Goulash – Stoofvlees of stoofschotels zouden regelmatiger op het menu mogen wat ons betreft. En sterker nog, dat geldt waarschijnlijk ook voor jou. Bijna iedereen, uiteraard met uitzondering van vegetariërs, bezwijkt voor een bordje stoofvlees. En toch wordt het niet zo veel gemaakt. De reden? Tijd! Je werkt en geen tijd voor een pruttelpotje als bijvoorbeeld die goulash.
Om maar direct duidelijk te zijn, het maken van onderstaande goulash kost je 3 uur. Je eet het in 15 minuten op!
Waarom zou je drie uur in de keuken staan?
Ja, waarom zou je drie uur in de keuken staan? Oké, dan heb je het niet begrepen. Je hoeft voor die stoofpot geen drie uur in de keuken te staan. Je moet wel drie uur in de buurt van de keuken zijn. Zeven dagen werken doen de meesten niet, dus er is vaak wel een dag dat een pan stoofvlees wel te realiseren is. Waarom? Nou, in de eerste plaats is goulash gewoon een erg lekkere maaltijd. In de tweede plaats is goulash de trots van Hongarije. Het kan dus ook jouw trots zijn. Dit recept is geen echte klassieker, maar gewoon een recept om gewoon een lekkere goulash te maken. Zo’n bord goulash zet je gegarandeerd met plezier op tafel en je tafelgenoten zullen hun waardering absoluut laten blijken. Zo krijgen die drie uurtjes toch echt wel meerwaarde.
Goulash met rundvlees
Je kunt goulash ook van varkensvlees en zelfs van vis maken. Rundvlees is echter het meest gekozen. In onderstaand goulash recept zijn riblappen gebruikt. Je kunt ook sukadelappen gebruiken. Kies vooral wat vettere stoofvleessoorten, omdat dat veel doet met de smaak en door de lange bereidingstijd van het vlees vind je er eigenlijk niets van terug.
Een soep of een stoofpot?
Oorspronkelijk is goulash een soep. Het recept draait dan ook meer om de paprika, de tomaat en de andere verse groenten die je er aan toevoegt. Dit maakt dan ook direct duidelijk dat je in een dergelijk gerecht ook vis, kalfsvlees of lamsvlees kunt verwerken.
Riblappen; voor stoofpotjes en draadjesvlees
Lekker, al die stoofpotjes met rundvlees. Maar welke lappen kies je? Weet jij het verschil tussen runderlappen, sucadelappen en riblappen?
Goulash
Ingrediënten voor dit recept
- 1 kilo riblappen in blokjes
- 3 uien, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, gehakt
- 0,5 winterpeen, in kleine stukjes
- 0,5 rode peper, gehakt, zonder zaad
- 500 gram tomaten, in stukjes
- 4 paprika’s (kleur naar wens), in reepjes
- 2 volle eetlepels paprikapoeder
- 2 volle theelepel oregano, gedroogd
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel karwijzaad
- 2 runderbouillon blokjes
- ongeveer 250 ml water
- een paar takjes peterselie, gehakt
- olie of boter om te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je goulash:
Bak in een grote braadpan het vlees rondom bruin. Voeg dan de uien, knoflook, winterpeen en chilipeper toe en bak even mee.
Roer dan de paprikapoeder, oregano en karwijzaad erdoor. Bak ook even mee.
Doe vervolgens de tomaten, laurierblaadjes en de bouillonblokjes erbij. Roer alles goed door elkaar en voeg water toe tot alles onder staat. Dit zal ongeveer 250 ml water zijn. Kan iets meer of minder zijn.
Laat dit alles op een heel laag vuur minstens 2,5 uur stoven. Langer mag ook. Wel af en toe roeren, en als nodig wat extra water toevoegen.
Voeg de verse paprika toe als het vlees nog ongeveer 15-20 minuten heeft te gaan.
Bestrooi met de peterselie en serveer de goulash met rijst, of aardappelpuree. Gekookte sperziebonen of een komkommersalade zijn er lekker bij.
Tafel lekker !!

