Zuurkoolstamppot met paddenstoelen – Heb je zin in een lekker en voedzaam gerecht voor een koude, winterse dag? Maak dan eens een variatie op de klassieke stamppot zuurkool. Zuurkoolstamppot met paddenstoelen is een verrassend lekkere variant van die klassieker. De romige aardappelpuree, het fris-zure van de zuurkool en de hartige paddenstoelen zijn samen een geweldige combinatie. Het recept is niet alleen makkelijk te maken, het zit ook nog eens boordevol smaak. Dit is een gerecht voor iedereen die houdt van verse ingrediënten!
Waarom zou je zelf zuurkoolstamppot maken?
Om te beginnen is zelfgemaakte zuurkoolstamppot met paddenstoelen natuurlijk veel lekkerder dan een kant-en-klaar gekochte variant uit de supermarkt. Jij bent degene die bepaalt wat er allemaal aan ingrediënten in het recept gaat en daarmee kun je ook de smaak van het gerecht optimaliseren. Dit is een vegetarisch recept en de paddenstoelen zijn een perfecte vleesvervanger. De verse zuurkool zit vol vitamine C en dat maakt dit dus een vers, smaakvol en gezond gerecht.
Zuurkoolstamppot met paddenstoelen is een winnaar!
Dit gerecht is niet alleen snel en heel makkelijk te maken, door paddenstoelen toe te voegen aan de stamppot krijg je ook nog eens extra groenten binnen. De zuurkoolstamppot met paddenstoelen is een ideaal gerecht om op een doordeweekse avond klaar te maken. Je gebruikt allemaal verse ingrediënten, geen onnodige toevoegingen, dus je maakt een stamppot vol pure smaken!
Tips en variaties bij dit gerecht:
- Noten voor een crunchy topping: bestrooi de zuurkoolstamppot met paddenstoelen eens met wat geroosterde hazelnoten of walnoten.
- Kaas toevoegen: een handje vers geraspte kaas geeft een romige twist en een lekkere kaassmaak aan het gerecht.
- Vegan: je kunt de stamppot heel makkelijk vegan maken door de melk en de boter te vervangen door een plantaardig alternatief. Het ei kun je gewoon weglaten.
- Bewaren: de zuurkoolstamppot kun je twee dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Je kunt het gerecht ook invriezen. Je kunt het dan, bij -18 graden, drie maanden bewaren.
Met de zuurkoolstamppot met paddenstoelen zet je een heerlijk winters gerecht op tafel, dat zeker gewaardeerd gaat worden. Dus waar wacht je nog op? Haal de ingrediënten in huis en maak die stamppot!
Zuurkool; niet alleen in de stamppot!
Wat weet jij van verse zuurkool? Want ondanks dat deze gefermenteerde kool een bewerkt product is, is er verse en gekookte zuurkool te koop.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Zuurkoolstamppot met paddenstoelen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels
- 500 gram verse zuurkool
- 350 gram gemengde paddenstoelen naar keuze
- 2 paddenstoelenbouillonblokjes
- olie om in te bakken
- 1 ei
- een klontje boter
- een scheut melk
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zuurkoolstamppot met paddenstoelen:
Schil de aardappels en snijd ze in kleine stukjes. Kook ze gaar in water waaraan je de paddenstoelenbouillonblokjes toevoegt.
Zet de zuurkool op in een pan met een laagje water en kook de kool in 20 minuten gaar.
Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen gaar en bruin. Breng op smaak met wat zout en peper.
Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een pureestamper. Voeg een klontje boter, een scheut melk en een ei toe en maak een smeuïge aardappelpuree.
Giet de zuurkool af en stamp die door de aardappels.
Schep de helft van de paddenstoelen door de stamppot. De andere helft gebruik je om de stamppot te garneren. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Wel eerst proeven of zout wel nodig is.
Serveer de zuurkoolstamppot met paddenstoelen direct. Geef er eventueel wat jus bij.
Tafel lekker !!