Koolraapstamppot met gekarameliseerde rode uien en feta – Houd je van een goede stamppot, maar ben je de klassiekers een beetje zat? Dan is het tijd om het eens over een andere boeg te gooien. Met het recept voor de koolraapstamppot met gekarameliseerde rode uien en feta doe je dat op een heel makkelijk manier. Het is een vegetarisch recept waarin je het vlees door de kaas en de uien zeker niet zult missen. Het recept? Dat vind je onderaan dit artikel.
Wat zijn die grote, gele knollen?
Je hebt die gele knollen vast wel eens zien liggen op de markt of bij de groenteboer. Dat zijn koolrapen. Het is een wat vergeten groente. Vroeger werd koolraap vooral gekookt gegeten en vervolgens met een melksausje geserveerd. Een beetje saai was het eerlijk gezegd wel. Tijd voor een koolraapstamppot.
Koolraap een vergeten groente?
Het is jammer dat koolraap tot de vergeten groenten wordt gerekend. Want het is heerlijk, en je kunt er heel veel kanten mee uit. Behalve gekookt, of in een koolraapstamppot, kun je de groente ook rauw eten, maar je verwerkt het net zo makkelijk in een lekkere ovenschotel. Een beetje experimenteren met die groente kan dus helemaal geen kwaad.
Vegetarische koolraapstamppot
Omdat koolraap een echte wintergroente is, is het een goed idee om die koolraap ook eens in een recept voor een stamppot te verwerken. Je krijgt hier een vegetarische koolraapstamppot, gekarameliseerde rode ui en feta. De aardse smaak van de koolraap vormt een lekker contrast met het zoete van de uien en het zoute van de feta. Het is dus een gerecht met een mooie smaakbalans.
Probeer die koolraapstamppot eens!
Eet je nooit koolraap, of ken je het niet? Dan wordt het tijd om de koolraap toch eens een kans te geven. Probeer het dan de koolraapstamppot toch eens. Je wordt vast aangenaam verrast, je tafelgenoten natuurlijk ook, en je kunt een nieuw recept aan je verzameling toevoegen.
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Koolraap; breng hem weer terug in de keuken
Koolraap; een veelzijdige, geel met paars gekleurde knol van Hollandse bodem. Een groente die weer vaker op tafel zou moet verschijnen.
Koolraapstamppot met gekarameliseerde rode uien en feta
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram koolraap, in blokjes
- 800 gram aardappels, geschild en in stukjes
- 500 gram rode uien, in niet te dunne halve ringen
- 50 ml balsamicoazijn
- 250 ml water
- 2 eetlepels suiker
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes of ½ el gedroogde
- 200 gram feta, in blokjes
- een scheut hete melk
- klontje boter of flinke eetlepel crème fraîche
- olie om te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je koolraapstamppot met gekarameliseerde rode uien en feta:
Verhit wat olie in een ruime koekenpan. Zet hierin de uien even aan, maar laat ze niet bruin worden. Voeg dan de suiker, de balsamicoazijn, het water, de tijm, een theelepel zout en flink peper toe. Laat dit op een laag vuurtje, een half uurtje zachtjes sudderen. Doe een deksel op de pan om te voorkomen dat het vocht te snel verdampt.
Kook ondertussen in twee pannen, de aardappels en de koolraap in ongeveer 20 minuten gaar in wat water met zout.
Stamp de aardappels fijn met een scheut hete melk en de boter of crème fraîche.
Schep de uien en de koolraap en de feta voorzichtig door de aardappelpuree. De stamppot is klaar om te serveren.
Je kunt de koolraapstamppot van tevoren klaarmaken. Schep het dan over in een ovenschaal. Warm de stamppot in een op 200 graden voorverwarmde oven, in 20 minuten op.
Tafel lekker !!
Deze week heb ik de koolraapstamppot met rode uien en feta gemaakt. Mijn partner eet zo koolhydraatarm mogelijk, waardoor ik geen aardappels heb gebruikt maar bloemkool.
Ik he gelijke hoeveelheden bloemkool en koolraap gekookt en dat gestampt met creme fraiche en uitgebakken spekjes. Geen melk gebruikt, de creme fraiche was voldoende.
Heerlijk .gegeten, dit recept ga ik vaker maken.
Dus:
Geen aardappels, maar bloemkool
Geen melk
Extra: magere spekjes
De variatie met bloemkool klinkt als een prima koolhydraatarm alternatief, Kees. Fijn dat jullie het gerecht lekker vonden!