Stamppot spinazie en venkel – Stamppot alleen een wintergerecht? Helemaal niet. Stamppot kan het hele jaar door en zeker ook in het voorjaar. Twee heerlijke groenten in een stamppot, hoe lekker wil je het hebben? En die snelle en gezonde maaltijd boordevol verse ingrediënten zet je ook nog in een half uur op tafel! Spinazie en venkel in de hoofdrol! De keuken in dus, voor een lekkere voorjaarsstamppot.
Stamppot spinazie en venkel zit boordevol verse groenten!
Spinazie en venkel vormen de basis van dit gerecht. Een lekkere combinatie, die het prima doet in een stamppot. Ook als het gaat om seizoen passen ze prima bij elkaar. Je kunt die twee groentesoorten dus prima met elkaar combineren. In dit gerecht wordt de venkel eerst beetgaar gebakken, en hoeft de spinazie alleen te slinken. Zo houdt de stamppot spinazie en venkel een lichte ‘bite’. Als je de groente te gaar laat worden krijg je een massieve, kleffe stamppot, en dat is niet lekker.
Kruimig kokende aardappels voor een smeuïge stamppot
Voor het maken van de stamppot spinazie en venkel kies je lekker kruimig kokende aardappels. Omdat ze tijdens het koken als uit elkaar vallen, maak je daar heel makkelijk een smeuïge stamppot mee. Neem eens een Eigenheimer, of een Doré, die zijn heel geschikt voor het maken van dit recept.
Stamppot is niet alleen voor de winter
Veel mensen hebben de neiging om alleen in de winter stamppotten te eten. Waarom zou je je daartoe beperken? Kijk maar eens naar het recept voor stamppot spinazie en venkel. Maar ook met andere bladgroenten en andere zomergroenten kun je prima een stamppotje maken. Kijk wat er op de markt of bij je lokale groentespecialist beschikbaar is en durf gewoon te combineren. Eet dus ook in het voorjaar of de zomer gewoon stamppot.
Spinaziestamppot
Spinaziestamppot is altijd lekker en steeds weer anders. Of je hem maakt met vlees, vis, kaas of gebakken uien, hij valt altijd in de smaak.
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Stamppot spinazie en venkel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimige aardappelen, geschild en in stukjes
- 2 venkelknollen, dun geschaafd of gesneden, groene loof achterhouden
- 500 gram spinazie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 ui, in dunne kwart ringen
- 200 gram crème fraîche
- een flinke scheut melk, warm
- 1 theelepel gemalen venkelzaad
- olie, om in te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Stamppot spinazie en venkel maak je zo:
Kook de aardappelen gaar in water met zout.
Verhit ondertussen de olie in een wok of een grote braadpan. Zet hierin de ui en de knoflook aan. Voeg dan de venkel toe en roerbak tot die beetgaar is. Voeg het gemalen venkelzaad toe en bak heel even mee. Doe vervolgens de spinazie in gedeelten bij de venkel in de pan en laat slinken.
Giet de aardappelen af. Stamp ze fijn met een pureestamper. Meng met de crème fraîche. Voeg om het smeuïg te krijgen een scheutje melk toe. Breng op smaak met wat peper en indien nodig, zout.
Schep dan het spinazie en venkel mengsel door de puree. Proef of er nog peper of zout bij de stamppot spinazie en venkel moet.
Serveer de stamppot in een mooie schaal. Garneer met wat van het achtergehouden groene loof van de venkelknollen.
Stamppot spinazie en venkel is erg lekker met een gehaktbal. Wil je het gerecht liever vegetarisch houden, een hard gekookt ei of wat blokjes feta erdoor smaakt ook prima!
Tafel lekker !!