Gestoofde kippendijen uit de tajine – Het gebruik van een tajine geeft een extra dimensie aan je eten. Het ruikt heerlijk, en het staat ontzettend gezellig op je fornuis en tafel.
De tajine word veelal in de Marokkaanse keuken gebruikt. De tajine is een stoofpot, waar je met vis, vlees of groenten de lekkerste gerechten in kunt maken. Doordat het vaak stoof gerechten zijn, die je bereidt in de tajine, trekken de smaken goed in je gerecht.
Oorspronkelijk is de tajine gemaakt van aardewerk, maar tegenwoordig heb je verschillende soorten tajines die geschikt zijn voor verschillende hittebronnen. Wel blijft de kegelvormige deksel herkenbaar.
Hoe werkt nou eigenlijk een tajine?
Bij het koken met de tajine komt er vocht uit de ingrediënten, en dat wordt op gevangen door de puntige deksel als condens. De condens koelt dan wat af en dat loopt weer terug in de schaal, hierdoor wordt de smaak van je stoof behouden.
Voor het recept met kippendijen wordt er o.a ras el hanout kruiden gebruikt. Ras el hanout is een mix van Marokkaanse kruiden, zoals kaneel, kardemom, kurkoma, paprikapoeder, gember, zwarte peper, piment, kruidnagel, komijn, nootmuskaat en koriander. Als je deksel optilt , dan komt er een echte herfstgeur naar boven. De geur van kaneel en kardemom doet je zelfs een beetje denken aan de kaneel stokken van de kermis.
Bij het koken met de tajine komt er vocht uit de ingrediënten, en dat wordt op gevangen door de puntige deksel als condens. De condens koelt dan wat af en dat loopt weer terug in de schaal, hierdoor wordt de smaak van je stoof behouden.
In dit recept is er voor kippendijen gekozen omdat het een lekker mals stuk van de kip is die zich goed leent voor een stoofgerecht.
Kippendijen – meer smaak, meer gemak
Kippendijen zijn malser en smaakvoller dan kipfilet. Ontdek waarom dit stukje kip een slimme keuze is voor soepen, snacks en hoofdgerechten.
Gestoofde kippendijen uit de tajine
Stoofschotel voor 4 personen:
- 800 gram kippendijen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- Verse gember 2-3 cm
- 200 ml kippenbouillon
- Sap van een pers sinaasappel
- 1 theelepel milde paprikapoeder
- 1 eetlepel ras el hanout kruiden
- peper en zout
- olijfolie
Zo maak je gestoofde kippendijen:
Marineer de kip met de ras el hanout, paprikapoeder en peper en zout. Laat dit 15 minuutjes intrekken. Pers ondertussen de sinaasappel
Snipper de ui en knoflook. Maak de gember schoon. Doe een flinke scheut in de tajine en verwarm deze vast voor op het vuur.
Leg de ui en de knoflook en de gember op de bodem van de schaal, daarbovenop de kip. Giet de bouillon en de sinaasappelsap in de schaal zodat de kip onder gedompeld wordt.
Laat de kip zo’n 30 minuutjes pruttelen. Serveer de gestoofde kippendijen met couscous of rijst met noten.
Ik zie regelmatig lekkere recepten bij lekker tafelen, waarvan ik er ook al een aantal heb gemaakt.
Wat ik echter vreemd vind is dat ik geen mogelijkheid meer heb om deze recepten te printen. Wat is daar dan de reden van?
Nu moet ik het recept vanuit mijn tablet lezen en daar heb ik vanwege een herseninfarct erg veel moeite mee.
Lieve groet Cecile
Dank voor het compliment Cecile, het niet kunnen printen is een lang verhaal, wat ik u zal besparen, de printbutton is inmiddels weer terug op het vertrouwde plekje.
Waarvoor mijn hartelijke dank!
Lieve groet Cecile Geurts-Huijbers
Kan ik deze ook maken in een hapjespan ??