Boeuf Bourguignon – Bijna iedereen is gek op stoofvlees. Dat kan rund, kalf of schaap zijn, en het kan op verschillende manieren worden klaargemaakt. De variatie mogelijkheden zijn dus enorm. Heel soms op zijn Hollands in de vorm van “draadjesvlees”, vaker Oosters of Midden-Oosters, dus Rendang, Satéstoof of iets als lamsstoof met shoarmakruiden. En regelmatig op zijn Frans…oftewel Boeuf Bourguignon. Een echte Franse klassieker! Mocht je het gerecht niet kennen, Boeuf Bourguignon is heerlijk zacht, in rode wijn gestoofd rundvlees, met champignons en zilveruitjes.
Boeuf Bourguignon maak je niet van heel mager vlees
Je kunt voor het maken van Boeuf Bourguignon zowel riblappen als sukadelappen gebruiken. Neem geen heel mager rundvlees, want een beetje vet doet wonderen voor de smaak. Laat je eventueel door de slager adviseren over welk vlees je het beste kunt gebruiken. Het stoven van het vlees kost best wat tijd, een uurtje of drie ben je zeker wel kwijt, nog langer mag ook. Maar daarna heb je dan ook een heerlijke stoofschotel van superzacht vlees. Zeker de moeite waard dus!
Neem geen heel mager rundvlees, een beetje vet doet wonderen voor de smaak
Je kunt stoofvlees heel goed invriezen, dus maak gewoon die pan vol!
Dit recept is voor een normaal formaat braadpan vol. Als dit voor jou te veel is, dan kun je natuurlijk de ingrediënten halveren. Maar je krijgt een tip, maak gewoon die pan vol. Je kunt Boeuf Bourguignon namelijk ook heel goed invriezen, net als de meeste stoofschotels. De volgende keer dat je stoofvlees wilt eten ben je dan supersnel klaar. Alleen ontdooien en opwarmen! En je bent zo maar een keer de tijd kwijt aan het stoven van het vlees.
Boeuf Bourguignon is lekker met aardappelpuree en gekookte sperziebonen. Maar het is zeker ook heel lekker met gestoofde rode kool. Of serveer het gewoon eens met frietjes en een groene salade, als een soort Frans frietje stoofvlees.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Boeuf Bourguignon
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1250 gram runderstoofvlees, in blokjes
- 250 gram gerookte spekblokjes
- 2 uien, gesnipperd
- 1 winterpeen, in blokjes
- 4 teentjes knoflook, gehakt
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 3 takjes verse tijm
- 1 takjes rozemarijn
- 3 laurierblaadjes
- 250 ml rode wijn
- 2 runderbouillonblokjes
- 200 gram champignons, niet te dunne plakjes
- 3 eetlepels zilveruitjes uit een potje
- 3 eetlepels peterselie, gehakt
- olijfolie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Boeuf Bourguignon:
Bak het rundvlees rondom bruin aan, eventueel in gedeelten als de pan niet groot genoeg is.
Voeg dan het spek toe en bak een paar minuten mee.
Doe dan de gesnipperde ui, knoflook en winterpeen erbij en bak die ook even mee.
Vervolgens ook de tomatenpuree nog een paar minuten laten mee bakken.
Schenk dan de wijn in de pan, voeg de tijm, rozemarijn en de laurierblaadjes en de bouillonblokjes toe. Het vlees moet nu net onder staan. Voeg als dat nodig is wat water toe. Laat dit alles minstens 2,5 uur, maar nog liever langer, op een heel zacht vuurtje stoven. Gebruik eventueel een sudderplaatje.
Roer af en toe in de pan. Mocht het vocht te snel verdampen, voeg dan een scheutje heet water toe.
Voeg na 2,5 uur stoven de champignons en de zilveruitjes toe.
Roer voor het serveren de peterselie door de saus.
Je kunt Boeuf Bourguignon een dag van tevoren klaarmaken indien gewenst.
Tafel lekker !!
Ik heb het vandaag voor het eerst gemaakt en yummie wat lekker zeker voor herhaling vatbaar
Fijn dat je het lekker vond, Nicole. Dat horen we graag!
Graag een “print vriendelijke” versie.
Alle reclame en zo’n grote foto, helft van je A4 papier kost klauwen aan inkt. Dus denk daarmee ook aan t milieu. Please.
Beste Otto, Gebruik de printknop boven de ingrediëntenlijst, dan heb je daar geen last van. En…. niet printen is nog beter voor het milieu, wij zorgen dat het recept online blijft staan 😉
Lekkere receptjes. Vooral de boeuf bourguignon vond ik een topper. Kijk rijkhalzend uit naar de volgende recepten. Dankjewel en smakelijk. Groetjes uit Antwerpen.
Dankjewel, Evy! We plaatsen elke dag lekkere, nieuwe recepten.
Kan ik voor dit recept ook rundersoepblokjes gebruiken?
Runderpoulet bedoel je? Dan kan inderdaad Joon, maar sukadelappen of riblappen hebben echt wel de voorkeur.