Goulash van varkenspoulet – Een grote pan gevuld met heerlijk zacht vlees in een krachtige tomaten- en groentesaus. Dit is echt lekker eten, je mag het zelfs troostvoedsel noemen. Maak er een grote pan rijst of aardappelpuree bij en er is niemand die klaagt.
Goulash van varkenspoulet
De uit Hongarije afkomstige goulash wordt vooral gemaakt van rundvlees, uien, paprika en specerijen. Toch zie je ook goulash gemaakt van varkenspoulet wat een heerlijke variatie is op de oorspronkelijke goulash. Dit zie je vooral in Duitsland. Daar wordt veel varkensvlees gegeten omdat het makkelijk verkrijgbaar en goed betaalbaar is.
Goulash gemaakt van varkenspoulet is zeker niet minder smaakvol dan de goulash van rundvlees. Een groot voordeel van varkensvlees is dat het een stuk sneller gaar is. Dat betekent dat je in 2 uur een heerlijke goulash op tafel hebt staan.
Met lekker veel groenten
In de goulash van varkenspoulet zitten stiekem meer verse groenten dan je op het eerste gezicht denkt. Dit komt doordat je vrijwel niets van de uien en de tomaten terugziet. Ze smelten als het ware in de saus weg tijdens het stoven. Hierdoor krijg je een saus, barstensvol smaak.
De paprika en de champignons doe je pas later bij de goulash van varkenspoulet zodat ze wel in stukken te zien zijn, en het zorgt voor enige structuur in het gerecht. Heb je liever dat de paprika’s langer meestoven, en ook in de saus opgaan? Dan kan dat natuurlijk ook. Voeg ze dan toe als je het vlees in de pan terugdoet.
Goulash maak je het liefst een dag eerder
Net als met veel stoofgerechten is ook goulash gemaakt van varkenspoulet de volgende dag nog lekkerder. De smaken hebben dan de tijd om zich goed te verdelen. Als je de goulash opwarmt, zal het vlees uit elkaar vallen en zich beter door de saus verdelen.
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Goulash van varkenspoulet
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram varkenspoulet
- 250 gram champignons
- 4 uien
- 2 rode paprika’s
- 500 gram tomaten
- 3 teentjes knoflook
- 1/2 rode peper
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 2 theelepels korianderpoeder
- 1 theelepel karwij
- 500 ml groentebouillon
- 1-2 eetlepels bloem
- zout en peper
- boter om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je goulash van varkenspoulet:
Snijd de uien, paprika en tomaten in grove stukken, snijd de champignons in kwarten of in plakjes. Snijd de rode peper fijn.
Verhit een braadpan met dikke bodem tot hij goed heet is.
Smelt daarin een beetje boter en bak het vlees in 2 gedeeltes krachtig aan.
Haal het vlees uit de pan en bak hierin de ui.
Pers er de knoflook boven en voeg de tomatenpuree toe.
Bak dit even kort door om de tomatenpuree te ontzuren.
Voeg hier de stukken tomaat, de rode peper en de kruiden, aan toe en bak alles kort door.
Roer met een spatel de aanzetsels los en voeg de bouillon toe.
Doe het vlees terug in de pan en breng de varkensgoulash aan de kook.
Leg de deksel op de pan en zet het vuur laag.
Voeg na een uur stoven de paprika en de champignons toe.
Laat de goulash van varkenspoulet ongeveer 2 uur stoven tot het vlees zacht en gaar is.
Laat de goulash het laatste half uur zonder deksel stoven zodat het iets inkookt.
Proef de goulash en voeg eventueel nog zout en peper naar smaak toe.
Vind je de goulash te dun? Meng dan 2 eetlepels bloem met een beetje water tot een papje. Voeg dit beetje bij beetje al roerend toe tot de gewenste dikte. Kook de bloem wel altijd nog minimaal 2 minuten mee door.
De goulash van varkenspoulet is het lekkerste als je hem een dag eerder maakt.
Serveer hem met rijst of met aardappelpuree en groenten naar keuze.
Tafel lekker !!
Kan ik hetzelfde recept nemen maar dan met sucadelappen.
Dat kan niet met hetzelfde recept Audrey. Sucadelappen moeten langer stoven dan varkenspoulet. Dus als je het wil vervangen moet je extra vocht toevoegen, de stooftijd verlengen en de paprika en champignons later toevoegen.
Beste lezer,
Kun je dit recept ook klaar maken in een slowcooker.
Dat kan zeker maar voeg dan maar de helft bouillon toe. Zet de slowcooker dan 4 uur op hoog of 6-8 op laag.