Zoete aardappel stamppotje – Stamppot wordt soms geassocieerd met saai. Toch hoeft stamppot helemaal niet saai te zijn. Kies eens voor een ander recept dan de boerenkool 0f zuurkoolstamppot. Wil je eens een andere stamppot maken? Ga eens voor een zoete aardappel stamppotje. In dat recept combineer je gewone aardappels met zoete aardappel. Samen met de champignons ontstaat er zo een andere stamppot. Kijk snel naar het recept. Je gaat het vast vaker maken als je het gerecht hebt geproefd.
Een zoete aardappel is geen aardappel
De zoete aardappel uit het stamppotje, ook wel bataat, is, anders dan je misschien zou denken, geen familie van de welbekende aardappel. Het is een exotische vrucht oorspronkelijk afkomstig uit Mexico die onder de grond groeit als knolvormige wortel. Heel verwarrend, maar het is dus een groente en geen aardappel. De zoete aardappel is overigens wel een goede bron van vitamine en vezels en ze zijn lekker in zowel zoete als hartige gerechten. Maak er eens ovenfrietjes van of een lekker zoete aardappel stamppotje, waarvan je het recept onderaan dit artikel vindt. Vooral kinderen zijn gek op de enigszins zoete smaak van de bataat.
Stamppot is niet saai! En zeker niet met dit recept
Een stamppot wordt al gauw eentonig gevonden, maar dit hoeft absoluut niet. Je kunt er kruiden of specerijen aan toevoegen of in stukjes gesneden rauwe groenten, spekjes, kaas of ham. De mogelijkheden zijn eindeloos. Neem nu het zoete aardappel stamppotje. Als je de zoete aardappel en gewone aardappel alleen maar samen gaat koken, fijn stampt en mengt met een beetje melk of boter dan kan dat vrij gewoontjes zijn, ja. Maar voeg eens een beetje ras el hanout aan je zoete aardappel stamppotje toe en het gerecht heeft al meteen veel meer smaak. Om het niet een babyhapje te laten lijken doe je er ook nog dunne ringetjes lente-ui en gebakken champignons bij, die je bestrooit met een klein beetje geroosterd sesamzaad. Klinkt gelijk al veel spannender toch?
Wij hebben ervoor gekozen om de champignons over de zoete aardappel stamppot te verdelen, maar je zou alles ook goed door de stamppot heen kunnen mengen. Het is maar net waar je voorkeur aan geeft.
Zoete aardappel recepten; van basis tot out of the box
Zoete aardappel recepten - een selectie smakelijke gevarieerde gerechten met deze zoete en zachte knol uit Amerika. Van soepjes tot pizza!
Zoete aardappel stamppotje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram zoete aardappels
- 750 gram kruimige aardappels
- 25 gram boter
- 1 theelepel ras el hanout
- zout
- 100 ml melk
- 1 lente-ui
- 200 gram champignons
- 1 theelepel sesam
- 500 gram braadworst
- 1 eetlepel bakboter
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een zoete aardappel stamppotje:
Schil de aardappels en zoete aardappels en snijd ze in grove stukken. Kook ze in een pan met een beetje water en zout in ongeveer 20 minuten gaat.
Snijd ondertussen de champignons in kwarten en bak ze op hoog vuur in een klein beetje boter, bestrooi met zout en peper.
Snijd de lente-ui in dunne ringetjes en rooster het sesamzaad even in een droge koekenpan.
Bak de braadworst in de bakboter in ongeveer 20 minuten op een zacht vuurtje gaar.
Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Voeg melk en boter naar wens toe en breng op smaak met ras el hanout, zout en peper.
Verdeel het zoete aardappel stamppotje over 4 borden en verdeel er de champignons, lente-ui en sesam overheen. Serveer lekker heet met een stuk van de braadworst erlangs.
Tafel lekker !!