter nogal wat manieren in omloop als het over de bereiding gaat. De belangrijkste tip die we je mee willen geven is…. gescheiden koken. Kook aardappelen en zuurkool dus niet in dezelfde pan. Doe je dit wel dan is de kans groot dat de aardappelen niet gaar worden. Overigens kan dit ook gelden voor het spek. Meer info hierover vind je verderop.
Aardappelen en groenten; de verhouding
Gebruik bij voorkeur echt kruimige en smaakvolle aardappelen. Wie ons al langer volgt weet dat we pleiten voor aardappelen waar de ras naam van bekend is. Een eigenheimer of doré aardappel is erg geschikt voor deze zuurkoolstamppot. De verhouding met de groenten is 2:1. Gebruik dus bij 1 kilo aardappelen 500 gram zuurkool.
Zuurkool
Zuurkool is (hopelijk wist je dat al) gefermenteerde witte kool. Echt heel gezond. Bijna iedereen kent nog wel de zuurkool vaten. De grijze ton met het rode deksel. In sommige gevallen was het een witte ton. De zogenoemde vatverse zuurkool in die tonnen was het lekkerst. Tegenwoordig zie je die nauwelijks meer. Vatverse zuurkool wordt nu vaak op schaaltjes verkocht of door de groenteman uit aluminium bakken geschept. In vroeger tijden werd de zuurkool met een zakje over de hand uit een zuurkoolvat gehaald.
Vind je de zure smaak van zuurkool te heftig? Spoel dan de zuurkool voor het koken met water. Kook vervolgens de zuurkool in water (zonder het zuurkoolvocht). Het eindresultaat van de zuurkoolstamppot wordt dan veel milder van smaak.
Spek goed benutten
De makkelijkste manier is gewoon dobbelsteentjes spek oftewel spekblokjes gebruiken. In de meeste gevallen gaat het dan echter om mager spek. Voor meer smaak kun je beter vet spek gebruiken. Ga je voor het gemak toch voor de magere spekblokjes? Bak dan de spekblokjes en voeg er de boter bij. Gebruik het vet (boter en spekvet) in de pan dan in je zuurkoolstamppot. Bij het gebruik van vet spek heb je meer vet in de pan en hoef je dus geen boter toe te voegen. In dit geval vervang je het spekvet door een deel van de boter.
Ouderwets Gekookt zuurkoolspek
Traditioneel hoort bij zuurkool gekookt zuurkoolspek. Bijna niemand doet dit meer, maar we willen het wel benoemen. Een stukje zuurkoolspek kook je simpelweg in een pannetje water en laat je minimaal twee uur zachtjes koken. Het water waar het spek in gekookt wordt is traditioneel dus ook de smaakmaker. De aardappels en/of de zuurkool werden dan in dit water gekookt.
Zuurkool; niet alleen in de stamppot!
Wat weet jij van verse zuurkool? Want ondanks dat deze gefermenteerde kool een bewerkt product is, is er verse en gekookte zuurkool te koop.
Zuurkoolstamppot
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 500 gram (vatverse ) zuurkool
- 300 gram spek ( zie tips )
- 2 slagersrookworsten
- 4 deciliter water
- 1 theelepel zout
- 25 gram boter
- eventueel 1 deciliter melk
- peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zuurkoolstamppot:
Bak het spek uit ( zie tips bij dit recept ) Bij het gebruik van zuurkoolspek moet je deze eerst twee uur koken. Schil en was de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappels in water met wat zout gaar. Zet de zuurkool met aanhangend vocht en wat water of met alleen water op in een ander pan. Kook de zuurkool in ca. 20 minuten gaar. Giet de zuurkool af maar bewaar het kookvocht.
Zet ondertussen ook een pannetje met water op. Breng aan de kook en houd vervolgens het water tegen de kook aan. Laat de slagersrookworsten hierin 20 minuten garen ( wellen ).
Stamp de aardappelen en de zuurkool fijn. Meng het spekvet aangevuld met de boter, een deel van het kookvocht en/of de hete melk door de stamppot. Schep het spek door de stamppot en breng de zuurkoolstamppot op smaak met peper. Warm eventueel nog even door en serveer de zuurkoolstamppot met de slagersrookworst.
Tafel lekker !!
Mijn variatie i.p.v. rookworst is een varkenspoot. Varkenspoot een aantal uren koken, daarna aanbraden en vervolgens al het vlees van het bot halen, met 2 vorken uit elkaar halen en door de stamppot mengen of los (naast) bij de stamppot geven. Kookvocht kan dan eventueel bij de jus gemengd worden.
Klinkt goed. Er kan veel met zuurkool.
Zuurkoolstampot invriezen en ontdooien gaat overigens probleemloos.
Het kan inderdaad ingevroren en opgewarmd worden, al is vers natuurlijk het lekkerst.
Er is tegenwoordig lekker vegan spek dat met voldoende vegane boter uitgebakken prima met de andere variant meekomt
Hoi,
Ik lees net dat zuurkoolspek nog weinig gebruikt wordt, nou ik doe dat wel hoor, vind het heerlijk, ik doe zuurkool in de pan flinke scheut witte wijn en water erin zuurkoolspekstuk er op en ik laat t uren zachtjes pruttelen, aardappelen apart en daar maak ik stampot van maar wel met boter en melk en dan een lekkere slagers rookworst, maar die met ananas ga ik ook proberen, lijkt me heerlijk! Leuk al die tips
Dat klinkt heerlijk Ingrid, en we zijn natuurlijk straks ook benieuwd wat je van de ananasvariant vindt ?
Iik heb geleerd dat je de aardappelen en zuurkool spek samen op moet zetten…de worst apart moet laten wellen, en als de aardappelen en het spek bijna gaar zijn, dan pas de zuurkool er op doen, en dan nog ff na laten garen.. ongeveer 1-2 minuten,met een klontje boter en noten muskaatnoot,… weet alleen niet meer of het spek hoeveel eerder of gelijk met de aardappelen moet maar ik vind het lekkerder met bijna rauwe zuurkool
Zo heeft iedereen zijn eigen methode Martin. Als je de zuurkool apart opzet kun je deze natuurlijk ook minder lang koken waardoor je bijna rauwe zuurkool als resultaat krijgt.
Aardappels gaan bij mij in de stommer. Zuurkool gaat daar niet echt in
Snap ik want zuurkool in de stomer verliest veel smaak.
Heerlijk recept! Inderdaad iedereen heeft z’n eigen smaak maar je gaat toch niet je eigen recept eronder zetten en dan helemaal niet met “wat echt het lekker is” alsof dit recept niet lekker is, Ga je eigen kookblog maken dan….
Dankje Patricia, maar het is prima hoor dat mensen hun eigen ideeën eronder zetten. Recepten zijn er om uit te wisselen en juist die eigen twist is vaak heel leuk.
Echt heel lekker ga ik zeker proberen
Ik maak altijd Zondagse zuurkool met casseler rib( vacuüm verpakt) te koop bij de slager; zuurkool apart even koken en dan om en om met puree in een ovenschotel, vlees erbovenop en dan als een na laatste laag mandarijnen partjes, laatste laag puree en paneermeel
Er boven op , daarna geheel in de oven tot bovenop bruin is…
Ik vind casseler rib altijd zo droog
Kun je ook koken en dan zoals in het recept eerder aangegeven. Mmmmmmmm
Zuurkoolspek wat ik bij de supermarkt koopt vind ik van dat glazige nepspek; kan ik hiervoor niet een stukje buikspek voor gebruiken ?
Dat kan zeker Ria
Er is geweldig vegan spek te koop.
Wat echt lekker is? Probeer het volgende.
Aardappels koken. Stampen tot puree.
500gr zuurkool koken met zuurkoolspek koken en daarna spek in blokjes snijden.
Klein blikje ananas blokjes. 150gr. rozijnen wellen. 500gr gehakt rullen in koekepan. Groot bakblik invetten. Eerst laagje puree. Dan laagje gehakt.
Dan laagje zuurkool. Daarop de ananas verdelen en de rozijnen. Afdekken met laagje puree.
Vervolgens 15/ 20min. in de oven op 220gr.
Spekblokjes apart opdienen voor de liefhebber.
Als je een andere volgorde van stapelen ananas enz. lekkerder vindt moet je dat gewoon doen. Kwestie van smaak. Met deze ovenschaal kun je makkelijk met 4 volwassenen eten. En anders afkoelen en bewaren in de vriezer voor een makkelijke dag.
Je eet er niet van masr je vr!! er van
Leuk Bart dat je het deelt.
Zuurkool met spek en rundvlees .laat het vlees sudderen tot het gaar is en daarna het spek koken.doe aardappelen en zuurkool met witte bonen in de pan en kook aardappelen en zuurkool gaar als het gaar is dan het spek en vlees er bij en fijn stampen een beetje peper en zout er door en je hebt een heerlijke stampot..
Klinkt helemaal lekker ??
Nooit meer stampen, altijd mixen!
Ieder op zijn of haar eigen manier Cien, ik vind het persoonlijk fijn om de grove structuur van de aardappel in tact te houden.
Mixen maakt pure, stampen maakt stamppot, maar zo heeft ieder zijn smaak uiteraard.
Zelf ben ik ook meer te spreken als ik grovere stukjes aardappel tegen kom in mijn gerecht.
Idd Lord Stoma beetje bite van de aardappel is heerlijk, met de mixer wordt aardappelpuree zo geleiachtig.
Nou inderdaad de consistentie wordt heel raar bij mixen.
Heb je het dan over een mixer of een staafmixer? Ik doe het altijd met een mixer, maar direct nadat de aardappels zijn afgegoten. ik heb nooit een geleiachtige puree.
Lieve groet Cecile
Voor stampot beter een pureer knijper
Dat kan en mag zeker John, maar de naam stamppot komt van stampen.
Zuurkool stamppot met witte bonen. Deze apart verwarmen en er op het laatst als de stamppot klaar is door mengen. Natuurlijk ook spekjes uitbakken en als extra een stukje rookworst.
Waarom beginnen met de spekblokjes opbakken? Dan gooi je koude spekjes in je lekkere stamppot, zonde…
een met wat sambal erdoor is de zuurkoolstamppot nóg lekkerderderder!
ook lekker met kip
vervang de spekjes voor gebakken en fijn gesneden kipfilet.
even opbakken met een plakje kaas
het ziet er wel goed uit maar zo als oma recept die doet zuurkool gelijk met aardappels. met het stampen een klein beetje jus toe voegen. heer lijk.ook een beetje warme melk doet wonderen
aard appelen in de pan spek er op dan de zuurkool er op
dat is een goede hap stampen spek in kleine stukjes sniijden
een konings maal
Leuk al die reacties
Hallo
Je kunt het best in 1 pan koken maar houd dan rekening met een kooktijd van ca 45 min.
Moet de zuurkool niet in een aparte pan? Mijn ervaring is dat als je aardappelen en zuurkool in 1 pan doet, de aardappelen niet gaar worden vanwege het zuur van de zuurkool…..
Klopt helemaal Nienke, we zien dat het er niet heel duidelijk staat. Maar zeker in twee verschillende pannen koken!
Mijn moeder kookte het altijd samen in 1 pan . De worst werd ook nog meegekookt op het laatst voor de smaak. De aardappels worden altijd prima gaar. Je moet het denk ik alleen wat langer zachtjes laten koken.
Ben het mee eens je aardappels worden bijna niet gaar.
Lijkt idd zo maar half uur voor allebei in een pan is meer dan genoeg. Wel kruimige aardappelen gebruiken natuurlijk. En een gesnipperd uitje rauw mengen vlak voor het opdienen geeft een heerlijke “bite”…