Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes – Hollandser kan het bijna niet. Lekker groente met een balletje en jus. Maar vandaag kun je eens op de Italiaanse toer. In plaats van spekjes en boter voegje er vandaag gedroogde tomaatjes en pesto aan toe. Simpel, lekker en een totaal andere smaak dan de oer-Hollandse variant. Je kunt er een pittig gekruid entrecote lapje in reepjes gesneden bij eten, maar een varkenslapje of een stukje vis is hier ook erg lekker bij.
Stamppot rauwe andijvie, met vers gesneden groente!
Zeg eens eerlijk, koop jij een krop andijvie of ga je voor de voorgesneden groente in de zakjes uit het koelvak? Voor hetzelfde geld koop je een krop en eet er tweemaal van, een maal gestoofd of als salade en de andere keer in de stamppot rauwe andijvie. En echt waar, het snijden is zo gebeurd en je zult versteld staan van het verschil in smaak.
Pesto, dat kun je ook zelf maken
Je kunt pesto kant-en-klaar kopen als je de stamppot rauwe andijvie snel op tafel wil zetten. Je hebt potjes houdbare pesto, en die zijn altijd makkelijk om in huis te hebben. Ook kun je op veel plaatsen verse pesto kopen, die natuurlijk een stuk lekkerder van smaak is. Heb je echter een klein beetje meer tijd, maak dan eens je pesto zelf. Dit is echt zo veel lekkerder dan de kant-en-klare potjes, dat moet je echt een keer geprobeerd hebben.
Pesto Genovese zelf maken; het recept voor de echte groene pesto
De lekkerste pesto Genovese maak je makkelijk zelf. Daar kan geen potje groene pesto tegenop. Met lekkere tips om te variëren.
Gedroogde tomaatjes
Ook van gedroogde tomaten heb je veel soorten. Je hebt verschillende mogelijkheden bij het klaarmaken van de stamppot rauwe andijvie. Echt droge tomaatjes, die je eerst moet weken in wat water, gedroogde uit een zakje, die je direct kunt gebruiken, gedroogde tomaatjes op olie en de half gedroogde tomaatjes uit de koeling. Wist je trouwens dat je ook vrij makkelijk de tomaatjes zelf kunt drogen? Het heeft even tijd nodig, maar de smaak is zalig. Koop eens lekkere kleine tomaatjes op de markt en droog ze eens zelf. Maak er dan direct wat extra en leg een voorraadjes aan. Ze zijn in een glazen potje, overgoten met wat olie, makkelijk te bewaren in de koelkast.
Andijvie; niet alleen voor een stamppot
Verse andijvie is er het hele jaar. Toch is het niet allemaal hetzelfde. Andijvie komt uit de kas, van de volle grond of uit het buitenland.
Stamppot rauwe andijvie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- ½ krop andijvie
- 1½ kg kruimige aardappelen
- 2 royale eetlepels groene pesto
- 2 eetlepels in reepjes gesneden gedroogde tomaten
- melk of room
- Parmezaanse kaas (optioneel)
- 25 gram pijnboompitjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes:
Schil de aardappels, was ze en kook ze gaar.
Was en snijd ondertussen de andijvie, snij de tomaatjes in reepjes en rooster de pijnboompitjes.
Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze af en stamp je ze met de stamper fijn. Voeg de pesto toe en de helft van de gesneden andijvie. Warm even door en voeg als dat nodig is wat melk of room toe.
Draai het vuur uit en voeg er de rest van de gesneden andijvie en de gedroogde tomaatjes aan toe. Houd hiervan een beetje apart ter decoratie.
Proef de stamppot en breng op smaak met peper, zout en eventueel nog wat pesto.
Schep de stamppot op een bord en schaaf er wat Parmezaanse kaas overheen. Strooi er wat pijnboompitjes en de achtergehouden gedroogde tomaat over en serveer de stamppot rauwe andijvie met vlees naar keuze.
Tafel lekker !!
Lekker hoor. Met een zalmmoot erbij.