Coq au Riesling – Misschien heb je wel eens gehoord van de Franse klassieker ‘Coq au vin’. En wie weet heb je die ook wel eens gegeten of zelf klaargemaakt. Coq au vin is kip gestoofd in een rodewijnsaus. Een leuke variant op die stoofschotel is de Coq au Riesling. Ook voor dit gerecht stoof je kip in een wijnsaus, maar in plaats van rode wijn gebruik je witte wijn, namelijk Riesling. En dan heb je dus een Coq au Riesling; heerlijke, zacht gestoofde kip in een romige saus met witte wijn, met prei, champignons en gerookt spek. Dit is een gerecht dat je heel makkelijk van tevoren kunt klaarmaken. Dat maakt het dus ook heel geschikt om te serveren bij een etentje met veel mensen. Even opwarmen en je kunt aan tafel, zonder uren in de keuken te staan als je gasten hebt.
Coq au Riesling, maar wel zonder haan
Als je een beetje thuis bent in de Franse taal weet je dat je Coq au Riesling vertaalt naar het Nederlands als ‘Haan in Riesling’. Waarom gaat het in de tekst hierboven dan over kip? Coq au vin werd vroeger, en dan hebben we het over de middeleeuwen, gemaakt met het vlees van hanen. Die waren vaak oud als ze geslacht werden, en hun vlees was dan taai. Door er wijn aan toe te voegen werd het vlees wat malser, en door de wijn kreeg het vlees meer smaak. Ook was de wijn een conserveermiddel.
Tegenwoordig wordt Coq au Riesling, of Coq au vin meestal met kip gemaakt. De reden daarvan is simpel, je kunt overal kip kopen, maar haantjes kopen is een ander verhaal. Natuurlijk kun je een haan gebruiken als je er aan kunt komen, maar kip voldoet dus prima. Je kunt een hele kip gebruiken en die opdelen in acht stukken, maar je kunt ook kippendijen, kippenpoten of drumsticks gebruiken. Neem wat jij het makkelijkst vindt, voor het resultaat maakt het niet uit.
Riesling
Coq au Riesling maak je door de kip te stoven in Riesling. Anders zou het gerecht Coq au vin blanc moeten heten. Natuurlijk kan dat, en het resultaat is heus ook lekker. Je hoeft echt geen dure fles wijn te gebruiken voor een stoofpot. Je koopt al voor een euro of vijf een fles Riesling, en dat is natuurlijk wel zo leuk om te gebruiken. Misschien moet je er gewoon twee kopen. Een voor in de stoofpot, en een voor in het glas, als je gaat eten!
Stoven met kip; de lekkerste kipstoofpotjes
Heb jij zin om te stoven met kip? De mogelijkheden zijn eindeloos. Lekker Tafelen geeft je de allerlekkerste recepten met gestoofde kip!
Coq au Riesling
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kipdelen met bot
- 1 fles Riesling (750 ml)
- 500 ml kippenbouillon
- 2 preien
- 3 teentjes knoflook
- 250 gram champignons
- 200 gram gerookte spekblokjes
- 3 laurierblaadjes
- een tak rozemarijn
- 200 gram crème fraîche
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- zout en peper
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Coq au Riesling:
Was de prei goed en snijd hem in ringen.
Snijd de knoflook in flinterdunne plakjes.
Snijd de champignons in vieren.
Verhit een scheut olie in een braadpan. Bak daarin het spek, de prei, de laurier en de knoflook aan.
Voeg de kipdelen toe en bak ze rondom lichtbruin.
Voeg de champignons toe en bak ze even mee.
Blus af met de Riesling en de kippenbouillon.
Voeg de rozemarijn toe en breng alles aan de kook. Laat, met het deksel op de pan, en op een laag vuurtje, twee uur zachtjes stoven. Haal het laatste half uur het deksel van de pan, zodat de saus wat kan inkoken.
Voeg dan de crème fraîche toe om de saus nog iets te binden. Breng op smaak met zout en peper.
Roer de peterselie door de saus en warm het geheel nog even goed door.
Serveer met aardappelpuree en een gekookte groente. Of geef er lekker vers gebakken stokbrood bij om de saus mee op te deppen.
Tafel lekker !!
Dit lijkt me erg lekker, maar zou het ook gewoon met kipfilet kunnen en bereiden in de slowcooker?
Met een warme groet,
Judy