Stamppot boerenkool met karnemelk – Het is weer de tijd voor de lekkerste Hollandse stamppotjes. Wie wordt er niet blij van een bord smeuïge stamppot, geserveerd met rookworst en spekjes? Zin in boerenkoolstamppot? Geef dan eens een ander tintje aan het gebruikelijk recept en maak die stamppot boerenkool met karnemelk in plaats van met melk! Karnemelk is een product dat vooral in Nederland wordt gedronken. Zo maak je een typisch Hollands gerecht nog een beetje meer Hollands!
Gebruik eens karnemelk in plaats van melk
Het is vrij gebruikelijk om de aardappelpuree voor een stamppot smeuïg te maken door het toevoegen van melk en boter. Je kunt in plaats van melk ook karnemelk gebruiken om die stamppot smeuïg te maken. Je vraagt je misschien af: wat is het verschil? De smaak van karnemelk is veel frisser dan die van melk, een beetje lichtzuur. Stamppot boerenkool met karnemelk heeft door die lichtzure smaak dus een wat frisser tintje dan wanneer je gewone melk zou gebruiken. Zo maak je de stamppot dus net een beetje anders.
Stamppot boerenkool met karnemelk en …
Het is traditioneel Nederlands om een stamppot te serveren met een rookworst en spek. Die twee vleessoorten passen dan ook heel goed bij de stamppot boerenkool met karnemelk. Je gaat natuurlijk wel naar de slager voor een echte rookworst en lekkere spek. Geef er ook nog een lekkere jus bij en je serveert een heerlijke, traditioneel Nederlandse maaltijd vol lokale ingrediënten.
Koop eens boerenkarnemelk voor dit recept
Je kunt in de supermarkt gewone karnemelk en boerenkarnemelk kopen. Het eerste is eigenlijk geen karnemelk, maar aangezuurde melk. Boerenkarnemelk wordt op de traditionele manier gekarnd. Proef ze maar eens naast elkaar, er zit een duidelijk verschil in. Het advies is dan ook om voor de stamppot boerenkool met karnemelk echte boerenkarnemelk te gebruiken voor het lekkerste resultaat.
Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast
Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik het ook eens om mee te koken en te bakken.
Boerenkool recepten; van klassiek naar moderner
Verrassende boerenkool recepten, aangevuld met tips voor de bereiding van boerenkool. Kies jij het lekkerste boerenkool recept hier?
Stamppot boerenkool met karnemelk
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels
- 600 gram boerenkool
- een klontje boter
- 150 ml karnemelk
- 1 ei
- zout en peper
- 1 of 2 rookworst(en)
- 250 gram gerookte spekblokjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je stamppot boerenkool met karnemelk:
Schil de aardappels en zet ze op in een grote pan met water waaraan je wat zout hebt toegevoegd.
Als het water kookt voeg je de boerenkool toe. Kook de groente mee tot de aardappels en de boerenkool gaar zijn. Giet af.
Voeg een klontje boter, het ei en de karnemelk toe. Stamp het geheel met een pureestamper tot een smeuïge stamppot. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de stamppot met de rookworst en de spekjes.
Tafel lekker !!