• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 13 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Rode bietenstamppot met Provolone

Met verse rode bietjes!

Redactie door Redactie
in Stamppot
0
Rode bietenstamppot met Provolone

Rode bietenstamppot met Provolone – Van rode bietjes kun je heerlijke stamppotjes maken. De donkerrode knolgroente is tenslotte een veelzijdige groente. En niet alleen voor in het najaar of in de winter, de rode bietenstamppot met Provolone is het hele jaar door lekker. Een fijne, vegetarische stamppot, lekker kazig door de Provolone. Het recept vind je onderaan de pagina.

Rode bieten of kroten

In het westen van Nederland worden ze kroten genoemd, de meeste mensen zullen de groente kennen als rode bieten. Lekker zoet, en ook nog eens heel erg gezond. Je spreekt meestal over rode bieten. Maar wist je dat ze er ook in een aantal andere kleuren zijn? Behalve rood zijn ze er ook in geel, wit, en zelfs wit met rood, of roze gestreept. Dit laatste zijn de zogenaamde chioggabieten, een van oorsprong Italiaans ras. Behalve rode bietenstamppot met Provolone kun je dus bijvoorbeeld ook een gele stamppot maken met dit recept. Natuurlijk ga je de rode bietjes wel zelf koken. Een zakje voorgekookte bietjes is best makkelijk, maar vers is natuurlijk veel lekkerder en het komt het resultaat van de rode bietenstamppot met Provolone zeker ten goede.

Provolone

In een rode bietenstamppot met Provolone zit uiteraard Provolone. Dit is een harde, Italiaanse kaas, die wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. Misschien heb je ze wel eens zien hangen in een Italiaanse delicatessenwinkel. Ze hebben een witte waxlaag die wel wat op kaarsvet lijkt. Traditioneel werd de kaas vooral in Zuid-Italië gemaakt, maar tegenwoordig wordt er Provolone door heel Italië geproduceerd. Provolone is een zogenaamde ‘geknede kaas’. In het Italiaans heet dat ‘formaggi a pasta filata’. Klinkt wel bijzonder, hè? De kaas is er in veel verschillende vormen; denk onder andere aan worstvormig, peervormig, flesvormig, kegelvormig, maar er zijn bijvoorbeeld ook meloenvormige kazen. De meeste kazen wegen 4 tot 6 kilo, maar er worden ook wel andere gewichten geproduceerd. Er wordt een ‘dolce’ en een ‘piccante’ variant van de Provolone gemaakt. De kaas smelt heel makkelijk, wat de Provolone een fijn ingrediënt maakt in de rode bietenstamppot stamppot.

Tips bij het maken van rode bietenstamppot met Provolone

Dit recept is heel geschikt om van tevoren te maken. Je zet de stamppoot tenslotte nog in de oven om de Provolone te laten smelten.

Geen Provolone te vinden? Jong belegen of belegen Goudse kaas kan ook heel goed.

In het recept wordt geraspte mierikswortel genoemd. Verse mierikswortel is bijna niet te vinden. Daarom is er in het recept gekozen om geraspte mierikswortel uit een potje te gebruiken.

De aangegeven bereidingstijd voor de rode bietenstamppot met Provolone is exclusief het koken van de bietjes.

Provolone

Provolone; lekker Italiaans!

Provolone, een bijzondere Italiaanse kaas, bereid uit gepasteuriseerde koemelk, en in een waxlaagje rijpend aan een touw... ken jij hem al?

Rode bieten

Rode bieten; kleur op je bord!

Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!

Rode bietenstamppot met Provolone

Porties: 4-5 personen
Bereidingstijd: 55 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo kruimig kokende aardappels, geschild en in stukjes
  • 1 kilo gekookte rode bieten, ontveld en in kleine stukjes
  • 100 gram sjalotten, fijn gesnipperd
  • 50 gram boter
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 ei
  • 10 gram verse dille, grof gehakt
  • 1 eetlepel mierikswortel, geraspt (potje)
  • een scheutje melk
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • zout en peper
  • 250 gram Provolone

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je rode bietenstamppot met Provolone:

Kook de bieten gaar. Dit kan afhankelijk van het formaat en of je zomer- of winterbieten gebruikt 20 tot 40 minuten duren. Ontvel ze en snijd ze in kleine blokjes.

Smelt de boter in een pan, zet hierin de sjalotten even aan en voeg dan de bieten en de rodewijnazijn toe. Stoof een minuut of 10 op een laag vuurtje.

Kook de aardappels gaar in wat water met zout. Giet ze af en laat ze even uitdampen. Stamp ze fijn, voeg de mierikswortel, crème fraîche, het ei en een scheut melk toe, en maak er een smeuïge puree van. Breng op smaak met wat zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Meng de bietjes met de aardappelpuree en de dille.

Schep de blokjes Provolone erdoor.

Doe de stamppot over in een vuurvaste schaal. Zet de schaal 20 minuten op het rooster in het midden van de oven. Het gerecht is klaar als de kaas gesmolten is en licht gekleurd.

Serveer de rode bietenstamppot met Provolone direct.

Tafel lekker !!

Tags: Kaas
DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

spinaziestamppot met een Italiaans tintje
Stamppot

Spinaziestamppot met een Italiaans tintje; uiteraard van VERSE spinazie

Stamppot spinazie venkel
Stamppot

Stamppot spinazie en venkel, een geweldige combinatie!

Hemel en aarde
Stamppot

Hemel en aarde; hete bliksem met gebakken uien en spek

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes
Stamppot

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes

Hutspot met bruine bonen
Stamppot

Een Veluws streekgerecht; hutspot met bruine bonen

Rode kool stamppot met bacon en ui
Stamppot

Rode kool stamppot met bacon en gebakken ui

Reacties 4

  1. Riepke says:
    3 jaar geleden

    Waar wordt de rodewijnazijn gebruikt?

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      3 jaar geleden

      Op het moment dat je de bieten gaat stoven, Riepke. We hebben het inmiddels aangepast.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Kaas

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas
  • Maak zelf een frisse pinacolada mocktail met verse ananas
  • Krokante courgettefrietjes zelf maken
  • Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk
  • Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Reacties

  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Yvonne op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Miny Krijgsman op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief