Spinaziestamppot met een Italiaans tintje – Een stamppot maak je allang niet meer alleen van boerenkool, wortels en uien of zuurkool. Tegenwoordig kun je het hele jaar door stamppot eten. Dus waarom geen lentegroente als verse spinazie? Want ja, ook al ligt het jaarrond in de winkel, verse spinazie blijft een échte voorjaarsgroente. Perfect om in een stamppot te verwerken. Een spinaziestamppot met een Italiaans tintje bijvoorbeeld. Zo haal je na een lange winter het voorjaar in huis – en tover je meteen wat zon op je bord!
Italiaanse stamppot?
Klinkt een beetje gek misschien. Want Italianen eten geen stamppot. Stamppot is natuurlijk oer-Hollands. Maar dit is gewoon een Hollandse stamppot in vakantiestemming! Met een paar kleine toevoegingen wordt een doodgewone stamppot ineens een feestje. Probeer het eens: spinaziestamppot met een Italiaans tintje. Zonnig, verrassend, en heerlijk anders. Maar eerst even langs de groenteboer of de markt, hè? Want je gebruikt toch wel verse spinazie? Echt, dat is zóveel lekkerder. Proef maar!
Verse spinazie, mozzarella en tomaatjes – spinaziestamppot op z’n Italiaans!
Vaak wordt spinaziestamppot gemaakt met aardappelpuree en ontdooide diepvriesspinazie. Maar vandaag doen we het anders, toch? Er is niks mis met diepvriesspinazie, maar voor dit gerecht mag het best een tikje specialer. Door verse spinazie te gebruiken – en die niet tot moes te stampen – geef je het gerecht veel meer structuur én smaak. En die spekjes die je normaal door de stamppot roert? Die verruilen we voor stukjes mozzarella. Die smelten heerlijk mee en zorgen voor dat fijne, draderige effect. Wat cherrytomaatjes erbij voor een frisse kick, en voilà: een spinaziestamppot met een zonnige knipoog naar Italië!
Spinaziestamppot
Spinaziestamppot is altijd lekker en steeds weer anders. Of je hem maakt met vlees, vis, kaas of gebakken uien, hij valt altijd in de smaak.
Mozzarella en Burrata voor de pizza, de pasta en de salade
Op de pizza, in de salade, ook jij eet ongetwijfeld wel eens mozzarella. Maar wat weet je eigenlijk van dit bekende Italiaanse kaasje?
Spinaziestamppot
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimige aardappels
- 450 gram verse spinazie
- 300 gram cherrytomaatjes
- 2 bollen mozzarella
- 1 teentje knoflook
- 2 takjes basilicum
- melk
- olijfolie
- Italiaanse kruiden (optioneel)
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo kun je de spinaziestamppot zelf maken:
Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken. Kook ze met een beetje zout gaar.
Verwarm een beetje olijfolie in een wok en roerbak daar de spinazie in. Voeg er de gesnipperde of uitgeperste knoflook aan toe. Doe de spinazie in een vergiet en laat hem goed uitlekken.
Snijd de mozzarella in grove stukken.
Haal de blaadjes van het basilicum en snijd er reepjes van.
Verwarm nog een beetje olijfolie en bak daarin de kerstomaatjes even kort aan.
Giet de aardappels af als ze gaar zijn en stamp ze met een stamper fijn.
Leg de spinazie op een snijplank en snijd er even grof doorheen. Voeg de groente nu bij de aardappels en warm even goed door. Voeg eventueel een beetje melk toe om er een smeuïge stamppot van te maken.
Breng de spinaziestamppot op smaak met peper, zout en eventueel wat Italiaanse kruiden.
Roer er vlak voor het opdienen de warme tomaatjes, het basilicum en de mozzarella doorheen.
Tafel lekker !!
Spinazie stamppot.
I.v.b. Met de lock down heb ik het recept aangepast met wat er in huis was en voor 1 persoon.
4 Aardappelen ongeveer 240 gr geschild.
300 gr spinazie
12 curry tomaatjes.
2 plakken leerdammer kaas.
1 teentje knoflook vrij groot.
Wat blaadjes basilicum
Beetje melk.
Peper zout en Italiaanse kruiden.
Bereiding gevolgen recept.
Alleen puree gemaakt met wat melk.
Daarna alles gemengd volgens recept.
Heerlijk. En helemaal opgegaan.
Dat is pas koken, een recept maken en aanpassen met wat je hebt.
Fijn dat het zo lekker was.