• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Slastamppot; met bosuitjes

Eet sla eens op een andere manier!

0
Slastamppot

Slastamppot – Misschien moest je even twee keer kijken toen je de titel van dit recept las. Maar het staat er toch echt, slastamppot. De gebruikelijkste manier om sla te eten is als onderdeel van een salade. Toch kun je met sla ook andere dingen doen dan dat. Een stamppot is een van de manieren om sla eens op een compleet andere manier te eten. En waarom niet? Niemand kijkt tenslotte op van een stamppot rauwe andijvie, en sla en andijvie verschillen nu ook weer niet zo veel van elkaar. Het stamppotje uit het recept hieronder geef je een beetje pit door er bosuitjes en een groen pepertje aan toe te voegen. Dus doe eens gek, laat de salade voor wat hij is en maak eens een slastamppot. Wedden dat je verraste gezichten aan tafel krijgt?

Waarom zou je slastamppot maken van die sla?

Om te beginnen natuurlijk omdat slastamppot gewoon lekker is. En omdat je in het seizoen dat er volop verse sla wordt aangeboden ook wel eens iets anders wilt eten dan die salade. Of misschien heb je wel een moestuin waar sla groeit en krijg je al die kroppen niet weggegeten. Zeker dan is dit gerecht een fijne variatie op alle salades.

Sla, dat koop je als een krop!

Laat je, als je sla gaat kopen voor die slastamppot, niet verleiden tot het kopen van zakjes sla.  Dat is natuurlijk lekker makkelijk, die hoef je niet te wassen en dergelijke. Maar besef dat die sla al dagen in dat zakje zit voor hij op je bord beland. En dat hij dus niet meer zo vers en knapperig is als hij zou moeten zijn. Neem gewoon een lekkere, verse krop kropsla. Even wassen en de baadjes scheuren is niet zo veel werk. En verse sla komt het resultaat van je stamppot echt ten goede!

Uien

Uien; veelzijdig en onmisbaar

Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.

Kropsla

Kropsla; ook bekend als botersla

Zeg eens eerlijk, hoe vaak koop jij een krop gewone kropsla of botersla? Je weet wel, zo'n mooie, verse, lichtgroene krop sla. Doe jij dat?

Slastamppot

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo kruimig kokende aardappels, geschild en in stukjes
  • 1 krop botersla of kropsla
  • 4 bosuitjes, in ringen
  • 1 groene chilipeper, in ringen
  • 1 ei
  • 5 eetlepels crème fraîche
  • een scheutje warme melk
  • 1 eetlepel mosterd
  • een snufje nootmuskaat
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je slastamppot:

Was de sla in ijskoud water. Scheur of snijd de sla in stukjes. Droog ze in een slacentrifuge of sla ze droog in een schone theedoek.

Kook de aardappels gaar in een pan water met wat zout. Giet ze af en laat ze uitdampen.

Pureer de aardappels met een pureestamper of maak ze fijn in een pureeknijper. Roer de crème fraîche, de mosterd en het ei er door en maak er een smeuïge puree van. Is de puree te stevig, voeg er dan een scheutje warme melk aan toe. Breng de puree op smaak met zout en peper en een snufje nootmuskaat.

Schep nu de bosui en de chilipeper door de puree. Meng ze er goed doorheen. Vervolgens roer je voorzichtig de sla erdoor.

Serveer de slastamppot direct. Een simpel braadworstje, verse worst of een gehaktbal zijn er lekker bij. Liever geen vlees? Een gekookt eitje of een stukje zalm passen ook prima.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • bruine bonensoep

    Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

  • gekarameliseerde witlof recept

    Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

  • knoflook-champignons

    Knoflook-champignons (Heerlijk op de borrelplank)

  • Tomatengroentesoep

    Tomatengroentesoep

  • Tomatensalsa

    Zo maak je zelf tomatensalsa van verse tomaten

  • boterboontjes

    Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept

  • Uiensaus

    Uiensaus; erg lekker bij vlees of vis!

  • Verse aspergesoep

    Verse aspergesoep; met dit recept kun je zelf aspergesoep maken

  • gebakken zoete aardappels

    Gebakken zoete aardappels; lekker en snel

  • Hollandse zuurkoolstamppot met spek en rookworst

    Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.