Witlofstamppot met Blue Stilton – Is het nu witlof of witloof of Brussels lof, één ding weet ik zeker, het is een fantastische groente waar je veel kanten mee op kunt.
Het is een bladgroente die tot de cichorei-achtingen hoort en deels in het donker wordt geteeld. Koop je witlof kijk dan naar de stevigheid, de witte kleur, de gave bladeren, dat de top mooi gesloten is en dat het witlof een vaste krop heeft. Bewaar het witlof op een donkere, koele plaats. De groentelade in de koelkast is hiervoor uitstekend geschikt.
Witlof is zowel in België als in Nederland vooral bekend van de witlof uit de oven met ham en kaas. Maar naast dit bekende en favoriete gerecht dat bij bijna iedereen wel eens op tafel komt, kun je witlof ook wokken, stoven en er een soep of een salade van maken. Een mooie variant is bijvoorbeeld de witlofsoep met ham en kaas. Allemaal gerechten die het hele jaar door zo op tafel kunnen.
Vooral in de herfst- en wintermaanden is witlof een voordelige verse groente die een mooie afwisseling biedt tussen de kolen en de peulvruchten. Het is één van de weinige bladgroenten die in deze tijd van het jaar tot de seizoensgroenten gerekend mogen worden. Een witlofstamppot is dan ook een prima idee. In onderstaand recept maak ik een twist op een ouderwetse witlofstamppot. Ik voeg het witlof er niet rauw aan toe, maar stoof het eerst en werk de gestoofde witlof af met een snuifje suiker en ik geef de stamppot, iets fris- en fruitig karakter met frambozenazijn. De kaas, ik gebruikte Blue Stilton, geeft nog een bijzondere smaak aan deze als zeer lekkere stamppot. Geen Stilton kaas in huis, probeer dan eens een andere blauwe schimmelkaas zoals Gorgonzola of Roquefort.
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Witlofstamppot met Blue Stilton
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram bloemige aardappelen
- 500 gram witlof
- 150 gram Blue Stilton
- een klontje roomboter (voor bakken witlof) + extra voor de puree
- 1 el fijne witte suiker
- 2 el frambozenazijn
- peper, zout en nootmuskaat
- 1 eidooier
- 100 ml room
- wat peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je witlofstamppot met Blue Stilton
Schil de aardappelen, snij ze in gelijke delen en kook ze in een pan gezouten water in 20 minuten gaar. Stamp de aardappelen fijn en voeg het eigeel, het klontje roomboter en de room toe. Kruid af met peper en nootmuskaat.
Snij het witlof in ringen, maar zorg ervoor dat je het harde gedeelte, de kern, verwijdert.
Laat een flinke klont roomboter smelten en bak daarin het witlof. Zorg ervoor dat je pan niet overvol ligt, maar bak portie per portie.
Als je witlof begint te kleuren voeg je het snuifje witte suiker er aan toe en blus je af met de frambozenazijn. Laat nog even mooi karameliseren. Doe zo elke portie.
Voeg je witlof nu toe aan je puree en meng goed, maar voorzichtig om. Garneer met de in blokjes gesneden Blue Stilton en wat peterselie.
Ik heb deze witlofstamppot met Blue Stilton geserveerd met een stukje rood vlees en geroosterde cherrytomaatjes.
Tip: Verwarm de borden voor in de oven. Zo geniet je langer en beter van deze witlofstamppot.
Tafel lekker !!