Rode bieten stamppot met jonge Goudse kaas – De opvallende prachtig gekleurde stamppot heeft een heerlijk frisse smaak door het gebruik van rode balsamicoazijn. De stukjes jonge Goudse kaas geven de stamppot een zacht en romig accent. Zelfs mensen die niet van bietjes houden, vinden de stamppot lekker.
Rode bieten stamppot een opvallende verschijning
De prachtige rode kleur van de rode bieten zorgt voor een mooie rode stamppot. De stamppot ziet er niet alleen heel anders uit dan een groene of witte stamppot, hij smaakt ook heel anders. Rode bieten hebben een licht aardse smaak en zijn lichtzoet van smaak. Het is erg lekker om de bietjes na het snijden nog even te laten stoven in een paar eetlepels balsamicoazijn. Hierdoor wordt de kleur nog dieper. Ook de smaak wordt een stuk intenser en friszoet zodat de aardse smaak absoluut niet meer overheerst.
De stamppot van rode bieten met jonge Goudse kaas is een lekkere maaltijd voor een dagje zonder vlees. Wil je er toch graag iets van vlees bij eten? Kies dan voor een balletje gehakt of iets van kip.
Verse rode bieten
Rode bieten kook je makkelijk zelf. Koop het liefst de kleine zomerse rode bieten die zijn aanzienlijk sneller gaar dan de grote winterse knollen. Was de rode bieten goed en laat een stukje van het loof er nog aan. Zo voorkom je dat ze gaan “bloeden” en al hun smaak verliezen. Na het koken haal je met een stukje papier heel makkelijk de schil van de lauwwarme rode bieten en kun je ze verder verwerken.
De baby eet ook mee
Als je een rode bietenstamppot met jonge Goudse kaas klaarmaakt, kun je hier makkelijk ook een lekker babyhapje van maken. Je kookt de bieten zoals normaal en kookt de aardappels zonder zout. Rasp 65 gram gekookte rode biet en een stuk appel en stamp of pureer dit samen met ongeveer 100 gram gare aardappels. Door de appel wordt het hapje lekker fris van smaak en valt hierdoor zeker in de smaak bij de kleine. Rasp er als laatste een beetje jonge Goudse kaas over en je babyhapje is al klaar.
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Goudse kaas; gewoon wereldberoemd!
Hij is wereldberoemd, het is onze nationale trots en jij eet hem 's morgens op je bruine boterham. Onze eigen, vertrouwde, Goudse kaas!
Rode bieten stamppot met jonge Goudse kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo Doré
- 600 gram gekookte rode bietjes
- 1 flinke ui
- 50 gram boter
- 1 kopje melk
- 3 eetlepels rode balsamicoazijn
- zout en peper
- 400 gram jonge Goudse kaas
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rode bieten stamppot met jonge Goudse kaas:
Schil en was de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in een laagje water gaar.
Snipper de ui.
Schil en snijd de gekookte bieten in blokjes.
Snijd de jonge Goudse kaas ook in blokjes.
Verhit een pan met daarin de boter. Bak daarin de ui tot hij glazig ziet.
Voeg de gesneden bietjes toe samen met de balsamicoazijn en laat dit 10-15 minuten rustig sudderen.
Giet de aardappels, als ze gaar zijn, af en stamp ze fijn.
Voeg er de bietjes aan toe en roer goed door. Voeg net zo veel melk toe tot je een smeuïge stamppot hebt.
Proef de stamppot van rode bietjes en breng hem op smaak met zout en peper.
Warm de stamppot nog even goed door.
Schep er 2/3 van de blokjes gesneden Goudse kaas doorheen en verdeel de rode bieten stamppot met jonge Goudse kaas over de borden.
Verdeel er de achtergehouden blokjes kaas over en serveer direct.
Tafel lekker !!