Kipgehaktballetjes met uien-speksaus en stamppot – Stamppot is populaire kost in herfst- en wintermaanden. Meestal serveren we de stamppot met een rookworst. Alternatieven zijn stoofvlees of de bal gehakt. Maar er is nog veel mogelijk. Je kunt de klassieke gehaktbal nemen zoals oma die maakte, maar je kunt ook een beetje spannender voor de dag komen met bijvoorbeeld kipgehaktballetjes van, je raadt het al kipgehakt.
In onderstaande recepturen maken we een mooie combi van een stamppot savooiekool met gekruide kipgehaktballetjes en een voortreffelijke saus van uien en spek. Hiermee zet je de stamppot op een hele andere manier op tafel.
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën
5 heerlijke recepten met kipgehaktballetjes, de een nog lekkerder dan de ander. Met handige tips voor de lekkerste en mooiste balletjes.
Kipgehaktballetjes met uien-speksaus en stamppot
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimige aardappels
- 1 / 2 savooiekool
- 1 rode ui
- 1 witte ui
- 100 gram kruidenpaneermeel
- 1 ei
- een beetje melk
- 1 kilo kippengehakt
- peper en zout
- 3 grote eetlepels appelstroop
- 150 gram gerookt spek in blokjes
- 200 gram kleine champignons
- 750 gram uien
- 1 eetlepel azijn
- zout en peper
- 350 ml. kippenbouillon
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kipgehaktballetjes met uien-speksaus en stamppot:
Meng het kippengehakt met de fijngesnipperde rode en witte ui. Meng er kruidenpaneermeel, ei en melk door. Maak er kleine kipgehaktballetjes van en bak de kipgehaktballetjes gaar in een klontje boter met olijfolie.
De aardappels schillen en gaarkoken in voldoende gezouten water. De savooiekool heel fijn snipperen en aanstoven in een klont boter. Dan nog kruiden met peper en zout. Wanneer de aardappels gaar zijn ze grof pletten, de savooikool met al het vocht toevoegen aan de aardappels en even laten droog koken. Bij kruiden met peper en zout.
De uien in ringen snijden en aanstoven met het fijngesneden spek in een ruime pan. Wanneer deze een beetje gaar zijn mogen de gehalveerde champignons toegevoegd worden. Zachtjes laten sudderen en 1 eetlepel azijn toevoegen. Vervolgens de appelstroop en de kippenbouillon erdoor mengen. Alles even laten sudderen op zacht vuurtje en afwerken met peper en zout naar smaak, je kunt dit eventueel nog wat indikken, maar het is lekker als deze niet te vast is van structuur.
Serveer de kipgehaktballetjes met uien-speksaus en stamppot direct.
Tafel lekker !!