• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Stamppot

Witlofstamppot met Blue Stilton

Redactie door Redactie
in Stamppot
0
Witlof stamppot met Blue Stilton

Witlofstamppot met Blue Stilton – Is het nu witlof of witloof of Brussels lof, één ding weet ik zeker, het is een fantastische groente waar je veel kanten mee op kunt.

Het is een bladgroente die tot de cichorei-achtingen hoort en deels in het donker wordt geteeld. Koop je witlof kijk dan naar de stevigheid, de witte kleur, de gave bladeren, dat de top mooi gesloten is en dat het witlof een vaste krop heeft. Bewaar het witlof op een donkere, koele plaats. De groentelade in de koelkast is hiervoor uitstekend geschikt.

Witlof is zowel in België als in Nederland vooral bekend van de witlof uit de oven met ham en kaas. Maar naast dit bekende en favoriete gerecht dat bij bijna iedereen wel eens op tafel komt, kun je witlof ook wokken, stoven en er een soep of een salade van maken. Een mooie variant is bijvoorbeeld de witlofsoep met ham en kaas. Allemaal gerechten die het hele jaar door zo op tafel kunnen.

Vooral in de herfst- en wintermaanden is witlof een voordelige verse groente die een mooie afwisseling biedt tussen de kolen en de peulvruchten. Het is één van de weinige bladgroenten die in deze tijd van het jaar tot de seizoensgroenten gerekend mogen worden. Een witlofstamppot is dan ook een prima idee. In onderstaand recept maak ik een twist op een ouderwetse witlofstamppot. Ik voeg het witlof er niet rauw aan toe, maar stoof het eerst en werk de gestoofde witlof af met een snuifje suiker en ik geef de stamppot, iets fris- en fruitig karakter met frambozenazijn. De kaas, ik gebruikte Blue Stilton, geeft nog een bijzondere smaak aan deze als zeer lekkere stamppot. Geen Stilton kaas in huis, probeer dan eens een andere blauwe schimmelkaas zoals Gorgonzola of Roquefort.

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.

Witlofstamppot met Blue Stilton

Porties: 2 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram bloemige aardappelen
  • 500 gram witlof
  • 150 gram Blue Stilton
  • een klontje roomboter (voor bakken witlof) + extra voor de puree
  • 1 el fijne witte suiker
  • 2 el frambozenazijn
  • peper, zout en nootmuskaat
  • 1 eidooier
  • 100 ml room
  • wat peterselie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je witlofstamppot met Blue Stilton

Schil de aardappelen, snij ze in gelijke delen en kook ze in een pan gezouten water in 20 minuten gaar. Stamp de aardappelen fijn en voeg het eigeel, het klontje roomboter en de room toe. Kruid af met peper en nootmuskaat.

Snij het witlof in ringen, maar zorg ervoor dat je het harde gedeelte, de kern, verwijdert.
Laat een flinke klont roomboter smelten en bak daarin het witlof. Zorg ervoor dat je pan niet overvol ligt, maar bak portie per portie.
Als je witlof begint te kleuren voeg je het snuifje witte suiker er aan toe en blus je af met de frambozenazijn. Laat nog even mooi karameliseren. Doe zo elke portie.

Voeg je witlof nu toe aan je puree en meng goed, maar voorzichtig om. Garneer met de in blokjes gesneden Blue Stilton en wat peterselie.

Ik heb deze witlofstamppot met Blue Stilton geserveerd met een stukje rood vlees en geroosterde cherrytomaatjes.

Tip: Verwarm de borden voor in de oven. Zo geniet je langer en beter van deze witlofstamppot.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel receptenKaas - Blauwe kaas
DeelPin5VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

spinaziestamppot met een Italiaans tintje
Stamppot

Spinaziestamppot met een Italiaans tintje; uiteraard van VERSE spinazie

Stamppot spinazie venkel
Stamppot

Stamppot spinazie en venkel, een geweldige combinatie!

Hemel en aarde
Stamppot

Hemel en aarde; hete bliksem met gebakken uien en spek

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes
Stamppot

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes

Hutspot met bruine bonen
Stamppot

Een Veluws streekgerecht; hutspot met bruine bonen

Rode kool stamppot met bacon en ui
Stamppot

Rode kool stamppot met bacon en gebakken ui

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Aardappels

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief