In de herfst en in de winter is er verse knolselderij. Nee, niet die levenloze knollen die je vaak, zielig in een plasticje, bij de supermarkt vindt. Koop een mooie verse knolselderij met het blad er nog aan. Je gebruikt die knolselderij niet alleen in de erwtensoep, maar ook voor deze fantastische knolserderijpuree. Aardappelen en knolselderij geven samen een fantastische smaak. Daarmee zet je dan ook een vegetarisch gerecht op tafel. Wij noemen het eigenlijk liever een gerecht voor een dagje zonder vlees. Kies ook voor een lekkere aardappel. Als je dit recept maakt ga je die pureren, dus een kruimige aardappel als een doré, een eigenheimer of een frieslander zijn geschikt.
De paddenstoelen gebruik je hier als vleesvervanger. Ze zitten vol eiwitten en andere gezonde voedingsstoffen. Grijp dan eens niet naar de bekende champignons, maar geef je gerecht kleur en allure met oesterzwammen en cantharellen. Zo presenteer je een vegetarisch gerecht als een feestje. Wat veldsla erbij voor de kleur, en wat verse tijm voor de smaak. Dit is een stamppot 2.0 die je in de herfst en in de wintermaanden met veel plezier op tafel zet. Kies je niet voor vegetarisch? Dit is het gerecht om te serveren naast een mooi stukje wild of rundvlees.
Niveau
Dieet
Kooktechniek
Kooktijd
Verse ingrediënten
Knolselderijpuree met paddenstoelen
Ingrediënten voor dit recept
- 500 gram verse knolselderij
- 500 gram lekkere bloemige aardappels (Dore, Eigenheimer, Frieslander)
- 100 gram roomboter
- 150 gram verse oesterzwammen
- 150 gram verse cantharellen
- verse tijm
- een teentje knoflook
- 100 gram veldsla
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je knolselderij puree met paddenstoelen:
Schil de knolselderij en snijd hem in blokken.
Spoel die af en kook ze samen met de geschilde aardappels gaar in een klein beetje licht gezouten water. Giet de aardappels en knolselderij af en stoom ze droog. Voeg er de roomboter aan toe en stamp het geheel met een pureestamper tot een puree. Roer er de blaadjes van 2 takjes tijm, wat zout en grof gemalen peper doorheen.
Borstel eventuele verontreinigingen van de paddenstoelen en scheur ze in grove stukken. Smelt een beetje boter in een koekenpan. Snijd een teentje knoflook heel fijn en bak die kort in de boter. Voeg de paddenstoelen toe met de blaadjes van 4 takjes tijm en bak dit samen tot de paddenstoelen beetgaar zijn. Voeg wat zout en peper naar smaak toe.
Was de veldsla en haal de worteltjes eraf.
Schep wat van de knolselderij puree op een bord. Schep de veldsla kort door de paddenstoelen en verdeel ze over de knolselderij puree. Serveer direct.
Tafel lekker !!
