Hutspot met bruine bonen – Hutspot, ook wel stamppot peen en uien genoemd, wordt door heel Nederland gegeten. Toch kan er behoorlijk verschil in het recept zitten. Heb jij al eens Veluwse hutspot, oftewel hutspot met bruine bonen gegeten?
Veluwse hutspot
Het recept voor hutspot bestaat in basis uit aardappels, wortels en uien. Toch bestaan er de nodige varianten op dit recept. Zo worden soms de aardappels (deels) door pastinaak vervangen. Het oer-recept voor hutspot, uit de tijd van het Leidens ontzet, werd gemaakt met pastinaak in plaats van aardappels. Tegenwoordig wordt dat wel gedaan om het gerecht wat meer koolhydraatarm te maken. Ook op de Veluwe wordt een eigen variant van hutspot gegeten, en wel hutspot met bruine bonen.
Hutspot met bruine bonen
Waarom zou je peulvruchten toevoegen aan een gerecht als hutspot? Om te beginnen is hutspot traditioneel een gerecht dat vaak in de winter wordt gegeten. Lang geleden moest er, als er op koude dagen, door de boeren en de bosarbeiders lang in de buitenlucht werd gewerkt, natuurlijk stevige kost op tafel komen. Een gerecht als stamppot werd extra voedzaam gemaakt door er bonen aan toe te voegen. Vlees was duur, en dat verscheen niet elke dag op tafel. Peulvruchten zijn een heel goede vleesvervanger en dus werden die toegevoegd aan dergelijke stevige kost. Je ziet dat, behalve in hutspot met bruine bonen, ook terug in een gerecht als ‘hete bliksem’, dat bestaat uit aardappels, appels en witte bonen.
Een complete maaltijd
In principe is dit een gerecht dat je als vegetarische maaltijd kunt eten. Vlees toevoegen is niet nodig om aan de vereiste voedingsstoffen voor een complete maaltijd te komen. Wil je je stukje vlees niet missen? Dan kun je dat er uiteraard gewoon extra aan toevoegen. Het traditionele klapstuk past er heel goed bij. Maar ook uitgebakken spekjes, rookworst of een lekkere gehaktbal smaken prima bij hutspot met bruine bonen. Wil je het helemaal Veluws houden en er een originele maaltijd van maken? Denk dan eens aan gestoof wild of een wildgehaktbal.
Gedroogde bonen; handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Hutspot recepten, zes keer een recept voor aardappel, wortel en ui
Ook met de klassieke hutspot kun je variëren. Met deze hutspot recepten ontdek je hutspot opnieuw en ook nog met een geschiedkundig tintje!
Hutspot met bruine bonen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels
- 500 gram winterpeen
- 500 gram uien
- 400 gram gekookte bruine bonen
- een scheut warme melk
- een klontje boter
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- een snuf nootmuskaat
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je hutspot met bruine bonen:
Schil de aardappels en snijd ze in stukjes.
Boen de winterpeen schoon of schil ze en snijd ze in reepjes of blokjes, zoals jij het graag hebt.
Snipper de uien grof.
Zet de aardappels op in water met zout in een grote pan. Zodra de aardappels koken voeg je de winterpeen en de uien toe. Kook tot de aardappels gaar zijn en giet dan af. Stoom even droog.
Warm de bruine bonen op.
Voeg de melk en de boter toe aan de aardappels en de groenten. Stamp met een pureestamper tot stamppot. Breng het geheel op smaak met de nootmuskaat, het paprikapoeder en zout en peper.
Schep de bruine bonen door de stamppot.
Serveer de hutspot met bruine bonen direct. Indien je er graag vlees bij eet, kun je er een rookworst of een gehaktbal bij serveren.
Tafel lekker !!
Dit eten wij aldoor met bruine bonen … gelijk een boost energie voor zware werkzaam heden