Stamppot groene kool met oude Goudse – Als je in Nederland zegt ‘stamppot’ dan roept dat al snel beelden op van een pan vol boerenkool, hutspot of zuurkoolstamppot, al dan niet geserveerd met een rookworst. Dat zijn de algemeen bekende klassiekers. En die zijn hartstikke lekker natuurlijk, maar om die nu de hele winter lang elke week te eten is misschien ook wat aan de saaie kant. Tijd voor een ander recept dus. En dat ga je hier vinden. In de vorm van een stamppot groene kool met oude Goudse kaas. Anders, vegetarisch en net zo lekker. Nu nog ergens een groene kool scoren!
Koop eens een hele groene kool!
Je zou voor het maken van dit recept voor stamppot groene kool met oude Goudse een hele groene of savooie kool moeten kopen. Dat is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. En dat is eigenlijk best vreemd. In elke supermarkt liggen witte, rode, Chinese en bloemkolen. Maar waar is die prachtige groene kool met zijn gebubbelde bladeren? Hier laten veel bedrijven waar groente verkocht wordt echt een steekje vallen. Want het niet verkopen van groene kool is een echte gemiste kans. Gelukkig kun je bij de groenteboer nog wel eens zo’n hele kool vinden. En zo niet, vraag er dan om of die ze kan bestellen. Heb je een hele kool gevonden, maar denk je dat het te veel is? Dat is geen probleem, toch? Met wat je overhoudt van de stamppot groene kool met oude Goudse kun je een ander recept met die kool maken. Mogelijkheden genoeg, kijk maar eens verder op de website.
Tips bij het maken van stamppot groene kool met oude Goudse
Ga je dit recept maken, maar wil je het niet gelijk op eten? Geen probleem, je kunt de stamppot groene kool met oude Goudse van tevoren klaarmaken. Doe het gerecht dan in een ovenschaal. Bestrooi de stamppot met wat extra kaas en schuif de schaal een half uurtje in de oven om goed heet te worden.
Houd je niet van oude kaas? Dan kun je de oude Goudse in het recept vervangen door belegen of jonge Goudse.
Goudse kaas; gewoon wereldberoemd!
Hij is wereldberoemd, het is onze nationale trots en jij eet hem 's morgens op je bruine boterham. Onze eigen, vertrouwde, Goudse kaas!
Savooiekool of groene kool; twee namen voor één koolsoort
De savooiekool word ook wel groene kool genoemd. Waar komt die vandaan? Waar let je op bij de aankoop? En wat kun je ermee maken?
Stamppot groene kool met oude Goudse
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels
- 600 gram groene kool
- 2 laurierblaadjes
- een scheut melk
- een klontje boter
- 1,5 eetlepel mosterd, naar keuze
- 150 gram geraspte oude Goudse kaas
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je stamppot groene kool met oude Goudse:
Schil de aardappels en snijd ze in stukjes.
Haal de buitenste bladeren van de kool en snijd de kool in repen.
Rasp de kaas.
Doe de aardappels in een grote pan met water met wat zout. Leg de kool op de aardappels. Leg er 2 laurierblaadjes bovenop. Breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten koken tot de aardappels en de groene kool gaar zijn.
Haal de laurierblaadjes uit de pan. Giet af. Voeg een scheut melk en een klontje boter toe en stamp de aardappels en de kool met een pureestamper tot een stamppot.
Roer de geraspte kaas en de mosterd door de stamppot. Breng het gerecht goed op smaak met zout en peper. Voeg eventueel wat extra mosterd toe.
Serveer de stamppot groene kool met oude Goudse direct.
Tafel lekker !!
Zo lekker dit. De laurier en de mosterd, precies dat éxtra dat een gewone stampot met een klein beetje ‘moeite’ zo lekker maakt. Typisch Lekker Tafelen! En fijn dat je nu de cookies met één klik kunt uitzetten. Alle reden om meteen door te klikken wanneer en recept me boeit. (maar dat is een technisch/commercieel verhaal, los van de kwaliteit van de recepten en hun ontwikkelaars!)
Dankjewel Florina. Cookies uitzetten lijkt fijn, maar daarmee wordt het onmogelijk om de recepten gratis aan te blijven bieden. Wij meten momenteel hoeveel mensen de cookies niet accepteren. Als dat percentage te hoog wordt, komt er een keuze. Gratis met banners of betaald zonder banners.