Wortelstamp met gebakken uien – Wortelstamp, hutspot, stamppot peen en uien of zoals in Limburgs dialect moeremoos. Er zijn veel benamingen voor de stamppot met aardappel en wortel. De bereiding van die stamppot kan ook nogal eens verschillen, met of zonder ui of spekjes. Zet vanavond eens een heerlijke wortelstamp met gebakken uien op tafel. Dat is een lekker en makkelijk en voordelig gerecht voor een doordeweekse maaltijd, waar bijna iedereen wel blij van wordt.
Wortelstamp met gebakken uien, dat is ouderwetse Hollandse kost!
Die heerlijk ouderwetse stamppot kun je op meerdere manieren serveren. Varieer met het recept zoals jij dat wilt. Laat de uien weg, voeg spekjes toe, of serveer met gebakken speklappen. In plaats van spek kan rookworst of braadworst (zie foto) natuurlijk ook. Wortelstamp is gewoon lekker ouderwetse Hollandse kost die je vooral in de herfst- en wintermaanden graag op tafel zet. Aardappelen, groenten (wortel / ui) en eventueel vlees. En durf nog eens op een andere manier te variëren met dit gerecht: wist je al dat hutspot ook erg lekker is met een stukje vis?
Wortestamp kun je op heel vele manieren inzetten
Als hoofdgerecht te serveren, maar ook heel lekker als bijgerecht
Heb je al eens over het volgende nagedacht? Wortelstamp, of stamppot in het algemeen, wordt vaak gezien als hoofdgerecht. Je kunt een stamppot echter ook heel goed als bijgerecht serveren. Klassiek serveer je alleen aardappelen als bijgerecht. Tegenwoordig zie je steeds meer varianten van aardappelgerechten waar groenten aan toegevoegd worden. Zo kan een wortelstamp, al dan niet met uien, ook heel goed dienen als bijgerecht bij bijvoorbeeld vleesgerechten, visgerechten, stoofvlees of wildgerechten. Ook een vegetarisch alternatief past prima bij dit gerecht. Mogelijkheden te over dus, en zo eet je ook nog eens heel makkelijk wat extra groenten. Wees creatief in de leuken en serveer die stamppot eens anders.
Braadworst; altijd naar slagers eigen recept
Braadworst; altijd naar slagers eigen recept. Want als je een braadworst bij de slager koopt weet je altijd dat je vers vlees hebt zonder rare toevoegingen.
Hutspot recepten, vijf keer een recept voor aardappel, wortel en ui
Ook met de klassieke hutspot kun je variëren. Met deze hutspot recepten ontdek je hutspot opnieuw en ook nog met een geschiedkundig tintje!
Wortelstamp
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 750 gram winterpeen
- 500 gram uien
- zout en peper
- nootmuskaat
- boter om de ui in te bakken
- melk voor de stamppot
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je wortelstamp:
Schil de aardappels was ze en snijd ze in stukken.
Schil de wortels met een dunschiller en snijd die ook in niet te grote stukjes.
Doe alles in een ruime pan en doe er water bij. Voeg er een theelepel zout aan toe en breng aan de kook. Laat dit in ongeveer 20 minuten goed gaar koken.
Schil ondertussen de ui en snijd hem in ringen.
Verwarm wat boter naar wens in een koekenpan en bak hierin de uien gaar en mooi bruin. Strooi er op het laatst wat peper, zout en nootmuskaat overheen.
Giet het water van de aardappels en wortels af en doe er een half kopje melk bij. Stamp dit nu tot een stamppot, voeg eventueel nog melk toe. Roer er de helft van de gebakken uien doorheen en breng de wortelstamp verder op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Serveer de rest van de uien bij de wortelstamp.
Tafel lekker !!
Oh wat leuk, Connie, ik herken dit zo! Ben ook een Limburgse!
Lieve groet Cecile
Leuk Cecile, apart is dat er in het Limburgse dialect zoveel verschillende benamingen zijn voor een bepaald iets en dat op maar een paar kilometers afstand.
Alle recepten zien er overheerlijk uit. Ik doe in de hutspot curry, gebakken uien en champignons.
Dank je Lya we proberen het altijd zo mooi mogelijk vast te leggen op een foto zodat ook duidelijk is wat we maken.
Curry is inderdaad een goede vervanger van mosterd en wat een goed idee die champignons dat zal vast lekker zijn!