Koolraapstamppot met paddenstoelen – In het najaar kook je met ingrediënten die dan in het seizoen zijn. En ook de tijd dat er weer regelmatig stamppotjes op tafel verschijnen is weer aangebroken. Het is wel lekker, en ook leuk om enige afwisseling in die stamppotten aan te brengen. Dat doe je makkelijk door eens voor een andere groente dan boerenkool, zuurkool of andijvie te kiezen. Heb je er al eens aan gedacht om een groente als koolraap in een stamppotje te verwerken? Neem maar aan, dat is een prima idee. Met dit recept combineer je de koolraapstamppot met paddenstoelen. Daarmee zet je een origineel en lekker gerecht op tafel.
Koolraap in de stamppot
Je hebt die geel met paarse knollen vast wel eens gezien. En je misschien afgevraagd wat je daar nu eigenlijk mee kunt doen. Welnu, er is heel veel mogelijk met koolraap. Werd het vroeger vooral in stukjes gesneden, gekookt en vervolgens volgens vast recept geserveerd met een melksausje, het kan ook anders. Als een koolraapstamppot met paddenstoelen bijvoorbeeld. De wat zoetige smaak van de koolraap gaat heel goed samen met de romige smaak van de aardappels, en de aardse smaken van de gebakken paddenstoelen passen daar weer uitstekend bij.
Je mist het vlees echt niet in dit recept
Traditioneel worden Hollandse stamppotten geserveerd met vlees als een rookworst, een gehaktbal of klapstuk. Hartstikke lekker voor de vleesliefhebber, maar wat als je geen vlees eet? In het recept van de koolraapstamppot met paddenstoelen wordt geen vlees verwerkt. Door het toevoegen van gebakken paddenstoelen zul je dat vlees ook helemaal niet missen. Paddenstoelen hebben een wat vlezige structuur dat het vlees prima vervangt. Als je dan bij de paddenstoelen ook nog eens kiest voor een deel (of alleen) oesterzwammen, dan heb je helemaal een goede vleesvervanger. Oesterzwammen zijn de enige paddenstoelensoort die een volwaardige vleesvervanger is. Wil je toch absoluut vlees in je maaltijden? Bak dan wat spekjes uit en voeg die toe aan de paddenstoelen nadat je ze gebakken hebt.
Koolraapstamppot met paddenstoelen voor je kindje
Natuurlijk geef je je kindje ook een vers gekookte maaltijd. En hoe handig is het dan als hij of zij gewoon met de pot mee kan eten? Als je een kindje vanaf 10 maanden hebt, kan dat met koolraapstamppot met paddenstoelen heel makkelijk. Uiteraard zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo moet je zout en pittige kruiden nog vermijden. Maar de basisingrediënten uit het recept als aardappel, koolraap en paddenstoelen kunnen prima. Als je die even in een apart pannetje kookt en vervolgens pureert of heel fijn snijdt, kun je daar een prima babymaaltijd van maken. Op die manier leert je kindje weer wat nieuwe smaken kennen.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Koolraap; breng hem weer terug in de keuken
Koolraap; een veelzijdige, geel met paars gekleurde knol van Hollandse bodem. Een groente die weer vaker op tafel zou moet verschijnen.
Koolraapstamppot met paddenstoelen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels
- 1 kilo koolraap
- een klontje boter
- een scheut melk
- 1 flinke ui
- 2 teentjes knoflook
- 400 gram gemengde paddenstoelen of champignons
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel gedroogde tijm of 1 eetlepel verse tijm
- olijfolie om in te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je koolraapstamppot met paddenstoelen:
Schil de aardappels en snijd ze in stukjes.
Schil de koolraap en snijd hem in blokjes.
Snipper de ui en hak de knoflook.
Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes. Houd wat champignons apart als je een babyhapje wilt maken.
Kook ze samen in een pan water, zonder zout, gaar. Giet af en stamp fijn met een pureestamper. Wil je een babyhapje maken, schep dan nu wat uit de pan in een schaaltje. Voeg aan de rest een klontje boter en een scheut melk toe en maak er een smeuïge stamppot van. Breng op smaak met zout en peper.
Verhit als de aardappels en de koolraap koken een scheut olie in een koekenpan en bak daarin de uien en de knoflook aan. Voeg de tijm, het paprikapoeder en de paddenstoelen toe en bak ze tot ze gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de koolraapstamppot met de paddenstoelen.
Tafel lekker !!