Duuvelkesvlees – ook bekend als duivelse kip, is een geliefd Limburgs stoofgerecht dat zijn naam dankt aan de pittige smaak. Traditioneel wordt dit gerecht tijdens carnaval geserveerd, maar je kunt het natuurlijk gerust ook bij andere gelegenheden maken. De combinatie van malse kip, rijke kruiden en een beetje pit maakt het een favoriet gerecht voor iedereen.
Een duivels lekker stoofpotje van kippendijen
Hoewel kippendijen de voorkeur hebben vanwege hun sappigheid, kun je ook kipfilet of varkenspoulet gebruiken voor duuvelkesvlees. Zoals met veel van dit soort traditionele gerechten heeft ieder huishouden zijn eigen recept en maakt iedereen het op zijn eigen manier. Vaak ontstaan hierdoor discussies: Welk vlees gebruik je? Moeten er champignons in of toch paprika? Niets moet alles mag, dit recept maak je zoals je familie het al jaren doet of zoals jij denkt dat het lekker is. De basis ingrediënten voor bijna alle recepten van duuvelkesvlees zijn blokjes varkensvlees of kip, gemarineerd in een pittige marinade, uien en pindakaas.
Duuvelkesvlees is populair met carnaval
Duuvelkesvlees is een gerecht uit de Limburgse keuken en wordt vaak gegeten met carnaval. De naam “duuvelkesvlees” verwijst naar de pittige, “duivelse” smaak die kenmerkend is voor dit recept. Het is een stoofschotel die smaken uit de Indische keuken combineert met lokale tradities. De combinatie van ketjap, sambal en pindakaas geeft het gerecht een rijke, volle smaak die zowel zoet als pittig is. De mate van pittigheid pas je eenvoudig aan naar je eigen smaak met de hoeveelheid sambal die je eraan toevoegt om het gerecht milder of juist pittiger te maken.
Tijdens carnaval in Limburg zijn er lange dagen en nachten van feesten. Tijd om te koken is er niet, er moet immers geschminkt en gefeest worden. Een stevig en smaakvol gerecht zoals duuvelkesvlees is gemakkelijk in grote hoeveelheden van tevoren te maken. Het is ideaal om snel even op te warmen en te eten voordat het feest losbarst. De restjes zijn voor als de dag om is en de honger gestild moet worden.
Kippendijen – meer smaak, meer gemak
Kippendijen zijn malser en smaakvoller dan kipfilet. Ontdek waarom dit stukje kip een slimme keuze is voor soepen, snacks en hoofdgerechten.
Duuvelkeskesvlees
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram kippendijen
- 125 ml ketjap
- 125 ml azijn
- 4 theelpels sambal
- 50 gram suiker
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- 2 theelepels gemberpoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel zout
- 150 gram tomaten
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 6 uien
- 500 gram champignons
- 150 gram pindakaas
- 150 ml slagroom
- 1 eetlepel maizena
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je duuvelkesvlees:
Neem een ruime schaal en doe daarin de suiker, de kruiden en het zout. Roer door elkaar en voeg er de sambal, de ketjap en azijn aan toe.
Pers de knoflook uit en doe die bij de marinade.
Was de tomaten en blend ze met de tomatenpuree fijn in een blender. Roer dit door de marinade.
Snijd de kippendijen in stukken en leg ze in de marinade. Roer even door en zet opzij.
Snipper de uien grof.
Snijd de champignons in plakjes.
Verhit de olie in een braadpan en bak daarin de uien tot ze mooi bruin zijn.
Schep de kip met de marinade in een zeef of vergiet en vang de marinade op.
Doe de kip bij de uien en bak ze rondom even aan.
Voeg er de champignons aan toe en bak ook die even mee.
Giet er langs de zijkant van de pan de resterende marinade bij en breng dit aan de kook.
Laat het duuvelkesvlees een half uur of langer met de deksel op de pan zachtjes stoven tot het vlees zacht en gaar is.
Meng de pindakaas met 150 ml water, de kookroom en de maizena en roer dit bij het vlees in de pan.
Breng opnieuw aan de kook en laat kort doorkoken.
Voeg indien nodig meer water, of water met maizena toe om de saus dunner of dikker te maken.
Duuvelkesvlees is net als met andere stoofgerechten de dag erna het lekkerst.
Traditioneel wordt duuvelkesvlees geserveerd met zachte witte broodjes, maar het past ook uitstekend bij rijst of aardappelpuree.
Tafel lekker !!
Voor hoeveel personen is dit gebruikte recept?
Voor 4 tot 6 personen Erik. Afhankelijk van wat je erbij serveert.
Bedankt