Stamppot pastinaak met champignon uienstoof – Pastinaak is weer helemaal populair. Deze groente is goed verkrijgbaar in de herfst- en wintermaanden. Dat is natuurlijk ook tijd voor stamppot. Voor stamppot pastinaak neem je een verhouding van 40/60. Dus 40% pastinaak en 60% aardappel. Uiteraard kun je hiermee naar smaak variëren.
Het seizoen op tafel
We zijn dol op seizoenen. De herfst en de winter bieden echt genoeg om steeds iets creatiefs op tafel te zetten. De stamppot pastinaak combineren we dan ook graag met andere ingrediënten van ditzelfde seizoen. Een champignon uienstoof biedt uitkomst. Supersimpel te maken en daarmee zet je echt iets lekkers op tafel en ook nog eens zonder vlees.
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!
Pastinaak is een inmiddels weer populaire groente en een absolute topper in de keuken. Ontdek de mogelijkheden + recepten hier.
Stamppot pastinaak met champignon uienstoof
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gr. geschilde aardappelen
- 400 gr. geschilde pastinaak
- 30 gr. roomboter
- 100 ml. volle melk
- zout & peper
- 2 el. zonnebloemolie
- 2 el. bakboter
- 250 gr. champignons
- 2 rode uien
- 3 tenen knoflook
- 1/2 el. fijngehakte tijm
- 2 el. zoete balsamico bv. dadel/vijgen
- 200 ml. groentebouillon
- 1 1/2 el. maïzena
- 2 el. peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Stamppot pastinaak met een champignon uienstoof maak je zo:
Schil de aardappelen en pastinaak. Zet de pastinaak in een pan met water en de aardappelen in een andere pan met water. Voeg een flinke snuf zout toe aan het kookwater van beide pannen. Breng beide aan de kook en zet het vuur zachter. Kook ze tot ze gaar zijn.
Snij de champignons in partjes van 4. Maak de ui schoon en snij de ui ook in partjes. Maak de drie tenen knoflook schoon. Zet een ruime hapjespan op het vuur en verhit hier de olie en boter in. Zet de pan daarna op half vuur.
Doe hierin de champignon, rode ui, knoflook en de fijngehakte tijm. Bak het even aan tot de ui en champignons een kleurtje krijgen. Let wel op dat je ze langzaam bakt zodat de ui niet verbrand. Voeg hier de 2 el. zoete balsamico aan toe en de groentebouillon. Stoof het geheel ongeveer 20 minuten zodat de smaken goed vrijkomen. Laat het vocht tot de helft inkoken.
Giet de aardappelen en pastinaak af als ze gaar zijn. Doe de aardappel en pastinaak samen in één pan. Voeg de roomboter en melk toe. Stamp de aardappelen tot een mooie puree en breng het op smaak met zout. Je stamppot is klaar. Maak van de maïzena en het water een egaal papje door het met je vinger goed door elkaar te roeren. Voeg het papje toe aan de champignon uienstoof en laat het even doorkoken zodat de maïzena gaat binden. Proef of het op smaak is of dat je nog wat zout en peper wilt toevoegen.
Hak de peterselie fijn. Serveer de stamppot pastinaak met de champignon uienstoof. Garneer af met wat gehakte peterselie voor meer kleur.
Tafel Lekker !!
Erg lekker! Pastinaak vervang ik door zoete aardappels, omdat pastinaak niet altijd beschikbaar is.
Leuk Gerlien! Pastinaak is er straks in de wintermaanden weer volop, maar zoute aardappel kan natuurlijk ook heel goed. Probeer het ook maar eens met knolselderij ?
Knolselderij is niet echt mijn smaak ;-(