• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje

Zet de eerste voorjaarsgroenten weer eens op tafel!

Redactie door Redactie
in Stamppot
0
Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje

Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje – Raapsteeltjes brengen het voorjaar op je bord. Want die frisse, groene en knapperige blaadjes zijn de eerste lentegroenten. En de voorjaarszon op tafel, wie wil dat nu niet? Je kunt de voorjaarszon een handje helpen door een Zuid-Europees tintje aan die Hollandse groente te geven. Dus op naar de markt, op zoek naar raapsteeltjes. Vanavond zet je de lente op tafel en eet je stamppot raapstelen.

Raapsteeltjes zijn de eerste voorjaarsgroente

Je hebt besloten om voor de stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje te gaan. En je gaat dus op zoek naar raapsteeltjes. Je vraagt je je misschien af waarom raapsteeltjes er niet altijd allemaal hetzelfde uitzien. Dat heeft een oorzaak. Raapsteeltjes zijn de jonge en knapperige blaadjes van verschillende koolsoorten en knolgroenten. Denk hierbij aan Chinese kool, meiknolletjes, koolraap et cetera. Allemaal verschillende planten, en dus allemaal verschillende blaadjes. De smaak van die verschillende blaadjes komt wel overeen. Fris, knapperig en soms zelfs een beetje pittig. Je kunt zowel het blad als de stelen eten.

Raapstelen moeten terug op de kaart!

Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje is een echt voorjaarsgerecht. Je las het hierboven al, raapstelen zijn de eerste groente die in de lente verschijnt. Je zou dus denken dat iedereen, na een winter vol wat zwaardere gerechten van kool en knolgroenten, meteen naar de groenteboer rent voor raapstelen. Helaas is dat niet het geval. De bladgroente is maar weinig bekend, zeker onder de jongere generatie, en het helpt ook niet dat raapstelen niet erg makkelijk te vinden zijn. En dat is jammer! Want ze zijn wel erg lekker. Dus er is hier nog wel een taak weggelegd voor de groentehandel en de supermarkten, om die blaadjes weer terug op de kaart te zetten. Om te beginnen dan maar met stamppot raapstelen, en wel een met een Mediterraan tintje!

Stamppot raapstelen; Hollandse pot met een Mediterraan tintje

Je zou stamppot en raapstelen kunnen zien als echte Hollandse pot. Dat kan natuurlijk, en er is dan ook niets mis met Hollandse pot. Maar de stamppot raapstelen uit het recept hieronder heeft een Mediterraan tintje. En dat is nu net wat dit gerecht anders maakt. Met wat Mediterrane ingrediënten als olijven, gedroogde tomaatjes, en Italiaanse kruiden, geef je dit stamppotje een bijna zomerse smaak mee.

Raapstelen

Raapstelen, de eerste groente van de lente!

We zijn toe aan de lente! Dan is het ook tijd voor raapsteeltjes op het menu. We vertellen je er alles over, mèt heerlijke recepten erbij!

Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 bosjes raapstelen (ongeveer 600 gram)
  • 1 bosje bosuitjes
  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 120 gram half droge tomaatjes op olie
  • 75 gram zwarte olijven zonder pit, in ringetjes
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 1 ei
  • 250 ml kookroom
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje:

Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze in water met wat zout in ongeveer 20 minuten gaar.

Verhit terwijl de aardappelen koken een koekenpan en bak hierin de gerookte spekblokjes uit.

Was de raapstelen, verwijder de wortels en een stukje van de steel.

Snijd de raapsteeltjes in grove stukken.

Was de bosuitjes en snijd ze in ringetjes.

Als de aardappelen gaar zijn, giet ze dan goed af. Stamp de aardappelen met een pureestamper tot puree. Voeg de kookroom en het ei toe en meng ze goed door de puree. Breng de puree op smaak met de Italiaanse kruiden, peper en eventueel nog wat zout.

Roer de spekblokjes, de olijven en de halfdroge tomaatjes door de puree.

Vervolgens schep je de raapsteeltjes en de bosuitjes door de puree.

Serveer de stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje direct.

Tafel lekker !!

DeelPin6VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

spinaziestamppot met een Italiaans tintje
Stamppot

Spinaziestamppot met een Italiaans tintje; uiteraard van VERSE spinazie

Stamppot spinazie venkel
Stamppot

Stamppot spinazie en venkel, een geweldige combinatie!

Hemel en aarde
Stamppot

Hemel en aarde; hete bliksem met gebakken uien en spek

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes
Stamppot

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes

Hutspot met bruine bonen
Stamppot

Een Veluws streekgerecht; hutspot met bruine bonen

Rode kool stamppot met bacon en ui
Stamppot

Rode kool stamppot met bacon en gebakken ui

Reacties 2

  1. Annie says:
    4 maanden geleden

    Lijkt me lekker, ga het va daag maken.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 maanden geleden

      Geniet ervan Annie, laat je weten hoe het gesmaakt heeft?

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!