Witlofstamppot met komijnekaas en ontbijtspek – Witlof die rauw in een salade wordt gegeten ken je vast wel. Maar heb je er al eens aan gedacht om rauwe witlof in een stamppot te verwerken? Op die manier kun je heel makkelijk en snel een lekker stamppotje maken. Je vindt in dit artikel het recept voor een verrassende witlofstamppot met komijnekaas en ontbijtspek. De mix van ingrediënten in het recept zorgt voor een hartig, een klein beetje bitter en tegelijkertijd romig gerecht. Een ander soort stamppot dan de klassiekers, maar zeker zo lekker. Je hebt dit gerecht ook nog eens binnen 30 minuten op tafel staan.
Witlof in de hoofdrol
Witlof, ook wel bekend als Brussels lof, is een groente met een licht bittere smaak. Die smaak komt goed tot zijn recht in het recept van de witlofstamppot met komijnekaas en ontbijtspek. Het bittertje in het witlof wordt verzacht door de combinatie met de aardappels. De knapperige, frisse, rauwe witlof vormt een heerlijk contrast met de smaak van de kaas en het hartige van het ontbijtspek. Zo kun je met dit makkelijke recept een gerecht met een mooie smaakbalans maken.
Romige komijnekaas en hartig ontbijtspek
Wat de stamppot echt anders maakt, is de toevoeging van jong belegen komijnekaas. Dit is een Goudse kaas waaraan bij het maken komijnzaadjes zijn toegevoegd. Dit geeft een licht pittig en wat kruidig accent aan de kaas. De witlofstamppot met komijnekaas en ontbijtspek wordt zo net een beetje spannender dan als je gewone Goudse kaas zou gebruiken.
Een stamppot is niet compleet zonder een hartige touch. In het recept van de witlofstamppot met komijnekaas en ontbijtspek vervult die laatste de hartige rol met verve. Je bakt het spek in een droge koekenpan uit, waardoor je knapperige plakjes krijgt. Dat knapperige spek brengt textuur in het gerecht en geeft meer diepte aan de smaak. Daarnaast combineert het heel makkelijk met de kaas en het witlof.
Witlofstamppot met komijnekaas en ontbijtspek
De stamppot brengt je terug naar de Hollandse keuken, maar dan wel met een moderne twist. Het recept is makkelijk te maken, maar je zet geen simpele stamppot op tafel. De witlofstamppot met komijnekaas en ontbijtspek is een prima keuze voor een doordeweekse maaltijd. Toch kun je dit gerecht ook best maken om aan vrienden te serveren.
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Witlofstamppot met komijnekaas en ontbijtspek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1200 gram aardappels, kruimig kokend
- 800 gram witlof
- 250 gram jong belegen komijnekaas
- 150 gram ontbijtspek
- een scheut melk
- een klontje boter
- 1 theelepel grove mosterd
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je witlofstamppot met komijnekaas en ontbijtspek:
Was en snijd het witlof in reepjes.
Snijd de kaas in kleine blokjes.
Schil de aardappels. Kook ze gaar in water met wat zout.
Bak ondertussen in een droge koekenpan de plakjes ontbijtspek uit. Laat ze even drogen tussen wat keukenpapier. Verkruimel de helft.
Giet de aardappels af, stamp ze fijn met een pureestamper. Voeg een scheut melk en een klontje boter toe, de mosterd en maak er een smeuïge puree van. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
Roer het witlof door de puree.
Voeg de komijnekaas en het verkruimelde ontbijtspek toe.
Garneer de witlofstamppot met komijnekaas en ontbijtspek met de resterende plakjes spek. Serveer direct.
Tafel lekker !!